Lista ministrilor noului Cabinet si programul de guvernare au ajuns duminica seara la Parlament, iar audierile ministrilor desemnati se vor desfasura pe parcursul intregii zile de marti, urmand ca viitorul Cabinet sa fie votat miercuri in plenul Parlamentului, potrivit unor surse oficiale, citate de NewsIn.

Guvernul Boc va cuprinde 17 membri: premier, vicepremier si 15 ministri. PD-L are 9 nominalizari, UDMR 3, in timp ce din randul tehnocratilor au fost desemnati 4 reprezentanti si un singur membru din partea independentilor.

  • Marko Bela, vicepremier

Marko Bela, liderul UDMR si prospat vicepremier, este unul dintre cei mai longevivi politicieni. A intrat in politica in 1989, ca fondator si vicepresedinte al UDMR Mures, este liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania din 1993 si a fost senator in toate legislaturile de dupa 1990. Incepand din decembrie 2004, Marko Bela a mai ocupat postul de vicepremier pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene in Guvernul Tariceanu, functie din care a demisionat in iulie 2007.

Marko Bela s-a nascut la 8 septembrie 1951, in orasul Targu Secuiesc, si este absolvent al Facultatii de Filologie, sectia maghiara-franceza, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marko Bela a lucrat ca profesor de limba franceza si ca redactor la mai multe reviste literare, este poet si traducator de limba maghiara, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania ( din 1978) si membru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria.

  • Vasile Blaga, ministru de Interne

Vasile Blaga nu se afla la primul mandat de ministru de Interne. El a mai condus MAI in perioada decembrie 2004-aprilie 2007, in Guvernul Tariceanu, dar si ca interimar, anul acesta, in Cabinetul Boc. In plus, din decembrie 2008 pana in prezent, Vasile Blaga a condus Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Cunoscut ca unul dintre strategii PDL, Vasile Blaga a fost seful campaniei electorale a lui Traian Basescu in 2004, insa in toamna lui 2009 a anuntat ca nu va mai face parte din staff-ul de campanie al sefului statului, in conditiile in care el asigura si interimatul la conducerea Ministerului de Interne - care organizeaza alegerile.

Nascut la 26 iulie 1956, in satul Petrileni, din judeţul Bihor, Vasile Blaga a urmat cursurile Facultaţii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic “Traian Vuia” din Timisoara, obţinand calificarea de inginer mecanic. A intrat in politica in 1990, ca presedinte al Consiliul Frontului Salvarii Naţionale (CFSN) si vicepresedinte al CFSN Bihor, apoi ca deputat FSN. Este membru fondator al Partidului Democrat. A obtinut un mandat de deputat si 3 de senator, a fost prefect de Bihor, director general la Directia Regionala Vamala Oradea, expert parlamentar si, pentru doar o saptamana, in decembrie 2004, consilier prezidenţial pentru Aparare, securitate si siguranţa naţionala (dupa o saptamana fiind numit ministru de Interne).

Este unul dintre cei mai bogati membri ai Guvernului, familia sa detinand mai multe afaceri (vezi aici ultima declaratie de avere a lui Vasile Blaga, datata 12.10.2009).

  • Adriean Videanu, ministrul Economiei

Adriean Videanu este actualul si viitorul ministru al Economiei. Daca va obtine votul de investitura, el isi va continua mandatul inceput la conducerea acestui minister in decembrie anul trecut.

Nascut la 1 iunie 1962, in comuna Crevenicu din judetul Teleorman, Adriean Videanu a absolvit, in 1987, Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. A intrat in politica in 1990, fiind deputat de Teleorman in perioada 1990-2003. Intre 1990 si 1992 Videanu a fost membru FSN, intre 1992 si 1996 presedinte al Organizatiei de tineret a PD si membru al Biroului Executiv al democratilor, intre 1997 si 2001 a fost secretar al Biroului Executiv al PD, iar din 2001 pâna 2004 a fost vicepresedinte PD. in prezent este prim-vicepresedinte al PDL.

In perioada decembrie 2004 - martie 2005, a fost vicepremier in Guvernul Tariceanu, functie la care a renuntat dupa ce a castigat fotoliul de primar al Capitalei, in primavara anului 2005.

Adriean Videanu este si un prosper om de afaceri, el si sotia sa detinand 99,99% din capitalul social al firmei Titan Mar S.A.

  • Mihai Seitan, ministrul Muncii

Mihai Seitan, noul ministru al Muncii, este membru PDL, a condus Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale in perioada 2005-2007 si este unul dintre coordonatorii echipei care a elaborat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii. In februerie 2009, Mihai Seitan a devenit consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala, iar in octombrie 2009 a fost numit secretar de stat in Ministerul Muncii.

