PSD este gata si pentru guvernare, si pentru opozitie, spune liderul social-democrat Mircea Geoana, care crede intr-un "bloc PNL-PSD". Mircea Geoana este de parere ca liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi un premier "excelent", fie al unui Guvern construit in jurul PSD, fie in jurul PDL.

Potrivit NewsIn, Mircea Geoana a declarat, la Radio Romania, ca vede o colaborare cu PNL si in opozitie, dar si la guvernare, si ca alianta dintre cele doua partide ar putea fi un "obstacol" in fata posibilitatii ca România sa devina un "stat autoritar": "Riscul de a avea puterea in mâna unui singur om si riscul de a avea in tara asta o formula de republica de tip Belarus, cu un Parlament decorativ, cu un Guvern in buzunarul presedintelui si cu oamenii care au aratat ca nu au niciun fel de scrupule in a apasa pe butoanele de bani si butoanele de putere, reprezinta un pericol pentru democratia româneasca. Deci, intr-un fel, aceasta echipa care s-a cladit intre mine si domnul Crin Antonescu sunt convins ca va reprezenta, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, o formula solida care sa asigure echilibrul democratic, sa asigure o voce rationala si lucida si care sa fie un fel de obstacol in fata tentatiei de a deveni un stat autoritar".

Liderul PSD spune ca PNL are dreptul sa decida cea mai buna politica de aliante, dar ca el ar prefera continuarea colaborarii dintre PSD si liberali. "Fiecare partid si fiecare lider trebuie sa-si faca un calcul in functie de interesul propriului partid, dar eu indraznesc sa cred intr-un bloc consistent PNL-PSD in Parlament, de ce nu intr-o majoritate care sa dea Guvernul acestei tari. Majoritatea am creat-o e adevarat, pentru Johannis initial, dar nu vad nicio dificultate sa avem o majoritate pentru un prim ministru liberal, de exemplu".

Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca intrarea PSD la guvernare alaturi de PDL este exclusa, singura varianta pentru social-democrati fiind un Guvern PSD-PNL-UDMR. El este de parere ca, in ceea ce ii priveste pe liberali, acestia au dreptul sa isi reanalizeze pozitia fata de PDL daca li se ofera postul de premier, lucru pe care il considera insa putin probabil: "Daca va fi o majoritate, alta decât PSD-ul, evident ca noi vom fi atunci in opozitie. Dar asta nu inseamna ca daca s-ar ajunge la o formula, care nu cred ca se va intâmpla, ca PNL sa primeasca din partea lui Basescu postul de prim ministru – nu cred ca Basescu va mai da vreodata liberalilor o astfel de pozitie dupa experienta Tariceanu – as spune ca din doua rele, raul cel mai mic s-a produs. Sunt convins ca domnul Antonescu ar putea sa fie un excelent prim ministru al acestei tari, indiferent de formula de sustinere pe care ar avea-o", a explicat liderul PSD.

Mircea Geoana sustine ca in acest moment sunt posibile urmatoarele variante de guvernare: daca PDL si Traian Basescu vor reusi sa faca o majoritate, vor forma Guvernul, iar daca PSD si PNL vor reusi sa faca o majoritate vor incerca sa constituie la rândul lor un Executiv.