Campania Geoana: Culisele internationale

de Dragos-Paul Aligica     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:13 Actualitate | Politic


Dragos Paul Aligica
Foto: HotNews.ro
Liberalismul economic pare sa fi castigat la diferenta mica in fata urmasilor comunistilor lui Ceausescu in alegerile prezidentiale de duminica, din Romania, prin victoria lui Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana, comenteaza Wall Street Journal (WSJ). Potrivit unor surse citate de WSJ, scriu agentiile romane de stiri, liderul social-democrat a fost candidatul preferat atat de Moscova, cat si de Washington. Autorul randurilor de mai jos este unul dintre cei care au tinut ca prietenii de la WSJ sa marcheze explicit si public acest ultim fapt, printr-o observatie care, daca am inteles corect de la ei, probabil va fi reluata curand intr-o forma mai elaborata si in Wall Street Journal Europe.

Sa explicam. Neavand nici timpul, nici mijloacele sa le analizam in detaliu, sa ne multumim cu o schita. Strategia internationala a lui Mircea Geoana si a cartelului politico-financiar din spatele sau a avut patru teatre majore de operatiuni: Moscova, Washington DC, Bruxelles si spatiul german.

Desi neclare in amanunt, lucrurile sunt evidente in privinta filierei moscovite. Ramane ca istoricii sa decida daca ceea ce s-a intamplat acolo a fost sau nu un act ce a frizat tradarea interesului national. Ramane de asemenea antologica interventia lui Traian Basescu la final de campanie relativ la o declaratie a ambasadorului Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin: „Ma vad nevoit, si o voi face si oficial, sa il atentionez ca intr-adevar a trecut vremea Razboiului Rece si ca nu isi mai pot face centre de influenta in politica romaneasca sau, daca si le vor face, le vom reteza".

 
Dragos Paul Aligica este publicist, cercetator in domenii precum: Economie Politica, Teorie Institutionala si Politici Comparate. In prezent, este Senior Research Fellow la George Mason University,  Mercatus Center, SUA.

Alte afilieri internationale:
 • Hudson Institute, Washington DC; Workshop in Political Theory and Policy Analysis, Indiana University Bloomington;
 • Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Viena.
 
 
Despre Dragos Paul Aligica
In ceea ce priveste Bruxelles, operatiunile nu au avansat foarte mult pentru ca s-au lovit de trei bariere: sustinerea ferma a „popularilor” europeni pentru Traian Basescu, asimetria majora de calibru si credibilitate intre reprezentantii cartelului Geoana, pe de o parte, si cei ai PDL-Basescu, pe de alta si cel mai important, faptul ca din tot Occidentul, Bruxelles este locul unde situatia reala a democratiei in Romania si a luptei ei cu „sistemul” cartelului este cel mai bine inteleasa. Pana aici totul clar. Evolutiile pe teatrele german si american sunt insa mai complicate.

Proiectul german

In spatiul german, strategia a fost, evident, bazata pe ideea „proiectului Johannis”. Se miza astfel pe o captatio benevolentiae a cercurilor politice si mass media germane, jucand cartea etnica. In plan politic, demersurile directe ale lui Johannis au generat ceva interes si chiar entuziasm sporadic, urmate insa imediat de semne de intrebare si apoi de scepticism.

(Ramane si aici ca istoricii interesati de episod sa determine masura in care, in afara de canalele personale si ale partidelor politice, Johannis a interferat si cu zona de influenta a fostului cancelar Schroeder, actualmente la Gazprom). Pragmatismul si realismul german si legatura puternica dintre partidele de dreapta germane si PDL, forjata in ultimii doi ani de colaborare, au asigurat o comunicare functionala cu echipa lui Traian Basescu, si au reprezentat, in conjunctie, o stavila destul de eficienta in calea initialului entuziasm german fata de „omul proiect”.

In ceea ce priveste presa de limba germana, lucrurile nu au stat mult diferit. Sa dam un exemplu concret. In octombrie, printr-un agent PNL plasat in Ministerul de Externe, se organizeaza un tur al unor ziaristi de la prestigioase publicatii de limba germana, tur menit sa-i puna pe acestia in tema cu „realitatile politice romanesti”. Bineinteles, lucrurile au fost setate astfel incat sa se suprapuna exploziei „proiectului Johannis” pe scena romaneasca.

Foarte curand, ziaristii in cauza au sesizat un pattern in selectia interlocutorilor cu care erau pusi in contact, oameni ce, in activitati legate de „societatea civila”, ca fosti ministri sau ca „analisti” la Realitatea TV, erau radical-ostili lui Basescu si care, mai mult, foloseau in mod dubios aceleasi sintagme si limbaj. Fapt suficient sa genereze eforturi suplimentare din partea unor membri ai delegatiei.

O discutie informala, in afara programului, cu un Valeriu Stoica si apoi cu cativa ziaristi independenti (inclusiv de la Hotnews.ro) a adus cateva lamuriri necesare, echilibrand perceptia nemtilor asupra „realitatilor politice” locale. Un episod tipic deci pentru mai multe incidente similare in deznodamantul lor.

