"A trecut campania electorala si nu va mai interesa pe nimeni. La viitoarea campanie electorala se va discuta din nou si se vor acuza din nou intre ei ca au blocat legea. Pana la urma, nimeni nu a facut nimic pentru ca legea sa fie adoptata. Eu cred ca nu va fi adoptata niciodata aceasta lege a lustratiei, dar nu ne vom opri din demersurile noastre", afirma, intr-un interviu acordat Mediafax, la 20 de ani de la Revolutie, Florian Mihalcea, unul dintre initiatorii "Proclamatiei de la Timisoara".

In martie 1990, scriitorul George Serban citea, in balconul Operei din Timisoara, textul "Proclamatiei de la Timisoara", un document prin care se sustinea ca Revolutia Romana nu fusese doar anti-ceausista, ci si anticomunista. Probabil cel mai important articol al "Proclamatiei de la Timisoara", celebrul "Punct 8", cerea ca "legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate".

"Punctul 8" al "Proclamatiei de la Timisoara" s-a transformat, ulterior, in Legea lustratiei, care nu a fost adoptata nici pana astazi in Parlament.

  • "Noi am facut, la initiativa lui Bogdan Olteanu, o adunare la Timisoara, pentru a prezenta tuturor partidelor si pentru a le da posibilitatea de a spune "da" sau "nu" Legii lustratiei. Sa vedem daca Legea lustratiei este acceptata de partidele politice si am constatat ca avem o mare majoritate pentru adoptarea Legii lustratiei. Chiar si Emil Boc a spus apoi ca este pentru Legea lustratiei si ca o va pune in discutie. Roberta Anastase a promis acelasi lucru, la Timisoara. De fapt, declarativ, toata lumea era de acord. Si PNL, si PDL, si UDMR, chiar si PC s-a declarat pentru Legea lustratiei. PSD nu a avut un punct de vedere, iar singurii care s-au opus au fost membrii PRM. Care, ulterior, au disparut din Parlament, deci nu mai sunt o problema. Apoi ni se spune ca e prea tarziu, ca au trecut foarte multi ani si ca nu-si mai are rostul", spune Florian Mihalcea, in incercarea de a raspunde la intrebarea "De ce nu a fost adoptata Legea lustratiei?"
  • "Si iata ca a venit campania electorala de anul acesta, in care toti candidatii la Presedintie, in primul tur si mai ales in turul al doilea, cei doi care au ramas, au vorbit despre comunism, despre Proclamatia de la Timisoara, despre tot. Chiar in ultima dezbatere dintre Geoana si Basescu, Geoana s-a referit la Punctul 8 spunand ca, daca s-ar aplica Punctul 8, Basescu nu ar putea sa candideze. Basescu ii da replica spunand ca ei au blocat Legea lustratiei. De fapt, partidele de dreapta aveau majoritatea si au majoritatea in Parlament. Deci PSD nu poate bloca Legea lustratiei. Pana la urma, ea nu este adoptata pentru ca in interiorul oricarui partid exista fosti ofiteri de securitate, fosti informatori, la care nu vor sa renunte. Cu toate ca majoritatea din PNL si PDL nu au avut treaba cu Securitatea, ei nu pot iesi din aceste jocuri", a continuat Florian Mihalcea.
  • Florian Mihalcea mai spune ca "Noi credem ca tocmai retelele Securitatii sunt cele care mentin problemele economice ale tarii, prin faptul ca au creat retele de tip mafiot, sprijinite de diverse partide politice. Pe de alta parte, sunt convins ca sustin campaniile electorale, cu bani, astfel incat sa se asigure ca nu se va intampla nimic impotriva lor in timpul mandatului."