"Premisa de la care a plecat ambasadorul Rusiei dupa parerea mea a fost una complet falsa si neeleganta fata de noi. Ceea ce a spus presedintele repet si eu: dorim relatii bune cu Rusia, dar relatii pragmatice si bazate pe respect reciproc. Nu cred ca sunt motive in acest moment ca sa definim relatia Romaniei cu Rusia ca fiind una tensionata" a declarat consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga.

Descarca emisiunea in format MP3

  • Daniel Nelson despre reactia Moscovei: Nu vor fi incantati de ideea ca Romania a continuat, de fapt, sa aleaga oameni in mod democratic. Romania a ales Occidentul si acolo ii este locul

In ultima saptamana de campanie, Basescu a facut un schimb de replici cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Churilin, care a estimat ca in politica romaneasca revine atmosfera „razboiului rece”. „Razboiul rece s-a incheiat”, a replicat Traian Basescu, adaugand ca „in Romania nu vor mai exista centre de influenta” si criticand, in context, presa rusa pentru o abordare unilaterala a campaniei prezidentiale.

Cele mai importante declaratii din interviul cu Iulian Fota

  • Romania va continua un curs european si euro-atlantic in politica sa externa, accentul principal cazand pe NATO si UE, si valorificandu-ne relatiile speciale construite in cadrul acestor organizatii, si sunt o serie intreaga de tari cum sunt Statele Unite, Franta, Polonia cu care avem parteneriate strategice, dar in egala masura ca membru NATO si UE vom continua politica de deschidere de dezvoltare a relatiilor cu state din alte spatii, state unde noi credem ca Romania are interese are interese nationale.
  • Folosirea sintagmei razboi rece in relatiile cu Romania crea senzatia ca Romania este o tara care, in cel mai bun caz ar putea fi in competitie, in cel mai rau caz ar putea fi intr-o cursa anumita cu Rusia ceea ce este fals. Premisa de la care a plecat ambasadorul Rusiei dupa parerea mea a fost una complet falsa si neeleganta fata de noi. Ceea ce a spus presedintele repet si eu: dorim relatii bune cu Rusia, dar relatii pragmatice si bazate pe respect reciproc. Nu cred ca sunt motive in acest moment ca sa definim relatia Romaniei cu Rusia ca fiind una tensionata. Pana la urma, relatia intre doua state nu sta in niste declaratii. 
  • Ministerul rus de externe: "La Moscova s-a atras atentia asupra faptului ca, in cursul campaniei electorale, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut in repetate randuri declaratii neprietenoase la adresa Rusiei. In confruntarea cu contracandidatul sau politic, el a incercat sa joace pe <>, sa acuze tara noastra de tentative de implicare in afacerile interne", arata purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe rus, Andrei Nesterenko, intr-un comunicat remis pe site-ul institutiei. "Este foarte evident faptul ca astfel de declaratii absurde pot doar sa vina in detrimentul dezvoltarii relatiilor noastre bilaterale", continua comunicatul. 
  • Iulian Fota: Putem interpreta aceasta declaratie ca o forma de solidaritate fata de ambasadorul lor la Bucuresti, desi o parte din afirmatia purtatorului de cuvant nu se justifica, nu este fundamentata pe fapte. Ar fi fost foarte interesat daca aceste fapte ar fi fost prezentate. (...) Dorim o relatie buna cu Rusia, dar nu in termenii pe care cred eu ca Rusia ii propune, ci in conditii de respect reciproc, echilibru si pragmatism.
  • "Vremea Razboiului Rece a trecut", a spus Basescu pe 4 decembrie la B1Tv. "Nu-si mai pot face centre de influenta in politica romaneasca, sau daca si le vor face, le vom reteza, da?". 
  • Daca in primavara sau la inceputul verii puteau fi emise anumie preocupari, anumite ingrijorari vis a vis de ce rol va avea pe agenda noii administratii americane Europa Centrala, eu cred ca o parte din preocupari s-au lamurit. V-as retine vizitele presedintelui Obama la Praga, la prima sa vizita in Europa, cand in mod clar a dorit sa viziteze si o capitala central-europeana, ca si vizita vice-presedintelui Biden ulterior deciziei legate de scutul anti-racheta, cand a vizitat Cehia, Polonia si Romania.  Eu cred ca in acest moment Europa Centrala este pe agenda administratiei Obama, este un dialog bun intre noua administratie americana si Europa Centrala.

Cele mai importante declaratii din interviul cu Daniel Nelson

  • Nu cred ca romanii ar trebui sa fie ingrijorati. M-am uitat la rezultate si la evaluarile internationale si nu pare sa se fi inregistrat fraude de mari proportii. S-ar putea sa fi fost cateva circumscriptii - dar nu o frauda majora. Si cred ca populatia romana ar trebui sa fie asigurata in legatura cu acest lucru.
  • La 20 de ani dupa 1989, desi sistemul este cu siguranta post-comunist, trebuie inca sa aiba loc unele schimbari culturale pentru a evita cumpararea voturilor, sugerarea ca voturile trebuie sa fie pentru unul sau pentru altul. Toti candidatii si toate partidele sunt vinovate de aceasta situatie. 
  • Problema-cheie in privinta Moscovei nu tine de armate, ci de conducte. Daca as fi fost cetatean roman, cred ca principala problema, acum, va fi asocierea ministerelor romanesti - si a companiilor - cu politica conductelor a Moscovei. Nu cred ca domnul Geoana sau oricine altcineva vinde Romania. Cu siguranta nu presedintele Basescu si cu siguranta nu Mircea Geoana. Dar cred ca ar trebui sa fie o preocupare pentru politica conductelor si in privinta cui va depinde, pe viitor, de livrarile de gaz si petrol ale Moscovei. Si cred ca acest lucru va fi critic pentru Romania in urmatorii zece ani.
  • Reactia Moscovei, prin Putin sau prin oricine altcineva: Nu vor fi incantati de ideea ca Romania a continuat, de fapt, sa aleaga oameni in mod democratic, ca Romania a continuat sa se asocieze cu NATO si UE si ca Romania este orientata spre Occident, nu spre integrare rasariteana. Este un lucru clar. Este istorie deja pentru Romania. Romania a ales Occidentul si acolo ii este locul. 

Nota:Discutia de Luni este difuzata incepand cu orele 19.00 la RFI iar interviul in varianta AUDIO poate fi ascultat si pe site-ul HotNews.ro