Una peste alta, filiera germana, presupus mobilizata de ideea „proiectului Johannis” si de „proiectul” ambulant in sine, nu s-a materializat in sustinerea navalnica anticipata. Prezenta austro-germana in campanie a fost mai mult decat discreta, ea nemanifestandu-se dincolo de parametrii normali ai unor colaborari prestabilite vizand organizarea unor inofensive evenimente publice de interes general de catre Fundatia Konrad Adenauer la Bucuresti in cooperare cu Institutul de Studii Populare sau CADI.

Mai ramane operatiunea americana.

Washington DC

Vorbim despre zona forte a lui Mircea Geoana. De legaturi personale puternice forjate in anii in care a fost ambasador la Washington. Anii unei administratii Democrate. Or, la Washington, in momentul in care Geoana devine candidat prezidential, tocmai se instaleaza o noua administratie Democrata. Pe trena lui Obama vin tot felul de vechi cunostinte. Multi vorbesc mult. Multi promit multe. Talk is cheap.

(Un lucru pe care il inveti traind in Washington este ca pe power-brokerii de acolo nu-i costa nimic sa parieze pe diferiti potentiali lideri din alte tari. Daca acestia nu castiga, asta e... Daca insa catiga, sunt o sursa sigura de contracte de lobby si consultanta.) Suntem in plina Obama-manie, inaintea prabusirii mitului in derizoriu. Fiecare stat al lumii isi are un Obama al sau, omul providential, omul schimbarii.

Nu cumva Mr. Geoana este Obama Carpatilor? Raspunsul, intre amicii de la Washington, este: Absolutely yes! Nu costa nimic sa spui ca „Da, domnule, pastrand proportiile, Mircea este un fel de Barak: Yes, we can!”

Si astfel, in contextul in care administratia Obama face gafa dupa gafa in chestiunile legate de Estul Europei, deschizand o nisa surprinzatoare influentei ruse in zona, si trimitand in stare de alerta maxima si supra-solicitare ambasadorii Est Europeni din Washington, vedem conturandu-se pe malul Potomakului, la mijlocul anului 2009, o evolutie foarte interesanta.

Pe de o parte, avem un efort condus la ambasada Romaniei de ambasadorul Adrian Vierita, in care reprezentatii Romaniei fac in coordonare cu ambasadele Poloniei, Cehiei si ale celorlalte tari Est Europene eforturi disperate ca sa incetineasca tavalugul de erori si neintelegeri in politica externa americana fata de regiune. Pe de alta parte, avem intr-un univers paralel, un efort de consolidare al unui lobby pro-Geoana.

Pe de o parte, avem eforturile reprezentantilor Romaniei pe linie diplomatica, militara si de informatii in a se coordona cu ceilalti est-europeni si „structurile” de la Departamentul de Stat si de la Pentagon pentru a prezenta un front comun in fata consecintelor rateurilor de politica externa ale administratiei Obama. Consecinte ce devin brusc vizibile public pe data de 17 septembrie, vizibilitate amplificata inzecit si de istorica gafa de PR si comunicare in decizia privind scutul anti-racheta. Pe de alta parte, avem agitatia amicilor d-lui Geoana in a promova cu insistenta „proiectul” Barakului Carpatin si de a face planuri privind viitoarele decade de colaborare mutual-constructiva cu acesta.
 
 Carti recente, Dragos-Paul Aligica

 • Rethinking Institutional Analysis and Development: The Bloomington School, cu Peter Boettke, Routledge, London, 2009.
 • In Defense of Thinking. The Essential Herman Kahn, editata si cu o introducere scrisa impreuna cu Kenneth R. Weinstein, Lexington Books – Rowman & Littlefield Publishers, 2009.
 • The Neoliberal Revolution in Eastern Europe: Economic Ideas in the Transition from Communism, cu Anthony Evans, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, 2008.
 • Detalii aici

Exemplar pentru acest demers este vizita d-lui Cosmin Gusa la Washington. Intensitatea sustinerii de care d-l Geoana s-a bucurat in Partidul Democrat poate fi usor descifrata din agenda intalnirilor aranajate de amicii sai pentru pitorescul personaj mai sus amintit. Acest Austin Powers-International Man of Mistery, Varianta Pan-Ortodoxa, a ajuns, conform propriilor declaratii, coroborate cu surse din Washington, pana la Casa Alba unde a fost primit de consilieri ai Vice-Presedintelui Joe Biden.

Ce mesaj aduce cu el? Evident, asa cum se cade unui agent de profil, o dezvaluire senzationala: prefraudarea alegerilor. Mesaj bine corelat cu mesajul ProDemocratia in tara, credibila sursa a societatii civile. Asta in caz ca vreun american mai avea cumva vreo indoiala de adevarul revelatiilor facute de colaboratorul d-lui Geoana. (Este o discutie separata cum poate fi calificat: (a) in general, demersul de a pune sub semnul intrebarii elementul fundamental al mecanismelor democratice in tara ta, ante factum, fara nicio dovada; si (b) in particular, de a face asta fata de o administratie recunoscuta pentru fragilitatea judecatilor si pentru reactiile ce eludeaza logica real-politik-ului traditional la Washington).

Ilustrarea miscarilor pe frontul american poate continua. De la aparitia si circulatia unor publicatii anti-Basescu in engleza („pe piata americana”, ar fi mult spus) la desanturi publicistico-paranormale in sens invers, de la Washington la Bucuresti. Sau poate, de ce nu, ezitarile ambasadorului american la Bucuresti de a juca hotarat pro-reformisti („We do not have a dog in this fight”), rol pe care ambasadorul SUA, indiferent de administratie, il joaca in Romania, pot fi si ele adaugate panopliei.

