Social-democratii sustin ca renumararea voturilor nule ar putea fi "o perdea de fum", intrucat ei au reclamat "falsuri", cerand in acest sens "expertize tehnice". "Dupa inchiderea urnelor, prin restampilare, s-au anulat voturi care erau in favoarea lui Mircea Geoana", a spus purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, sambata, intr-o conferinta de presa. Acesta a adaugat ca "nu conteaza cat dureaza, o saptamana - doua, niciun efort nu este prea mare pentru a afla daca alegerile au fost corecte".

Declaratii Bogdan Niculescu Duvaz:

  • Exista o preocupare in legatura cu situatia verificarii alegerilor si in acest sens avem de facut cateva precizari, pentru a nu aluneca intr-un lucru care ne va da o impresie, pana la urma, cu totul neconcludenta privind aceasta renumarare.
  • Noi nu numararea am reclamat-o, ci la voturile nule am spus ca - si asta este reclamatia pe care am facut-o catre Curte si BEC -, dupa inchiderea urnelor, s-au anulat voturi dublandu-se semnatura in defavoarea domnului Mircea Geoana.
  • Astfel, buletine cu votat Mircea Geoana au fost scoase din urne, stampilate inca o data si declarate nule. Deci aceasta este frauda pe care o reclamam.
  • Nu vreau sa ne pacalim. S-ar putea sa ne trezim ca aceasta renumarare a voturilor nule este o perdea de fum. Noi am reclamat falsuri, iar aceste lucruri se pot constata prin expertize.
  • In primul rand ca am reclamat altceva: dublarea stampilei si anularea de voturi. Acest lucru nu se poate face decat prin expertiza, o expertiza tehnica complicata, care sa constate ca stampila nu s-a dat la aceeasi ora sau nu a fost cu aceeasi stampila, aceeasi cerneala si asa mai departe. Nu este o expertiza simpla.
  • Voturile au fost numarate in noaptea de duminica spre luni, apoi la BEJ-uri, apoi acum, a treia oara, si iar sunt neclaritati.
  • Cerem compararea tuturor CNP-urilor din sectiile speciale cu cele din sectiile normale. Iar in strainatate, sa fie verficate ca numarul de voturi coincide cu numarul de declaratii pe propria raspundere.
  • Avem informatii ca ieri, in strainatate, se cauta sa se completeze inca aceste declaratii pe propria raspundere.
  • Aceste declarati trebuie sa fie expertizate inclusiv grafologic. Sa se constate ca persoanele care le-au dat sunt si cele care le-au scris.
  • In legatura cu votul masiv  din strainatate, la Paris de exemplu. Sunt oameni care confirma ca la ora 3, la Ambasada din Paris, nu era decat cate o persoana in sectia de vot. Lucruri confirmate de oameni care au votat la ora 3, o persoana, doua, deci nicidecum la 13 secunde un vot, asa cum reiese din numarul de 3.700 de voturi in cinci cabine si cu trei stampile.
  • Mai mult, in completarea listelor se arata ca adresele celor care au votat sunt neconforme.
  • Facem un apel extrem de drastic catre MAE si mai ales catre responsabilii sectiilor de vot din strainatate. Ei se afla sub incidenta unei actiuni judiciare, sa procedeze corect, sa transmita voturile si declaratiile asa cum au fost facute ele in ziua de 6 decembrie si listele completate corect.
  • Comunitatea internationala este cu ochii pe ce se intampla in Romania.Fac apel la ministrul de Justitie si de Externe, Catalin Predoiu. Stie foarte bine care sunt implicatiile juridice si politice ale acestei numaratori paralele sau renumarari de voturi si de constatare corecta a situatiei scrutinului prezidential. Daca Romania nu da un raspuns corect, justitia va fi intr-o situatie extrem de precara si Romania va avea o imagine extrem de proasta, pentru ca adevarul va iesi la iveala.
  • Repet, nu vreau sa riscam sa ne aflam cumva sub o perdea de fum si sa ne trezim ca, de fapt, dupa renumararea voturilor nule sa ni se spuna: "Domnule, am facut tot ce-am putut. Astea s-au putut numara si cu asta basta".
  • Nu conteaza cat dureaza, o saptamana - doua, expertizele trebuie facute si concluziile trebuie trase. Nimic nu e prea mult. Niciun efort nu este prea mare pentru a afla daca alegerile au fost corecte.