Elena Udrea, propusa la conducerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost avizata favorabil de comisiile parlamentare de specialitate, cu 43 de voturi pentru, 4 impotriva si o abtinere(la vot parlamentarii PSD au parasit sala). Elena Udrea a fost audiata de Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, Comisia pentru industrii si servicii (Camera Deputatilor), Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului si Comisia economica, industrii si servicii (Senat).

Schimb de replici Elena Udrea - Aura Vasile

La audieri ministrul desemnat pentru portofoliul Dezvoltarii regionale nu a ratat ocazia de a-i ironiza pe parlamentari: "Am colaborat foarte bine cu autoritatile locale, as putea spune mai bine decat cu Parlamentul", a spus Udrea, referindu-se la comisia parlamentara care a anchetat in vara contractele de la ministerul Turismului.

Dincolo de prezentarea obiectivelor atinse in 2009 si propuse pentru 2010, Udrea a tinut sa precizeze, in finalul discursului ca Parchetul General a dispus in cazul cercetarii sale, neinceperea urmaririi penale.

"As mai vrea sa spun ca am un raport al Parchetului General prin care toate acuzatiile comisiei din vara, condusa de domnul Orban se dovedesc a fi nefondate, un raport pe care pot sa-l pun la dispozitia presei si in care toate acuzatiile pe care continui sa le calific aberante, pe toate aceste acuzatii Parchetul General a dat solutia de neinceperea urmaririi penale pentru ca faptele nu exista la fiecare dintre ele".

Deputatul PSD, Aura Vasile, fost membru al comisiei care a anchetat-o pe Udrea in vara a cerut dreptul la replica, si, nu a ratat ocazia sa se contreze cu aceasta.

Aura Vasile: Socotim ca doamna Udrea este singura femeie din acest Guvern si incep prin a o felicita pentru ca ne reprezinta in acest Guvern. Totusi as vrea sa fac o separatie foarte clara intre functie si gen. V-ati prezentat programul de guvernare si, de asemenea, succesele pe care le-ati intregistrat ca si ministru al Turismului. In comparatie cu foarte multi colegi, am stiinta de cifrele ministerului dvs dar, n-am sa intru in detalii pentru ca am foarte multe indoieli pentru foarte multe puncte pe care dvs le-ati prezentat. Ati spus ca astazi ati primit NUP pe o plangere, pentru ce, la ce este acest NUP. Pentru ca din cate stiu la punctul II din acel referat facut de comisia de ancheta se gaseste inca la comisia juridica?

Elena Udrea: "Ma bucur sa constat inca o data cat de mult se poate vorbi despre turism si dezvoltare regionala si constat cat de mult am sarit in expunerea mea daca in permiteti doamna Aura Vasile sa raspund in final la intrebarea dvs ca sa vorbim despre turism dar, pot sa va raspund si inainte. V-as citii direct din ce a dispus Parchetul ca sa fie limpede pentru toata lumea"

Aura Vasile: Vreau sa spun, atat sa-mi spuneti la care dintre plangerile penale face Parchetul referire pentru ca cea a comisei nu a fost inca inaintata de Parlament?

Elena Udrea: "Materialele asa cum au fost trimise de la Camera catre Parchetul General s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de subsemnata pentru abuz in serviciu contra intereslor publice, pentru instigare la abuz in serviciu, pentru neglijenta in serviciu, pentru deturnare de fonduri, pentru conflicte de interese si refuz nejustificat pentru a prezenta Parlamnetului documente. De asemenea, s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru angajati ai ministerului Turismului. Documentul care a fost in atentia Parchetului General este cel care a fost trimis de la Camera Deputatilor"

Aura Vasile: "Atunci probabil ca va trebui sa ma adresez doamnei presedinte Roberta Anastase si s-o intreb ce materiale au fost trimise impotriva dvs pentru ca nu a existat asa ceva. Va multumesc, doamna ministru".

Deputatii si senatorii democrat liberali au inceput sa vocifereze in sala nemultumiti de schimbul de replici intre Aura Vasile si Elena Udrea.

Aura Vasile: "Dincolo de acest lucru, doamna presedinta de sedinta cred ca suntem totusi in sedinte reunite si cred ca fiecare dintre noi poate sa puna intrebari si daca colegii deputati din alte grupuri parlamentare sunt nemultumiti de intrebare ii rog sa-si pastreze calmul".

Un deputat PD-L:" Doamna presedinte daca imi dati voie, aici discutam programul de guvernare, alte probleme le discutam in alta parte".

Presedintele comisiei de administratie publica, Sulfina Barbu a pus punct intepaturilor si a supus la vot nominalizarea Elenei Udrea pentru portofoliul Dezvoltarii Regionale.