Scopul este insa de a ilustra, nu de a face un tablou complet. Iar ideea este clara de acum. Am desenat cadrul in care, pe fondul tot mai evidentei confuzii a administratiei Obama in Estul Europei, trebuie vazuta o declaratie, facuta aparent din senin, de catre Traian Basescu, spre finalul campaniei, privind administratia Republicana anterioara: „Il respect enorm pe Bush... Bush a facut enorm pentru Romania”.

Concluzii

Asa arata deci lucrurile pe cele patru fronturi majore ale operatiunilor internationale ale cartelului Geoana. Ce concluzii provizorii pot fi trase din aceasta sumara schita? Desigur, pare justificat sa concluzionam ca operatiunile electorale internationale ale lui Mircea Geoana nu au precedent in istoria romaneasca.

Basescu si echipa sa au fost nevoiti sa faca un „marcaj om-la-om”, global, pentru a contracara, nu intotdeauna cu succes, manevrele mai sus indicate. Observatia ca Basescu si echipa sa s-au luptat singuri cu toata clasa politica romaneasca de la PSD la PRM si PNG via PNL, cu mogulii, cu televiziunile etc. cere o completare. Basescu si echipa sa au facut asta in conditiile in care, in mod tacit, Wahingtonul si Moscova si-au dat mana peste capul Romaniei binecuvantand candidatul social-democrat si cartelul sau.

In final insa, Geoana a pierdut exact acolo unde se considera mai tare: in strainatate. Este o imensa ironie ca votul diasporei simple si pestrite a intors un rezultat tocmai acolo unde se investise in moduri fara precedent in power-brokeri de elita, lobby de mare influenta si agenti de prestigiu. O lectie memorabila data de diaspora romaneasca. Ce morala putem trage din aceasta lectie, ramane sa decidem fiecare, dupa gust.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37348 vizualizari

 • +87 (109 voturi)    
  In sfarsit (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:22)

  Andu [anonim]

  Pentru prima data, in istoria Romaniei, soarta tarii a fost hotarata de oamenii ei. Marile puteri au hotarat intotdeauna pentru noi, ne au tradat si ne au luat ce aveam mai bun. Au reusit si cu ajutorul unor tradatori romani, cateodata. Acum, in sfarsit, dupa ce se termina tot circul cu fraudarea, circ dus la extremul penibilului, prostiei si incompetentei, vom putea spune, cu mandrie, SUNTEM ROMANI !!!!!!
  • -46 (62 voturi)    
   Naiv (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:26)

   Sakitumi [utilizator] i-a raspuns lui Andu

   Ce te face sa crezi ca in 6 Decembrie nu ne-au ales altii Presedintele? haha
   • +7 (25 voturi)    
    WSJ? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:52)

    G [anonim] i-a raspuns lui Sakitumi

    Nu WSJ scrie, ci e vorba de o opinie exprimata in WSJ, interesant ar fi sa stim a cui.

    Sursele citate de WSJ de care amintesti NU sunt citate de WSJ, pt ca nu sunt nominalizate in nici un fel.

    Ai citit articolul din WSJ?

    Ai citit discutiile de pe hotnews despre el?

    Atunci de ce scrii atat de fals?
    • 0 (2 voturi)    
     Securistule! (Joi, 10 decembrie 2009, 11:35)

     WSJ! [anonim] i-a raspuns lui G

     Ar fi interesant sa stiti a cui a fost opinia aia, nu?
     • -4 (4 voturi)    
      legaturi (Joi, 10 decembrie 2009, 17:30)

      fata morgana [anonim] i-a raspuns lui WSJ!

      Dragi romani, o sa-l platim cu totii pe Basescu foarte scump. Alegerile au aratat ca (virgula) conducatorul iubit si camarila nu se dau inapoi de la nimic pentru a sta la putere. Mai asteptam 3-4 ani si o sa vedeti initiativa legislativa a partidului ca sa-l faca pe iubitul conducator presedinte pe viata ca prin unele republici post-sovietice, ca doar el, stea a politicii romanesti este capabil sa asigure dezvoltarea multilaterala a tarii in viitoarele cincinale. Nu-mi vine nici acum sa cred ca circul ieftin al lui base a convins 5 mil. de romani... Desi sunt sigur ca multi au votat contra PSD/Iliescu decat pentru base.
      • 0 (0 voturi)    
       am votat.... (Sâmbătă, 12 decembrie 2009, 21:39)

       muky [utilizator] i-a raspuns lui fata morgana

       cum am considerat ca v-a fi mai bine. cu bine
    • +3 (3 voturi)    
     WSJ (Joi, 10 decembrie 2009, 15:57)

     cenzurat [anonim] i-a raspuns lui G

     Am avut ocazia de mai mult ori sa citesc in WSJ articole care erau in mod evident platite din Ro. Nici acesta nu face exceptie, tactica fiind destul de "desteapta": platesti un articol intr-un cotidian de circulatie internationala si-apoi se preia articolul pe post de osanale maretului conducator!
     O singura precizare: ce-are impozitul forfetar cu liberalismul economic?
  • +42 (46 voturi)    
   pot crede? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:45)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Andu

