In PSD au inceput jocurile si negocierile pentru inlaturarea lui Mircea Geoana. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca Adrian Nastase, Cristian Diaconescu si Victor Ponta se bazeaza, fiecare, pe un grup de sustinatori la sefia PSD. Diaconescu ar putea fi sustinut de senatorul PSD Miron Mitrea si gruparea sa, din care fac parte Marian Oprisan si Gheorghe Nichita. Pe de alta parte, Victor Ponta ar fi impins in lupta de catre gruparea lui Mircea Geoana - Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Ilie Sarbu. In ceea ce priveste posibila candidatura a lui Adrian Nastase, Ion Iliescu se arata rezervat in a-l sustine.

UPDATE Victor Ponta nu confirma dar nici nu neaga ca pe viitor ar candida la sefia PSD: "Eu imi ling inca ranile dupa infrangerea suferita, nu am avut timp sa ma gandesc la asta. Eu vreau sa imi fac cariera in justitie".

In spatele usilor inchise, pe culoarele Parlamentului sau la cafenele, social-democratii incearca sa depaseasca infrangerea si se pregatesc pentru debarcarea lui Mircea Geoana. Toata lumea negociaza cu toata lumea, parlamentarii au o dilema: sa se mute in grupul independentilor sau sa ramana in PSD si sa contribuie la inlaturarea lui Geoana?

Sursele HotNews.ro sustin ca Miron Mitrea face un lobby intens printre liderii de filiale din tara si nu numai. Dupa mai bine de doi ani de la inlaturarea sa de la conducerea partidului, Mitrea vrea sa revina la butoane, in functia de secretar executiv al PSD. Aceleasi surse sustin ca senatorul PSD are un plan si sustinatori puternici: cu ajutorul baronilor locali si liderilor de filiale sa-l promoveze pe Cristian Diaconescu la sefia PSD. Marian Oprisan si Gheorghe Nichita sunt dispusi sa adere in tabara lui Mitrea, sustin sursele citate.

De altfel, sursele HotNews.ro sustin ca la intalnirea de vineri 11 decembrie de la restaurant dintre Miron Mitrea, Cristian Diaconescu si Sorin Oprescu s-a discutat despre debarcarea lui Mircea Geoana.

"In perioada urmatoare, inainte si dupa sarbatori, se testeaza terenul, se poarta negocieri cu liderii de filiale pentru sustinerea la viitorul Congres. Este posibil ca formula Diaconescu presedinte - Mitrea secretar general sa se completeze cu Adrian Nastase ca presedinte executiv. Cartile de abia acum incep sa se faca", au declarat sursele HotNews.ro.

Adrian Nastase este un al doilea pretendent la sefia PSD insa, conform surselor citate, in momentul de fata acesta nu ar avea prea multi sustinatori. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu este rezervat si nu s-a pozitionat pentru sustinerea vreunei tabere din interiorul PSD, iar Nastase nu ar mai detine influenta asupra parlamentarilor sau sefilor de filiale.

Opozitia in PSD este in momentul de fata actuala conducere. Astfel, la un eventual congres al partidului gruparea Hrebenciuc - Vanghelie - Dragnea ar putea sa-l scoata la contraatac pe Victor Ponta drept candidat la sefia PSD, sustin sursele citate. Ponta ar beneficia de sustinerea lui Mircea Geoana si a socrului sau, Ilie Sarbu.

Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca nu a avut timp sa se gandeasca la sefia PSD. "N-am avut timp sa ma gandesc la asta, eu inca imi ling ranile dupa infrangere. Altii care nu au muncit in ultimele luni normal ca isi fac planuri de sefie...In momentul asta va spun ca nu am avut timp sa ma gandesc la asa ceva. Eu acum o luna am anuntat ca vreau sa-mi fac cariera in justitie si sa candidez pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala."

Sursele social-democrate sustin ca un congres al partidului va fi cel mai probabil in luna martie, pana atunci negocierile vor fi la ordinea zilei in PSD. De altfel, liderii PSD au inceput sa faca declaratii oficiale in ceea ce priveste conducerea PSD.

