Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, revine la subiectul votului romanilor din diaspora. Dupa ce, marti, social-democratul scria ca "votul romanilor din diaspora ar trebui sa aiba o greutate mai mica", afirmatie pe care a retras-o apoi in aceeasi zi, Adrian Nastase explica pentru a doua oara pe blogul sau care este opinia sa in legatura cu acest subiect, "pentru cei care nu pot sau nu vor sa inteleaga ceea ce am vrut sa spun in privinta votului exprimat in Diaspora".

Iata ce scrie Adrian Nastase pe blogul sau legat de acest subiect:

  • Nu se pune sub nicio forma problema anularii sau limitarii unor drepturi constitutionale. Eu nu am spus niciodata asa ceva si cine a speculat afirmatia mea in acest sens a facut-o cu rea credinta. Sigur, pot sa-i inteleg, intr-o anumita masura, dar cu compasiune,  pe cei care, dupa alegeri, au dificultati in a-si defini noii adversari.
  • Da, sustin, in continuare, ca votului din Diaspora, cel exprimat in 2009, nu trebuie sa i se dea greutatea care i s-a dat. Dar nu ma refer la dreptul cetatentilor romani de a vota oriunde s-ar afla. Sustin, in continuare, ca afirmatia conform careia votul celor din strainatate a stabilit castigatorul nu are un fundament solid. De ce votul din Diaspora si nu cel din Arad sau Cluj? Greutatea votului se refera la caracterul sau decisiv in stabilirea castigatorului.
  • Eu nu am pus in discutie votul exprimat CORECT de romanii din afara tarii, ci am atras atentia asupra regulilor si mai ales a neregulilor care s-au petrecut fara indoiala intr-un spatiu ce nu este reglementat de legile romane si in care mecanismele de control democratic ale procesului electoral sunt, in unele cazuri, ca si inexistente.
  • Trebuie sa discutam serios pe acest subiect, intr-o maniera rationala, tehnica, fara pasiune. Daca incepem sa ne infierbantam si sa readucem in prim-plan stereotipuri si prejudecati cantonate in realitatea politica si sociala a anilor ’90 nu ajungem nicaieri. Vom relua la nesfarsit subiectul fara sa avansam deloc. Aceste probleme si suspiciuni in legatura cu fraudarea votului apar constant, iar daca vom continua sa discutam generalitati despre GREUTATEA votului unora sau  altora nu vom ajunge nicaieri. Ne vom afla si in 2012 si apoi in 2013 in situatia de a vorbi din nou despre fraude.