Mihai Seitan s-a nascut pe 16 iulie 1946 si a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Centrul de Instruire pentru Personalul din Administratie si Universitatea Bucuresti - Facultatea de Matematica.

El a urmat mai multe programe de instruire la Organizatia Mondiala a Muncii, in domeniul asigurarilor de sanatate, protectie sociala si pensii.

  • Daniel Funeriu, ministrul Educatiei

Nascut la 11 aprilie 1971, Daniel Funeriu este europarlamentar PDL si a fost vicepresedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Romania. Daniel Funeriu este propus pentru a treia oara la Ministerul Educatiei, dupa ce s-a aflat si pe lista de ministri a Cabinetelor Lucian Croitoru si Liviu Negoita.

Este inginer chimist (specializarea chimie organica) si a urmat mai multe stagii in strainatate (Stagiu stiintific la Merck&Co, Rahway, New Jersey, USA – 1994 si Stagiu stiintific la Zeneca Fine Chemicals, Huddersfield, Anglia – 1994) pentru ca, ulterior, sa fie asistent universitar la Universitatea Louis Pasteur (,Strasbourg, Franta – 1995-1998), cercetator stiintific la Scripps Research Institute (La Jolla, California – 1999-2002) si crcetator siintific (project leader) la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Osaka, Japonia – 2002-2006).

Daniel Funeriu a obtinut un grant de cercetare UE in valoare de doua milioane de euro

(Marie Curie Excellence Grant), cel mai competitiv proiect UE, cea mai mare finantare acordata pentru un proiect individual.

In timpul scolii si al liceului, a participa la mai multe olimpiade nationale si internationale de chimie, unde a obtinut mai multe premii, si este autorul catorva inventii.

  • Teodor Baconschi, ministru de Externe

Nascut pe 14 februarie 1963, Teodor Baconschi, prospatul ministru de Externe, este Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Franta, in Principatul Monaco si in Principatul Andorra. El a fost numit ambasador in primul mandat al lui Traian Basescu.

Teodor Baconschi este licentiate in teologie, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, iar in 1991 a urmat studii aprofundate la Paris-Sorbonne. La aceeasi institutie prestigioasa a incheiat in un doctorat in Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor.

Din 1997 pana in 2000 a fost ambasador pe langa Sfantul Scaun (Vatican). In 2001 a venit in Centrala MAE ca director general, iar din 2002 pana in 2004 a fost ambasador in Portugalia. Apoi, din 2005 pana in 2006 a fost secretar de stat pentru afaceri globale in MAE. Din 26 octombrie 2006, Teodor Baconschi a detinut functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, preluand postul lasat liber de Claudiu Saftoiu, care fusese numit in functia de director al SIE.

  • Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii

Mihail Dumitru in prezent lucreaza ca negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurala pentru Romania, la Comisia Europeana.

Din august 1995 pana in ianuarie 2000 a fost manager de sector agricultura, dezvoltare rurala, securitatea produselor alimentare la Delegatia Comisiei Europene in Romania, iar pana in august 2006 a fost sef al Departamentului Agricultura si piata interna de la Delegatia CE.

  • Cseke Attila- ministrul Sanatatii

UDMR-istul Cseke Attila, nominalizat pentru postul de ministru al Sanatatii, are studii juridice si a mai lucrat in guvern intre anii 2005 si 2008, ca secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

In varsta de 36 de ani, Cseke este senator, ales la scrutinul general din 2008 in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor.

Cseke detine un teren de 1.090 de metri patrati in Oradea, pe care l-a cumparat in 2006, si are conturi la mai multe banci, cu 7.516 euro si 147.157 de lei, conform declaratiei sale de avere din aprilie.

  • Kelemen Hunor, ministrul Culturii

Kelemen Hunor este absolvent de Filosofie, a facut emisiuni de radio si a lansat doua volume de versuri si un roman.

In decembrie 1989, a fost co-fondator si redactor-sef adjunct al revistei culturale Jelenlét, iar ulterior a colaborat la revista cu acelasi profil Korunk.

Kelemen este familiarizat cu ministerul pentru care a fost nominalizat, unde a mai ocupat postul de secretar de stat.

Din 2000, este deputat UDMR din 2000 si membru in comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, iar din 2005, membru UDMR in Biroul Permanent al Camerei.

Nu este proprietar de terenuri, case sau autoturisme, iar in banca are un cont de 150.000 de lei, potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2009.

  • Laszlo Borbely, ministrul Mediului

Laszlo Borbely a fost ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in Guvernul Tariceanu. In administratia centrala, Laszlo Borbely a fost secretar de stat, ministru delegat si ministru. Astfel, intre 1996 si 2000 a fost secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Intre 2004 si 2007 a fost ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.

