Traian Basescu a depus, luni 21 decembrie, pentru a doua oara juramantul de presedinte al Romaniei in fata camerelor reunite ale Parlamentului. Cateva sute de persoane, senatori, deputati, judecatori, ministri, fosti ministri si cetateni simpli au urmarit in direct ceremonia si alocutiunea presedintelui Basescu. HotNews.ro va prezinta cateva intamplari din culisele ceremoniei in urma careia Traian Basescu si-a inceput cel de-al doilea mandat prezidential.

Inainte ca Traian Basescu sa depuna juramantul in fata parlamentarilor, pe holurile Parlamentului senatorii si deputatii isi imparteau impresii din campanie. Viitorul ministru al Culturii Kelemen Hunor s-a intalnit cu fostul ministru Theodor Paleologu, care mai apoi s-a intretinut cu liberalul Puiu Hasotti.

Cu cateva minute inainte de juramant si de discursul oficial parlamentarii au venit in grupulete pentru a semna condica de prezenta. Printre acestia si Victor Ponta, care a gasit si cheia castigarii alegerilor prezidentiale: "Uite adevaratul castigator al alegerilor. Daca vreau sa fiu presedinte, pe tine te caut", i-a spus el deputatului PDL William Branza.

Ceremonia oficiala a inceput cu cateva minute intarziere. In sala au asistat judecatorii Curtii Consitutionale care au validat noul mandat al presedintelui, cativa ministri din vechiul cabinet care fac parte si din noul cabinet (Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea, Gabriel Sandu, Catalin Predoiu), aproape toti parlamentarii Romaniei, mai putin Crin Antonescu sau Adrian Nastase si cateva zeci de persoane care au privit ceremonia de la balcoane. Chiar si contracandidatul presedintelui Traian Basescu, Mircea Geoana, a participat la ceremonie din postura de presedinte al Senatului.

In timp ce presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, citea documentul oficial, certificatul de presedinte al lui Traian Basescu, undeva in dreapta Patriarhul Daniel isi imbraca vesmintele de ceremonie. Traian Basescu, dupa ce a primit certificatul de presedinte, s-a grabit sa isi intre in rol, dar a uitat ca in programul oficial era prevazuta si o mica ceremonie religioasa. Dupa ce si-a adus aminte care are nevoie de binecuvantarea Patriarhului Daniel, Basescu l-a invitat pe acesta la tribuna.

Dupa aceasta mica incurcatura Traian Basescu si-a inceput discursul. Dupa doua zeci de minute parlamentarii nu mai aveau urechi pentru presedinte. Unii citeau mesaje pe telefon, altii citeau ziare, altii isi scriau in jurnal sau isi faceau unghiile. Presedintele putea sa spuna orice nenorocire ca majoritatea parlamentarilor erau mult prea ocupati cu altele. Dupa cateva zeci de minute, Traian Basescu si-a incheiat discursul promitand ca va fi mai bun. Parlamentarii l-au aplaudat si fiecare s-a evaporat prin cotloanele Parlamentului.