Presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a declarat sambata, la Targu Mures, ca UDMR a demonstrat inca o data ca e in stare de orice doar ca sa intre la guvernare, acuzand Uniunea ca face "prostitutie politica", informeaza NewsIn.

“UDMR face prostitutie politica. Inca nici n-a iesit, este in pijamaua PSD si a PNL-ului si a batut deja la dormitorul PDL, sa intre acolo, si din aceasta perspectiva noi ne delimitam de pozitia, de comportamentul UDMR. Noi, maghiarii nu suntem asa. Maghiarii din Romania, cei 1,5 milioane, suntem oameni de caracter, avem coloana vertebrala, nu suntem oameni de pe marginea drumului”, a declarat liderul civicilor.

Intrebat daca este moral ca restul partidelor sa faca alianta oricand cu UDMR, Szasz a spus ca atitudinea acestora nu este atat de condamnabila. “Eu nu spun ca din punct de vedere moral ar fi prea mare diferenta, dar totusi – acum, daca vorbim de UDMR si cum a fost impotriva PDL si la suspendarea presedintelui, si la demiterea Guvernului Boc; inainte a fost cu PSD. A fost cu toate partidele, eu spun ca totusi UDMR a fost in patul fiecaruia. PDL a avut cateva aventuri, una dintre aventurile respective acum se consuma, chiar in zilele astea. Amandoi sunt pacatosi, dar pentru noi este mai dureros comportamentul UDMR ”, a afirmat liderul PCM.

Acesta crede ca liderii democrat liberali nu au realizat ca UDMR s-a situat impotriva lor, dar ca maghiarii i-au sustinut, prin urmare alianta cu liderii Uniunii ar putea fi considerata o tradare.

“PDL, ce n-a inteles – si probabil aici si PDL a facut un pas gresit din punct de vedere politic, si anume ca maghiarii au votat impotriva UDMR. Si in consecinta sau implicit au votat cu Basescu. Maghiarii sau majoritatea comunitatii noastre a vrut sa scape de UDMR, de monopolul politic detinut de 20 de ani de UDMR. Si acum, oamenii au votat impotriva UDMR si PDL ni-i pune inapoi in carca. Din punctul asta de vedere, probabil ca PDL greseste si se gandeste numai la momentul asta, de a forma un guvern, la necesitatea formarii unui guvern. Este o greseala, eu spun si ar putea PDL sa se gandeasca sau sa regandeasca aceasta pozitier vizavi de UDMR, datorita faptului ca vor veni alegeri si peste 4 sau 5 ani. Ce va spune PDL peste 5 ani? Su ce vom spune noi, Partidul Civic Maghiar? Ca hai sa votam cu astia ca scapam de UDMR si uite, dupa doua saptamani, iar sunt la guvernare”, a spus Szasz Jeno.

Szasz Jeno mai crede ca Marko Bela nu este util comunitatii maghiare din pozitia de vicepremier. “Dar ce o sa faca domnul Marko? Probabil ca o sa aiba un cabinet acolo, o sa aiba masina de politie care sa-l conduca… a mai fost domnul Marko Bela vicepremier, daca v-a ramas dumneavoastra ceva important din cariera sau din rezultatele lui de vicepremier, atunci spuneti-mi si mie...”, a aratat Szasz.

Liderul civicilor a mai spus ca asteapta de la Traian Basescu masuri concrete de descentralizare. “Noi l-am sprijinit pe domnul Basescu datorita faptului ca in urmatorii 5 ani, indiferent cine iesea presedinte, aceasta problema a Romaniei, vizavi de descentralizare sau centralizare – daca va fi un stat centralizat, varianta lui Geoana, sau va avea o anume descentralizare, se va intampla in urmatorii 5 ani. Cel putin domnul Basescu are o deschidere pentru aceasta problema, pentru acest lucru l-am sprijinit si sper sa avem oportunitatea sa prezentam solutia noastra, care este o solutie general si pentru maghiari si pentru romani”, a spus liderul civicilor.