In perioada 2007 - 2008, Laszlo Borbely a fost ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Laszlo Borbely este parlamentar din 1990, aproape in toate legislaturile.

  • Catalin Predoiu, ministrul Justitiei

Catalin Predoiu are 41 de ani, a fost avocat si ministru al Justitiei in Guvernele Tariceanu si Boc.

El este specialist in tranzactii bancare si financiare, asigurand servicii de asistenta legala unor banci si unor clienti institutionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementari privind dreptul valutar si controlul fiscal, metode de finantare, contracte de credit si proiecte de restructurare.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat intr-un colegiu din Buzau, dar a fost surclasat de candidatul PSD.

In 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justitiei in Guvermul Emil Boc I, el mentinandu-se in functia dupa demisia in bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD. Predoiu a detinut in paralel si functia de ministru interimar al Afacerilor de Externe.

  • Radu Berceanu, ministrul Transporturilor

Radu Berceanu a detinut si in Guvernul Tariceanu portofoliul Transporturilor iar intre 1998 si 2000 a fost ministru al Industriei si Comertului.Intre 1978 si 1980 a fost inginer la Centrul de Incercari in Zbor al Industriei Aeronautice Romane, intre 1984 si 1989 a lucrat la Fabrica de avioane Craiova

El a fost numit ministru al Transporturilor si Infrastructurii in Guvernul Boc in decembrie 2008, iar, dupa iesirea PSD de la guvernare, a devenit si ministru interimar al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Berceanu a fost propus si in guvernele Croitoru si Negoita. La audierile pentru Guvernul Croitoru, nu a primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate.

  • Sebastian Vladescu, ministrul de Finante

Sebastian Vladescu, a mai ocupat acest post in Cabinetul Tariceanu, din august 2005 pana in aprilie 2007, fiind si secretar de stat in acelasi minister in anii 2000 si 2007.

In 2000, Vladescu a fost presedinte al Consiliului de incredere al AVAB, presedinte al Camerei Auditorilor, in Comisia Interministeriala de Garantii pentru credite externe de la EXIMBANK, membru in Comisia de privatizare BCR, membru in Consiliul de Administratie al CEC.

In perioada in care Vladescu a fost ministru de Finante, in noiembrie 2005, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare.

  • Gabriel Oprea, ministerul Apararii

Liderul parlamentarilor independenti, generalul cu patru stele in rezerva Gabriel Oprea a facut parte din Guvernul Boc I, pentru o foarte scurta perioada. A fost propus si de Liviu Negoita pentru acelasi post.

Oprea a fost mai putin de o luna ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc I, intre decembrie 2008 si ianuarie 2009. El a demisionat, dupa 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului ca PSD i-a retras sprijinul politic intrucat nu s-a consultat cu partidul cand l-a numit pe Virgil Ardelean la DGIPI.

In perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publica, in Guvernul Nastase.

  • Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii

Elena Udrea este avocat de profesie si a fost un an ministru al Turismului.

Intre 1997 si 2005 a fost avocat titular al cabinetului Individual de Avocatura "Udrea Elena Gabriela" din Bucuresti, iar intre iunie 2004 si februarie 2005 a fost consilier in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, presedinte al Comisiei Juridice si de disciplina.

In 2002 a intrat in Partidul National Liberal, iar in iunie 2004 a devenit consilier municipal din partea PNL. Pe 21 octombrie 2005 a demisionat din PNL, iar la 12 februarie 2006 se inscrie in PD. In prezent este secretar executiv al PDL. Elena Udrea este casatorita cu omul de afaceri Dorin Cocos.

  • Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor

Gabriel Sandu, nominalizat de PDL pentru portofoliul Comunicatiilor si Societatii informationale, detine si in prezent acest post, fiind si ministru interimar al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.

Nascut la 8 septembrie 1963, la Mizil, Gabriel Sandu a absolvit Academia de Studii Economice. In perioada 1993 - 1997 a fost vicepresedinte al SC Elvila International SRL Bucuresti, detinuta de Viorel Catarama, iar din 1997 pâna in 2003 a fost presedinte al grupului de firme Tracia, in 2003 a devenind presedinte al S.C "Albert THS" SRL Bucuresti.

In 1999, Gabriel Sandu a fost ales presedinte al Uniunii Fortelor de Dreapta din Prahova, intre 2000 si 2001 a fost vicepresedinte al UFD, iar intre 2001 si 2003, secretar general al UFD. In 2003, in urma fuziunii dintre UFD si PNL, devine membru supleant in Biroul Executiv al PNL. In 2007 s-a numarat printre liberalii care l-au urmat pe Theodor Stolojan in PDL. In perioada 2004-2008 a fost deputat, iar din 2007 este vicepresedinte PDL si prim-vicepresedinte PDL Prahova.

(Surse: Wikipedia, Mediafax, NewsIn)