Prefectii nu au acces la suporturile optice pe care sunt preluate imaginile stocate din sectiile de votare speciale. "In consecinta, persoanele care fac astfel de afirmatii dovedesc necunoasterea legilor in vigoare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Christian Ciocan.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul Ministerului de Interne, Ciocan a explicat ca toate imaginile video au fost trimise sub paza la Birourile Electorale Judetene, apoi merg la Biroul Electoral Central, care le transmit Autoritatii Electorale Permanente.

In ceea ce priveste acuzele referitoare la fraude electorale folosind CNP-uri inexistente, Ciocan a anuntat ca, "pana in prezent, structurile specializate ale MAI nu au inregistrat solicitari cu privire la efectuarea de verificari a bazelor de date. Deci nu au fost comunicate niciun fel de informatii cu privire la CNP-urile de pe listele suplimentare. Nicio organizatie politica sau neguvernamentala nu a solicitat si nici nu a primit acceptul de a accesa date cu caracter personal din aceste liste".

Ciocan a precizat ca prelucrarea oricaror date cu caracter personal poate fi efectuata numai cu consimtamantul expres al persoanei. In caz contrar, se vor aplica sanctiuni. In ceea ce priveste vehicularea numelui persoanei decedate Ion Marin ca fiind prezent pe listele de vot, Ministerul de Interne anunta ca acesta nu a fost inscris in copia de pe lista electorala permanenta.

"Precizam ca numitul Ion Marin, mentionat in declaratia de ieri, figureaza decedat in baza de date de evidenta a persoanelor, motiv pentru care acesta nu a fost inscris in copia de pe lista electorala permanenta. Prin urmare, afirmatiile vehiculate in mass-media nu se confirma", a precizat Christian Ciocan.

Lamuririle de la Ministerul de Interne vin la o zi dupa ce vicepresedintele PSD, Dan Nica - fost ministru al Internelor - a anuntat ca numarul voturilor fraudate la alegerile de duminica ar fi de 136.000, iar 10% din voturile exercitate ar fi fost voturi multiple. Nica a declarat ca generalul Ion Marin, care a decedat în 2006, a votat în 2009. "Sunt zeci de procese verbale fraudate si falsificate, foarte multe voturi pentru Mircea Geoana au fost declarate nule. Suntem in plin proces de verificare a CNP-urilor si am gasit coduri inexistente".

Tot marti, Liviu Dragnea (PSD) a declarat ca Videanu, Blaga si Berceanu s-au intalnit, luni, la Ministerul de Interne, pentru a cere "prefectilor sa stearga imaginile filmate de camerele de luat vederi la sectiile speciale".