   excelent articol. Pot crede ca MG concepe ca este un social-democrat modern (inspiratie Tony Blair). Dar cand vad in spatele lui itindu-se Iliescu, Vanghelie, Hrebe, Dragnea, Nica, Voiculescu... nu-l mai vad pe Blair!
   • +11 (11 voturi)    
    poti crede ca trebe inca 20 de ani? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:53)

    je [anonim] i-a raspuns lui curios

    ca astora sa le intre in cap ca intr-o tara civilizata politic, un partid ce pierde o lupta se curata de "balast". Atunci, dupa inca 20 de ani, cand vor intelege ca in momentul in care se vor debarasa de: Iliescu, Hrebe, Nastase, Voiculescu, etc.....partidul va avea mult mai multe sanse in urmatoarea batalie.
    • +3 (3 voturi)    
     Debarasre (Joi, 10 decembrie 2009, 7:46)

     Jojo [anonim] i-a raspuns lui je

     Numai pe cale naturala, prim decesul acestora in urmatorii ani, sun destul de bartani si bolnavi din toate punctele de vedere.
   • +14 (14 voturi)    
    IMBECILITATE PSD - NICA! (Joi, 10 decembrie 2009, 0:07)

    aciduzzu [anonim] i-a raspuns lui curios

    Imi asum total expresia.
    In seara asta la iRTV,d-l Nica a declarat ca in strainatate s-a fraudat "demonstrand" prin comparatie cu Facultatea de Drept, unde STUDENTII STIU SA SCRIE SI SA CITEASCA.
    Ba nene, sunt foarte sigur ca Tzopaila este emanatia de elita a acestui partid.
    • -1 (1 vot)    
     PDL a lasat garda jos (Joi, 10 decembrie 2009, 9:01)

     tyla [utilizator] i-a raspuns lui aciduzzu

     In timpul alegerilor PDL-ul a avut tot timpul reprezentanti foarte bine pregatiti facand fata tuturor atacurilor prezentatorilor si celorlalti invitati de la iRealitatea. De data aceasta a ramas Mr. Rosal si doamna Pora ( + dl Branza ) sa "justifice" rezultatul votarii din strainatate. Totul a fost din nou o cearta sa ne faca sa pierdem vremea in fata televizorului, povesti care nu au ce cauta oricum ca dovada a fraudarii la Curtea Constitutionala. Pacat ca domnul Prigoana nu a primit pe tot parcursul emisiunii niste informatii privind volumul votului in cateva sectii de votare castigate clar de Geonel, sa arate ca de fapt e posibil sa se voteze in ritmul calculat ( cam mare, e drept :-) ).
  • +11 (13 voturi)    
   Circul si rolul sau (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:03)

   Sabb [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Un fost sef de la CIA spunea "daca stii cum si cu ce sa manipulezi atentia cetateanului, si asezi in stanga lui un spectacol de circ, nu o sa observe portavionul din dreapta lui"
  • -12 (14 voturi)    
   Ati votat!!! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:30)

   Stefanb [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Au votat romanii pre bani, paturi , cizme si cadouri electorale de de pd0listi lui Basescu si a lui Boc ... au bagat zeci de milioane de euro in campanie pentru a frauda alegerile au cumparat votul romanilor cu un kg de zahar si un kg de faina ... Sa va fie rusine domnule Basescu ati ajuns presedinte prin frauda .... ati ajuns asa de disperat dumneavostra si cu oamenii dumneavostra incat ati dat si ultimul leu facut prin afacerile ilegale desfasurate de dumneavostra si camarila in aceasta campanie . Romanii au votat, romanii sa se spele cu dumneavostra pe cap! Sper ca Geoana si Antonescu sa va treaca guvernul Negoita si sa ii aud pe romani cum se vor plange ca nu au bani de salarii si de pensii si ca nu vor mai avea ce sa manance. Sa ii aud atunci cum or sa intrebe de Iliescu ... exact cum au intrebat si in 2000 dupa guvernarea CDR .... Si sa il ceara pe Iliescu sa vina sa ii salveze .... Mult noroc!!!
   • +10 (10 voturi)    
    esti penal (Joi, 10 decembrie 2009, 1:35)

    frz [anonim] i-a raspuns lui Stefanb

    de ce vorbesti doar de pdl ca a furat? crezi ca psd nu a furat? daca asa crezi, esti un ignorant. toti au furat. problema este ca psd nu a furat destul de mult incat sa-si asigure victoria. asta este singura problema. in rest... sa traiti bine :-))
    • 0 (0 voturi)    
     Va intreb, (Joi, 17 decembrie 2009, 11:13)

     vlaaduut [utilizator] i-a raspuns lui frz

     pe cei care ati votat cu Basescu, ati trait bine pana acum? 5 ani de zile ati avut o viata imbelsugata cum promitea "domnul" mai sus mentionat? Nu prea cred. Ati pus botul la circul "ieftin" pentru ei si scump pentru noi, imaginea tarii in afara este foarte proasta iar haosul intern este extraordinar, nu se stie daca tara asta isi va mai reveni curand. Cu altcineva la putere exista o sansa, ne asumam un risc dar asa ati votat cu Base stiind ce a facut in primul mandat si stiind ca o sa faca la fel si in urmatorul. Sa dea dumnezeu sa traiti bine, eu voi pleca din tara.
   • +1 (5 voturi)    
    Hohoho, foaaaarte tare. (Joi, 10 decembrie 2009, 9:19)

