87% dintre romani au urmarit campania electorala pentru alegerile prezidentiale, despre care 68% dintre ei spun ca "nu le-a placut". Mai mult, 93% dintre romani au vazut discursurile candidatilor la televizor, ia 82% au vizionat confruntarile directe dintre acestia. Pentru 34% din electorat, Traian Basescu a fost candidatul cel mai sincer, in timp ce Crin Antonescu este considerat, de 33%, surpriza placuta dintre candidati. Datele sunt relevate de un sondaj de opinie publicat vineri de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), care si-a propus sa evalueze impactul campaniei electorale pentru prezidentiale asupra alegatorilor.

Potrivit sondajului IRES, 72% dintre respondenti "nu au aflat nimic important" despre candidatii la presedintie pe parcursul acestei campanii, iar 34% dintre ei au raspuns ca nu au aflat nici programul electoral al vreunui candidat la Cotroceni.

  • La intrebarea "Care dintre candidati a avut programul cel mai bun?", raspunsurile au fost:Traian Basescu - 29%, Mircea Geoana - 24%, Crin Antonescu - 10%, Nu stiu - 22%.
  • La intrebarea "Care dintre candidati credeti ca a fost cel mai sincer?", raspunsurile au fost: Traian Basescu - 34%, Mircea Geoana - 25%, Crin Antonescu - 14%.
  • La intrebarea "Care dintre candidati credeti s-a referit cel mai bine la situatia dumneavoastra?", raspunsurile au fost: Traian Basescu - 30%, Mircea Geoana - 29%, Crin Antonescu - 11%.
  • La intrebarea "Care care este candidatul care a fost o surpriza placuta pentru dumneavoastra?", raspunsurile au fost: Crin Antonescu - 33%, Mircea Geoana - 27%, Traian Basescu - 22%.

Referitor la criteriile dupa care aleg un anumit candidat, 38% dintre respondenti au sustinut ca sunt interesati in primul rand de programul sau, 33% de personalitatea sa, iar 6% de partidul din care provine.

De asemenea, 46% dintre participantii la sondaj considera ca alegerile au fost castigate de candidatul care merita, iar 64% dintre ei au precizat ca aceasta campanie nu le-a influentat cu nimic decizia de vot. Totodata, 46% dintre respondenti considera adevarata afirmatia 'Toti politicienii sunt corupti, iar noi trebuie sa alegem raul cel mai mic'.

Cercetarea IRES a abordat si increderea publicului in sondajele de opinie. Astfel, 30% dintre cei chestionati au opinat ca unele dintre sondaje au fost corecte, iar altele incorecte, 24% dintre respondenti au declarat ca toate sondajele au fost manipulari de campanie electorala, in timp ce 22% au considerat ca toate aceste cercetari au fost corecte.

Mai mult, intrebati daca "televiziunile au fost impartiale in prezentarea programelor candidatilor", 44% au raspuns "Nu", in timp ce 43% au spus "Da".

In ceea ce priveste campania electorala pe Internet, aceasta a fost urmarita de doar 9% dintre alegatori.

Studiul IRES a fost efectuat in perioda 8-9 decembrie, pe un esantion de 1.496 de persoane cu varste de 18 ani si peste, si are o marja de eroare de +/- 2,8%.