Curtea Constitutionala a respins luni, cu unanimitate de voturi, contestatia PSD - PC privind rezultatul alegerilor din 6 decembrie, anunta un comunicat de presa al institutiei. Alianta PSD-PC a reclamat Curtii Constitutionale fraudarea alegerilor prezidentiale, solicitand repetarea turului II de scrutin. Traian Basescu va fi instalat in functia de presedinte miercuri, 16 decembrie, a mai anuntat CCR.

Textul deciziei Curtii Constitutionale:

In exercitarea atributiilor sale constitutionale si legale, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotararea nr. 42 din 14 decembrie 2009 privind stabilirea si aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfasurat la 6 decembrie 2009, hotarare care este definitiva, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si al carei dispozitiv este urmatorul:

1. Stabileste si aduce la cunostinta publica rezultatele alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009.

2. Constata ca domnul Traian Basescu este ales in functia de Presedinte al Romaniei, intrunind cel mai mare numar de voturi din cele valabil exprimate.

3. Stabileste validarea alegerii domnului Traian Basescu in functia de Presedinte al Romaniei pentru 16 decembrie 2009, ora 10:00, la sediul Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului.

Voturi nule renumarate

Vineri, 11 decembrie, in urma analizarii documentelor depuse de PSD, Curtea Constitutionala solicitase Birolui Electoral Central (BEC) reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora.

Luni, 14 decembrie, BEC a constatat ca din buletinele de vot declarate nule un numar de 2.247 sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind in favoarea lui Traian Basescu, iar 987 de voturi fiind pentru Mircea Geoana.

PSD nu renunta

PSD considera necesara constituirea unei Comisii parlamentare de ancheta pentru analiza fraudelor de la scrutinul din 6 decembrie, a declarat, luni, secretarul general al social-democratilor, Liviu Dragnea: "Eu cred ca primul punct si cel mai important ar trebui sa fie cum demaram constituirea Comisiei parlamentare de ancheta asupra fraudei din alegerile din 6 decembrie. Vom avea o discutie si despre alegeri si cred ca foarte important ar fi cum facem sa-i protejam pe oamenii nostri din teritoriu care sunt foarte amenintati- primari, viceprimari, consilieri locali si chiar simpli membri", a afirmat Dragnea.