    tyla [utilizator] i-a raspuns lui Stefanb

    Sa stii ca PSD-ul, PNL-ul si UDMR-ul am eu dovezi ca n-au furat. Lacrima de curati. Si acum aceste exemplare de corectitudine ar trebui sa ramana impreuna sa se razboiasca cu Basescu, nu sa negocieze formarea de guverne cu acesti hoti; in ciuda lui Base sa voteze legi prin care sa dea la toata lumea salarii si pensii marite, ca este de unde. Ca Basescu daca nu mituia atata in campanie acuma avea bani sa-i ajute pe cei nevoiasi. Si da-l dracului de buget si credite internationala ca suntem romani destepti si ne descurcam si fara banii lor.
    De fapt cred ca n-o cheltuit pana la ultimul leu, io zic ca ar trebui sa mai aiba ceva la pusculita, de siguranta...
    Daaaa, ma bag si io in seama.
  • +6 (6 voturi)    
   Frauda cum laude !diploma PSD (Joi, 10 decembrie 2009, 11:09)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Activiştii PSD care au participat direct la organizarea şi desfăşurarea votului de duminică au primit de la partid un Ghid practic de “proceduri antifraudă”. Documentul poartă subtitlul: “Posibile fraude la alegeri eşi preîntâmpinarea lor”. Sunt enumerate nu mai puţin de 18 modalităţi prin care votul de duminică poate fi fraudat.

   1. Metoda “Foto”. Intrarea în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu cameră pentru fotografierea votului. O astfel de procedură - se explică în document - se aplică de către cei care vor să urmărească votul unor persoane cărora le-au promis bani sau alte foloase.

   2. Metoda “Buletin fără ştampilă”. Publicitate


   Înmânarea unor buletine de vot ce nu au aplicată ştampila de control. Metoda se foloseşte în mod deosebit în secţiile unde se se cunoaşte că mulţi vor vota cu un alt candidat.

   3. Metoda “Buletinul votat”. Înmânarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat în prealabil ştampila “votat”. Motodă similară cu cea de mai sus.

   4. Motoda “Tipografia”. Distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real. E vorba de tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului.

   5. Metoda “Suveica”. Se întâmplă atunci când un alegător intră în secţia de vot cu un buletin deja ştampilat şi iese afară cu cel primit pentru votare.

   6. Metoda “Cămaşa albastră”. O persoană, recunoscută după un element de vestimentaţie, este angajată pentru a însoţi alegătorul în cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia în timpul exercitării votului.

   7. Metoda “Urna mobilă”. Atunci când urna mobilă, care se utilizează cu aprobarea preşedintelui de secţie, este folosită în exces, ca urmare a unor repetate solicitări în scris.

   8. Metoda “Înghesuiala”. Aglomerarea intrării în secţie de către persoane pregătite în acest sens îngreunează intenţionat exprimarea votului de către cetăţeni. Metoda este folosită pentru obstrucţionarea votului în secţi
   • +2 (2 voturi)    
    Frauda cum laude -2 (Joi, 10 decembrie 2009, 16:24)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    citez in continuare din carticica PSD-
    9. Metoda “Multiplu”. Membrii biroului pot înmâna unor alegători pe care îi ştiu mai multe buletine de vot, semnând pentru prezenţa altor persoane despre care se ştie că nu vor veni la vot.

    10. Metoda “Dimineaţa”. Cu o jumătate de oră înainte de începerea votării, se introduc în urnă mai multe buletine de vot ştampilate “cum trebuie”. “În general, multiplu de 50” - se spune în documentul PSD, care averizează: “Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie să semneze pe lista de vot persoane care nu vin la secţie.

    11. Metoda “Fifty-fifty”. Buletinele nefolosite pot fi împărţite de reprezentanţii Biroului şi introduse în urnă. De obicei funcţionează în secţiile mici, unde nu sunt observatori.

    12. Metoda “Şpaga”. Banii sunt daţi de obicei după prezentarea dovezii din care reiese felul în care au votat persoanele. De obicei, banii sau cadourile sunt oferite ca efect al altor metode de mai sus.

    13. Metoda “PV”. Există posibilitatea ca preşedintele să deţină un formular de proces-verbal necompletat pe care să-l completeze şi să-l semneze în fals pe drumul de la secţie la BEC.

    14. Metoda “Tricoul”. Purtarea de către membrii Biroului a unor materiale cu însemnele electorale.

    15. Metoda “Autobuzul”. Deplasarea unor grupuri de turişti electorali cu autobuze sau alte mijloace de transport la secţii din mai multe localităţi.

    16. Metoda “Uitucul”. Se întâmplă când membri Biroului uită să aplice ştampila de control pe buletinul celui care votează, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.

    17. Metoda “Distrugerea”. Dacă ştampilele cu “votat” rămân la discreţia membrilor biroului după încheierea votului şi desfacerea urnelor, este posibilă ştampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.

    18. Metoda “Stalin”. Este posibil ca, într-o clipă de neatenţie de la numărarea voturilor, anumite buletine de vot să fie mutate dintr-un teanc într-altul.
    • -1 (1 vot)    
     si altele (Vineri, 11 decembrie 2009, 2:26)

     metoda simpla si sigura [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     pe scurt: "baietii" locali au primit ordin sa livreze un anumit scor. Fiecare s-a descurcat cum a putut.
     Cine livreaza va primi orice vrea, cine nu - va fi haituit, mazilit, renegat, etc Fiecare trebuie sa livreze - si sa nu fie prins.

