Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita, desemnat la inceputul lunii noiembrie de catre presedintele Traian Basescu sa formeze Guvernul, va sustine o declaratie de presa miercuri dimineata, ora 9.00, la Palatul Victoria, in care va anunta ca isi va depune mandatul de premier desemnat, au informat pentru HotNews.ro surse democrat-liberale.

Anuntul lui Negoita are loc in conditiile in care presedintele Traian Basescu a chemat miercuri, la consultari, toate partidele si grupurile parlamentare, "in vederea gasirii unei solutii pentru numirea cat mai rapida a unui Guvern".

PDL a demarat imediat dupa turul II al alegerilor prezidentiale consultari preliminare cu fortele politice care ar putea sustine un guvern de dreapta in Romania, iar potrivit presedintelui partidului, Emil Boc, acesti posibili aliati politici sunt PNL, UDMR, grupul minoritatilor nationale si grupul independentilor din Parlament.

Astfel, Guvernul Negoita, sustinut de PDL, nu ar mai fi fost de actualitate in cazul in care PNL si UDMR accepta colaborarea cu democrat-liberalii. Sursele de la varful PDL declarau luni ca, "procedural, democrat-liberalii nu au o solutie concreta pentru a retrage ministrii propusi sau o ipoteza de a schimba nominalizarile pe diverse portofolii din Executiv".

"Guvernul propus de Liviu Negoita nu poate sa mearga pana la capat in formula actuala, daca va fi formata o majoritate parlamentara cu participare la guvernare, dar pot fi gasite si alte formule de modificare a structurii avansate decat depunerea mandatului, declara vineri, la postul public de radio, premierul interimar Emil Boc, precizand ca "PDL are dreptul moral si politic de a propune premierul in viitorul Guvern".

Si liderul PNL Crin Antonescu a declarat marti seara ca, in opinia sa, Liviu Negoita ar trebui sa-si predea mandatul.

  • Guvernul Negoita

Pe data de 9 noiembrie, cel de-al doilea premier desemnat de seful statului, Liviu Negoita, a transmis Parlamentului lista cu membrii Cabinetului.

Ministrii propusi:

* Administratie si Interne - Gabriel Oprea

* Agricultura - Valeriu Tabara

* Externe - Bogdan Aurescu

* Economie si Comert - Adriean Videanu

* Dezvoltare si Turism - Vasile Blaga

* Finante - Gheorghe Pogea

* Transporturi si Comunicatii - Radu Berceanu

* Sanatate - Anton Cristian Irimie

* Aparare - Mihai Stanisoara

* Mediu - Sulfina Barbu

* Cultura - Theodor Paleologu

* Educatie, Cercetare, Tineret si Sport - Daniel Funeriu

* Justitie - Catalin Predoiu

* Munca - Mihai Seitan

Cabinetul propus de Negoita, cu 14 ministere, pastra formula adoptata de de precedentul premier desemnat, Lucian Croitoru, care a redus portofoliile Executivului, renuntand sau comasand ministerele precum IMM, Tineret si Sport, Comunicatii, Relatia cu Parlamentul sau Turismul.

Parlamentul a depasit insa termenul legal de 15 zile pentru audierea membrilor noului Cabinet si pentru a oferi votul de investitura. Mai mult, marti, conducerea Birourile Permanente ale celor doua Camere a respins introducerea pe ordinea de zi a discutiilor cu privire la Cabinetul Negoita si traseul acestuia prin Legislativ.