Intre timp, tot mai multe voci din partid ii cer lui Mircea Geoana sa demisioneze din functia de presedinte PSD:

  • Marian Oprisan: "Daca Mircea Geoana crede ca a castigat alegerile, sa mearga la Cotroceni. Daca nu, sa-si dea demisia. Regret enorm faptul ca sute de mii de membri ai PSD au muncit exemplar iar stafful de campanie al domnului presedinte Mircea Geoana si inclusiv dl. Geoana, prin unele actiuni ale domniei sale, practic si-a batut joc de aceasta munca."
  • Gheorghe Nichita: "Intreaga conducere a PSD ar trebui sa-si depuna mandatul. Partidul, in clipa de fata, ar trebui sa stea in opozitie. Partidul trebuie sa traga concluziile de dupa alegeri, dar nu la televizor ci in interiorul lui. (...) Intreaga echipa a lui Mircea Geoana, din care fac parte si eu, trebuie sa-si depuna mandatul."
  • Miron Mitrea: "Sunt suparat pentru ca noi, ca partid, am ratat o sansa mare sa dam Romaniei un presedinte. Sunt suparat pentru ca, desi de un an de zile atrag atentia ca grupul de interese care tine captiva conducerea partidului ne duce spre o fundatura, n-am reusit sa fac mai multe ca sa impiedic acest lucru.(...) Daca reusim sa ne adunam si sa privim putin inlauntrul nostru, in trecutul nostru, vom stii ce avem de facut. Ne vom redescoperi demnitatea. Stiu ca voi, oamenii din partidul meu, sunteti oameni demni. Asa va cunosc eu. Si mai stiu ca avand demnitate, intelepciune si curaj putem sa revenim pe locul pe care il meritam. Am pierdut o batalie, dar impreuna putem sa castigam razboiul!"
  • Ioan Rus: "Nu sunt interesat de a deveni presedintele PSD, dar sunt interesat ca o parte din colegii care conduc in acest moment Partidul Social Democrat sa dispara de acolo, pentru ca de ani de zile sunt specialisti in intrigi politice si in lucruri care nu au folosit niciodata acestui partid", a spus el. Mircea Geoana a inceput un proces de reformare a partidului, noi l-am sprijinit cu toate puterile noastre, nu vreau sa fac nicio sugestie neaparat, dar in locul lui mi-as depune mandatul si as iesi inca o data la bataie, sa argumentez faptul ca nu eu insumi am gresit, ci cei din jurul meu, eventual, sau ca sunt altii mai vinovati decat mine."
  • Madalin Voicu: "Presedintele PSD Mircea Geoana nu mai este capabil sa conduca formatiunea, nu are suficienta forta si trebuie schimbata conducerea partidului, inclusiv presedintele. Mircea Geoana cred ca este un foarte bun om de externe, un personaj important recunoscut ca avand o experienta in afara tarii, poate reprezenta si in continuare politica PSD, dar nu mai cred ca este capabil sa conduca acest partid."
  • Ion Iliescu: "Partidul sa faca un congres, probabil in luna martie, care sa analizeze rezultatele alegerilor de la membrii din teritoriu pana la varful partidului. Era normal si cavalereste ca Mircea Geoana sa recunoasca decizia Curtii Constitutionale si sa-l felicite pe Traian Basescu pentru obtinerea unui nou mandat."
  • Adrian Nastase: "Daca nu vrem ca fragmentarea sa continue, daca nu vrem ca partidul sa fie transformat intr-un poligon de incercare pentru diferite interese meschine si jocuri cu mize individuale, daca vrem o reconstructie a PSD-ului ca nucleu al unei stangi puternice, bazata pe ideologie si strategie proprie, exprimand sperantele milioanelor de simpatizanti dezamagiti, atunci va fi nevoie sa trecem peste frustrari, orgolii, peste gustul amar al infrangerii si sa realizam un partid unitar si unit, deschis unor noi generatii de membri, cu o echipa de conducere capabila sa dea mesajul de solidaritate si de intelepciune.(...) Incepe pentru PSD o noua calatorie prin desert. Cati vor rezista pana la capat?"