Una dintre conditiile-cheie puse de UDMR pentru a intra la guvernare a fost acceptarea legii minoritatilor, iar negocierile cu PD-L au fost fost "infernale" - a marturisit, vineri, liderul Uniunii, Marko Bela, la Targu Mures, in fata participantilor Consiliului Reprezentantilor Unionali, potrivit NewsIn.

  • "Am elaborat un acord care contine toate doleantele noastre, inclusiv acceptarea legii minoritatilor sau a invatamantului. Pe langa asta ne mai gandim la descentralizare, regandirea regiunilor economice (in loc de 8 sa fie 15 - 16) si la rezolvarea problemelor expertilor maghiari din deconcentrate. Nu trebuie sa uitam de finantarea invatamantului superior in limba maghiara. Dar, dupa cum stiti, dracul se ascunde in detalii, asa ca vom vedea cum va fi. Nu mi se pare, insa, putin lucru, faptul ca Ministerul Culturii s-a acordat UDMR. As spune ca la scara mica aduce a proiectul Klaus Johannis, pentru ca acum 10 ani era imposibil sa avem si un secretar de stat la Ministerul Culturii sau Invatamantului, iar acum, avem Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii si un post de vice-premier. Dezbaterile cu PDL au fost infernale, cu conflicte multiple", a afirmat Marko Bela.
  • "PNL este in continuare partidul cel mai aproape de noi. Am incercat sa lucram impreuna cu PNL, dar ei au alte optiuni, se vad mai degraba in opozitie, insa am cazut de acord sa incercam sa avem o relatie stransa si nu vom ingadui ca intre noi sa fie o relatie proasta", a mai adaugat liderul UDMR.

Marko Bela ar putea fi vicepremier in viitorul Cabinet, in timp ce Kelemen Hunor ar putea prelua portofoliul Culturii, Cseke Attila pe cel al Sanatatii, iar Laszlo Borbely pe cel al Mediului. UDMR ar fi preferat Ministerul Dezvoltarii Regionale, insa maghiarilor li s-a transmis ca acesta va fi alocat Elenei Udrea, ministerul urmand sa aiba si o componenta de turism.

Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR s-a reunit, vineri, pentru a valida intrarea UDMR la guvernare.