Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca PSD va conditiona votul asupra bugetului de stat pe anul 2010 de anumite solicitari de amendare a legii, printre care se afla unele referitoare la alocarea si gestionarea banilor publici la nivel local si criteriile de transparenta, relateaza NewsIn.

In urma unei intalniri a liderilor locali ai PSD, social-democratii au hotarat sa solicite amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2010, astfel incat fondurile publice alocate pentru investitiile din infrastructura locala, care se afla "in mod traditional" in bugetele unor ministere, sa fie trecute in anexa la Legea bugetului de stat. "Nu mai dorim ca investitiile dintr-un judet sau din localitati sa ramana in pixul unui ministru", a explicat Dragnea.

PSD mai solicita ca, la repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, sa ia in calcul si deficitul fiecarei autoritati locale. "Sunt sute de primarii, cam marea majoritate a primariilor PSD, care nu au platit salariile de 2-3 luni de zile, care nu au platit ajutoarele sociale", a mai spus Dragnea. De asemenea, social-democratii doresc ca fondurile alocate autoritatilor locale sa acopere cu prioritate lucrarile incepute si nefinalizate si cheltuielile pentru prestatiile sociale care revin in sarcina administratiei locale.

Dragnea a mai spus ca PSD doreste ca alimentarea fondului de rezerva al bugetului sa nu mai poata fi efectuata decat prin rectificare bugetara. "Asta vom solicita in Legea bugetului de stat si alte lucruri pe care o sa le realizam si vom conditiona votul nostru de aceste obligatii", a precizat social-democratul.

"Este normal ca bugetul sa fie adoptat foarte rapid, dar este vorba sa adoptam un buget care sa respecte niste principii, de dezvoltare, de eficientizare a cheltuirii banului public, dar si principii de transparentizare a alocarii resurselor", a incheiat Liviu Dragnea.

In momentul in care a ajuns la reuniunea liderilor locali ai PSD, Mircea Geoana a declarat ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu pentru a discuta despre procedurile parlamentare pentru adoptarea rapida a bugetului pe 2010, precizand ca PSD nu va accepta alocarea discretionara a resurselor catre anumite primarii.