     De aceea nu se poate dovedi o frauda centralizata, de aceea sunt "n" metode, de aceea orice hotie la nivel local dovedita va fi pusa in circa unui mic escroc local si niciodata nu se ajunge la "virf".
     Tot de aceea e vital ca PDL sa fie cumva la guvernare, pentru a livra, la rindul lor, celor au livrat - sa nu-si piarda credibilitatea pentru viitor.

     Cred ca CCR chiar daca ar avea 1 milion de dovezi, va fi asa de speriata sa inteleaga si sa arate dimensiunea putreziciunii incit vor spune ca sunt vreo 2000 de voturi neclare, ca nu se confirma, ca nu s-a schimbat ordinea, etc - si ramine cum s-a stabilit.

     La fel era perfect imposibil sa demonstrezi mineriadele, etc si tot asa de imposibil era multora sa creada ca revolutia a fost piesa de teatru. Dupa 20 de ani, lucrurile s-au spus, sunt cunoscute, acceptate, nimeni nu se mira. Peste 20 de ani vom sti la fel de natural si precis ca "in discutie" au fost aproape 2 milioane de voturi.

     Cel mai probabil: Basescu a luat pe bune cam 47% dar nu din 10,6 milioane ci din vreo 9 milioane, adica "net" vreo 4,25 milioane. Geoana a luat si el pe bune restul de 53% adica cam 4,75 milioane voturi; alea nule au fost realmente neglijabile. De aici pina la 5,25 cit a iesit "oficial" la fiecare e cit au reusit si unii si altii sa "produca".

     A nu se uita ca Base in 2004 a produs doar ~3,5 milioane voturi, deci asta era bazinul sau clar, dur, maximal atunci. Foarte multi (~1,2 mil) din cei care l-au votat in 2004 "au fugit" spre Antonescu sau Geoana dar si Base a cistigat (indiferent de metoda) mult (>2 mil) electorat tip OTV, Taraf TV, Etno TV -adica fostul "rural Iliescu". Dar n-a fost deajuns, inca i-au mai trebuit vreun milion de voturi ...
     • +1 (1 vot)    
      draga nica degeaba te chinui (Vineri, 11 decembrie 2009, 7:27)

      saba [anonim] i-a raspuns lui metoda simpla si sigura

      sint sigur ca aveti mai multe metode, ce ar fi sa avem vot prin posta? sau electronic? ati mai fura? ati mai ajunge la putere in urmatorii 100 ani? nu cred...romania nu e a voastra. o sa moara ilici si gata, va luati adio...ca avem noi grija
  • +2 (2 voturi)    
   Din pacate, draga Andu, e de scurta durata (Joi, 10 decembrie 2009, 16:42)

   anticomunistu` [anonim] i-a raspuns lui Andu

   Perioada asta cand un stat mic isi decide singur drumul. Mai ales ca Rusia devine tot mai ofensiva si cauta sa se infiltreze in fosta zona de influenta est-europeana. Vrem sau nu, va trebui mai mult ca niciodata sa cerem sprijin NATO, UE si SUA. Si dupa ce pleaca Basescu o sa mai gasim oare un om care sa reziste la fel de hotarat? Istoria se repeta mereu si mereu, singura noastra sansa ramane tot Vestul, unde sper sa fie la conducere oameni responsabili. Oricum ar fi, va urez la toti o Romanie pasnica.
  • +1 (1 vot)    
   comentariu (Joi, 10 decembrie 2009, 16:55)

   liviu [anonim] i-a raspuns lui Andu

   D-le Andu nu pot decat sa va felicit pt. acest punct de vedere.Se vede ca aveti cunostinte solide referitor la istoria noastra.Felicitari.
 • +62 (76 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:22)

  claudia [anonim]

  Excelent articol. Ma inclin.
  • +49 (61 voturi)    
   Pot sa dau zece voturi? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:58)

   ddanescu [utilizator] i-a raspuns lui claudia

   Putini ziaristi romani sunt capabili sa faca asemenea sinteze. Felicitari!
   • -24 (36 voturi)    
    Sunteti snobi (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:48)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui ddanescu

    Idei incalcite, greu de descifrat, limbaj plin de neologisme, englezisme si acronime stiute doar de autor. Cateva exemple: in spatiul german, in loc de in Germania; Se miza astfel pe o captatio benevolentiae (probabil din latina) in loc de se miza pe atragerea simpatiei (captarea bunavointei); entuziasm sporadic; pattern in loc de o anumita regula (pt selectia interlocutorilor); etc. Altfel nu difera de alte comentarii. Eu nu impartasesc parerile autorului. De exemplu nu cred ca PNL-ul sau Antonescu au urmarit o sustinere germano-austriaca a premierului propus de acestia, Klaus Johanis. Si in orice caz autorul afirma multe fara a aduce dovezi. Sunteti impresionati de limbaj si gata va si pripiti sa va inclinati.
    • +15 (23 voturi)    
     ... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:54)

     cv [anonim] i-a raspuns lui Florin

     Cei care vor sa deschida bine ochii, ii deschid...Ceilalti, se leaga de limbaj, de expresiile folosite si arunca direct la gunoi aceasta analiza. Fiecare cu stilul sau... Oricum, ramine ca istoricii sa limpezeasca apele...
     ps "Nu cred ca PNL-ul sau Antonescu au urmarit o sustinere germano-austriaca a premierului propus de acestia, Klaus Johanis. " Oare PNL si Crin Antonescu nu puteau fi manipulati, intr-o maniera foarte, foarte discreta?!
     • -2 (6 voturi)    
      si totusi... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:12)

      if0014 [utilizator] i-a raspuns lui cv

      Limbajul este expresia gandirii.

