Europarlamentarul PDL Cristian Preda considera ca ar trebui convocate alegeri anticipate daca PDL nu reuseste sa formeze o majoritate consistenta, care sa asigure implementarea proiectelor politice ale presedintelui ales si declansarea procesului de revizuire constitutionala, relateaza NewsIn.

Fostul consilier prezidential a spus, in cadrul unei dezbateri a Institutului de Studii Populare, ca presedintele ales trebuie sa beneficieze de o majoritate clara care sa asigure punerea in aplicare a proiectelor sale, validate de catre electorat.

"Presedintele trebuie sa construiasca un guvern suficient de larg pentru a permite revizuirea Constitutiei (...) Nu trebuie sa pescuim cinci binevoitori pentru o majoritate. Daca nu se constituie, trebuie sa ne intoarcem la urne, sa-i intrebam pe cetateni daca vor o conducere divizata intre un presedinte cu proiectele sale si o majoritate parlamentara ostila. Daca nu se gasesc resurse pentru un guvern, trebuie sa mergem la urne", a spus Preda.

'Gabriel Oprea nu se califica pentru un proiect de reforma a statului'

El a pledat pentru un Cabinet de tip Sarkozy, in care sa fie inclusi oameni din mai multe partide politice si care sa fie interesati de reusita procesului de modernizare a statului. "Este necesara preluarea oamenilor cu adevarat valorosi interesati pentru modernizarea statului. Domnul Gabriel Oprea nu se califica pentru un proiect de reforma a statului. Cred ca trebuie construit un guvern cu oameni de calitate, indiferent de apartenenta politica. Daca nu, suntem intr-o improvizatie fara sfarsit", a spus Preda.

De asemenea, el s-a pronuntat pentru "o federatie" a dreptei care sa asigure reprezentarea tuturor curentelor din interiorul dreptei politice. Pe de alta parte, Preda nu a exclus decaderea PNL ca urmare a bipolarizarii sistemului politic, daca PDL va reusi sa detina monopolul curentelor de dreapta.

"Exista posibilitatea ca spatiul politic sa fie bipartizan, cu un mic satelit care se cheama UDMR. Un sistem de "doi si un sfert", spre deosebire de "doi si jumatate", cum e in Germania", a spus Preda, afirmatie care a provocat rasete in sala, datorita similaritatii cu porecla DGIPI. "Ma rog, doi si o treime... Oricum, interesanta lectura dumneavoastra", a spus Preda, usor surprins de reactia pe care a provocat-o.

Din acest motiv, a mai spus politologul, liberalii s-ar teme de modificarea sistemului politic actual. "PNL se teme de acest lucru, pentru ca al treilea clasat risca sa piara. Exista forma pe care o privilegiez: o federatie a dreptei cu sensibilitati foarte diferite", a conchis Cristian Preda.