Ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconschi, a fost propus, sambata, pentru functia de ministru de Externe, transmit televiziunile de stiri.

Teodor Baconschi este Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Franta, in Principatul Monaco si in Principatul Andorra. Baconschi este nascut la 14 februarie 1963, este casatorit, are doi copii si a fost numit ambasador in primul mandat al lui Traian Basescu.

Ambasadorul are o licenta in teologie, obtinuta la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, iar in 1991 a urmat studii aprofundate la Paris-Sorbonne. La aceeasi institutie prestigioasa a incheiat in un doctorat in Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor.

Din 1997 pana in 2000 a fost ambasador pe langa Sfantul Scaun (Vatican). In 2001 a venit in Centrala MAE ca director general, iar din 2002 pana in 2004 a fost ambasador in Portugalia. Apoi, din 2005 pana in 2006 a fost secretar de stat pentru afaceri globale in MAE.

In data de 11 septembrie 2006, Teodor Baconschi a fost demis din functia de secretar de stat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu ca urmare a politicii de restructurare la nivelul ministerelor.

Din 26 octombrie 2006, Teodor Baconschi a detinut functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, preluand postul lasat liber de Claudiu Saftoiu, care fusese numit in functia de director al SIE.

Din 2 august 2007 a fost numit de catre presedintele Romaniei ambasador extraordinar si plenipotentiar in Franta. La 4 martie 2008, a fost numit si in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Principatul Andorra si Principatul Monaco.

In ultimele zile pentru portofoliul de la Externe a mai fos vehiculat numele secretarului de stat in MAE, Bogdan Aurescu, nominalizat la conducerea MAE si in guvernele Croitoru si Negoita, fiind la momentul respectiv unul dintre putinii ministri propusi care au trecut de audierile din Parlament.

Aurescu este secretar de stat in MAE si fost agent al Romaniei la Curtea Internationala de Justitie in procesul cu Ucraina.

Update: Teodor Baconschi a confirmat sambata pentru NewsIn ca a fost propus pentru MAE si a spus ca va veni duminica in tara pentru audierile din Parlament de saptamana viitoare.