      Cat despre analize politice, nu am incredere in cineva care considera PDL-ul un partid de dreapta.
      • +11 (17 voturi)    
       Evident (Joi, 10 decembrie 2009, 4:08)

       Luk [anonim] i-a raspuns lui if0014

       de dreapta este PNL, asa-i? :))

       Hai sa-ti zic o treaba: nici PNL nu-i de dreapta si nici cei care il sustin nu sunt.

       Nu-i poti cere unui om de dreapta sa-l voteze pe Geoana, iar daca o faci, omul acela nu va vota cum ii ceri.

       In cel mai bun caz, alegatorul de dreapta nu se mai duce la vot.

       Aerele de liberal ale lui Crin, ca si discursul stupid despre dictatura (eu am intrait intr-o epoca in care era periculos sa spui bancuri cu Ceasca) in timp ce-l injuri doi-trei ani 24/7 au prins la numai la copilasi care erau prea mici la Revolutie (pana in 26 de ani).

       Noi, ceilalti, suntem mult prea vaccinati impotriva "ädevarului" de la teveu. La noi n-ar prinde "wag the dog": pur si simplu romanii de peste 35 de ani nu cred orbeste in ceea ce zice Firea sau Morar la teveu.

       Din punctul meu de vedere, cea mai simpatica declaratie din campanie, a fost cea a lui Geoana: "suntem tineri, suntem educati in occident!" :)) :)) :)). Vorbea despre el, despre Crin (care a facut scoala, liceul si facultatea in Romania) si despre Iohannis (care a facut scoala, liceul si facultatea in Romania).

       Mi-e teama ca il acuza pe Basescu de dictatura si comunism: Mircea Geoana, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Crin Antonescu, Hrebenciuc si Vanghelie. Asta-i un aspect ridicol.

       Ca sa concluzionez: PD-L este foarte de dreapta, in comparatie cu PNL si PSD, ok?

       PD-L nu se duce cu steaguri rosii la Timisoara, e destul atat?

       Asta-i tot.
       • -2 (4 voturi)    
        vorbele sunt gratis, vorba cuiva (Joi, 10 decembrie 2009, 12:21)

        if0014 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        Ce treaba are PNL-ul cu doctrina PDL-ului? Daca vrei sa argumentezi o parere diferita intr-o discutie cu mine, trebuie sa folosesti logica in argumentare. Hai sa-ti spun eu altceva: s-a descoperit ca pitecantropii nu aveau o doctrina liberala, deci PDL-ul e mai de dreapta decat pitecantropii. Multumesc, nu am nevoie de asemenea argumente.

        PDL-ul nu are o doctrina de drepta. Cel mai evident aspect, omis in toate argumentarile pro-Basescu si pro-PDL de pana acum (din motive evidente), este ca au facut o alianta cu Ion Iliescu, Hrebengiuc, comunistii cu steagurile rosii, Vanghelie, Dragnea, alianta care a functionat perfect pana in momentul alegerilor - unde s-a rupt din motive turistice. Ca sa nu dezgropam mortii: PD + PSD = PDSR = PCR.
        Impozitul forfetar si cresterea CAS iti spune ceva? Hai sa-ti zic eu o treaba: pitecantropii nu plateau impozite si interventia statului in economie pe vremea pitecantropilor era mai mult decat minima, deci in realitate pitecantropii erau mult mai liberali decat e PDL-ul acum.
        • +3 (3 voturi)    
         Cu regret (Joi, 10 decembrie 2009, 19:33)

         Luk [utilizator] i-a raspuns lui if0014

         A, evident dumneata ai argumente, eu nu am.

         De acord, de dragul discutiei, cu ideea ca PD-L e partid de centru-stanga. E mai bine?

         Daca-l pozitionez acolo, atunci ramane sa mai pun la locul lor PSD si PNL. Parerea mea este ca PNL se situeaza astazi la stanga PD-L, iar despre PSD nu are nimeni dubii.


         In ceea ce priveste pitecantropii care nu era liberali: in Romania avem, din pacate, bizoni care voteaza cu Geoana si-si inchipuie ca-s liberali. :))

         Bizonul romanesc este mai de dreapta decat pitecantropul si mult mai de dreapta decat PD-L.
    • +13 (13 voturi)    
     Florin (Joi, 10 decembrie 2009, 0:42)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui Florin

     Eu sunt un roman germanizat de peste 25 de ani si pot sa-ti spun ca comparatia intre Johannis(german romanizat)este mare diferenta.Ma refer la caracter,ca-n politica trebuie sa stii ce vrei si nu ce vor cei din spatele tau.
     Piesa jucata de Johannis nu-l va juca niciun german de rand.La germani exista o vorba:ein Mann ein Wort.Johannis a fost Ein Mann cu mai multe Worturi.Intre germanul Johannis si un german autohton este diferenta de la cer la pamant.Primarul orasului meu nu detine averi,este un om simplu cu casa simpla,dar care-si rupe fundul ptr.cetatenii ei si asta de 20 de ani.
     • +6 (6 voturi)    
      Cuvantul la romani (Joi, 10 decembrie 2009, 9:36)

      tyla [utilizator] i-a raspuns lui Victor

      Ein Rumänisch ein Wörterbuch ( asa, o mica modificare ). La noi cei alesi sunt stapani, intr-o democratie reala, cel ales e in slujba alegatorului. Nu prea e cazul, hmmm, aici.
      • +1 (1 vot)    
       si cu germana... (Joi, 10 decembrie 2009, 19:42)

       eu [anonim] i-a raspuns lui tyla

       Ein Rumäner,ein Wort,ar fi fost poate mai bine,nu?Daca tot te dai in barci...
       • +1 (1 vot)    
        Da, scuze (Joi, 10 decembrie 2009, 21:30)

        tyla [utilizator] i-a raspuns lui eu

        Daca tot ma dau in barci trebuie sa-mi fac autocritica.
   • -21 (25 voturi)    
    Sunteti snobi (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:57)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui ddanescu

    Idei incalcite, greu de descifrat, limbaj plin de neologisme, englezisme si acronime stiute doar de autor. Cateva exemple: in spatiul german, in loc de in Germania; Se miza astfel pe o captatio benevolentiae (probabil din latina) in loc de se miza pe atragerea simpatiei (captarea bunavointei); entuziasm sporadic; pattern in loc de o anumita regula (pt selectia interlocutorilor); etc. Altfel nu difera de alte comentarii. Eu nu impartasesc parerile autorului. De exemplu nu cred ca PNL-ul sau Antonescu au urmarit o sustinere germano-austriaca a premierului propus de acestia, Klaus Johanis. Si in orice caz autorul afirma multe fara a aduce dovezi. Sunteti impresionati de limbaj si gata va si pripiti sa va inclinati.
    • +17 (17 voturi)    
     usoooor.... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:20)

     me [anonim] i-a raspuns lui Florin

     sa te lamuresc?
     1:spatiul german:Deutschsprachige Raum:Germania/Austria/Elvetia/parti ale Olandei,Belgiei si Frantei
     2:Limbaj de ....jurnalist al anului 2009!
    • +7 (7 voturi)    
     Mda (Joi, 10 decembrie 2009, 4:14)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Florin

     Dar Crin a fost de acord cu Aligica.

     Ia vezi dumneata prin arhiva hotnews, cine a spus primul ca "tinta lui Crin este Geoana" inainte de turul I si mai vezi cand a avut Crin prima declaratie critica la adresa lui Geoana.

     Asta poti verifica singurel, fara teama manipularilor, snobismului si a lipsei noastre de educatie politica.

     Eu de exemplu cred ca Antonescu ar fi incercat sa obtina o sustinere germano-austriaca, daca putea. Nu vad nici un motiv intemeiat pentru care sa n-o faca, dumneata vezi?

     Poate ar fi bine sa-i spui si lui Crin sa nu mai citeasca prostioare :)) :))
   • +20 (20 voturi)    
    Pai asta e, (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:31)

    releu [utilizator] i-a raspuns lui ddanescu

    ca nu e ziarist... asta e motivul pt. care poate scrie astfel de articole
    • -3 (3 voturi)    
     corect (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:54)

     Serpico [anonim] i-a raspuns lui releu

     dl. Aligica nu e, de fapt, ziarist ci agent de influenta sau spin doctor, cu sau fara grade pe sub sacou; in ambele situatii, tot mercenar se cheama; ca un exemplu, in tabara cealalta, unul dintre omologii d-sale este Radu Tudor.
 • +32 (42 voturi)    
  zicala romaneasca (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:29)

  pavel [anonim]

  Nu-i pentru cine se meneste ci pentru cine se potriveste! Strategia internationala a lui Mircea Geoana si a cartelului politico-financiar din spatele sau a avut patru teatre majore de operatiuni: Moscova, Washington DC, Bruxelles si spatiul german. Rezultatul se vede ... Parerea mea: in anii care vin vom asista la evenimente majore atat pe plan intern cat si pe plan international. Cu Dumnezeu inainte!
 • +23 (29 voturi)    
  chapeau (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:29)

  blueslash [anonim]

  ... cu multumiri
 • +25 (35 voturi)    
  Geoana (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:29)

  ela [anonim]

  deocamdata a fost candidatul la presedentie care a pierdut si noi suntem sunt care hotarasc cine pierde sin cine castiga.
 • +32 (42 voturi)    
  piticul tampit (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:30)

  traiang [utilizator]

  Piticul tampit de Geoana cred ca dezvolta o paranoia cu alesul si omul providential al Romaniei.Sa faci un astfel de loby in detrimentul tarii mi se pare de natura penala
 • +41 (51 voturi)    
  Extraordinar, domnule Aligica! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:31)

  swolf [anonim]

  Ca de obicei, un articol plin de substanta si o imagine revelatoare a lumii in care traim. Din fericire, acest Bay of Pigs autohton nu a reusit iar mobilizarea electoratului reformist a fost exemplara, in ciuda numeroaselor fraude pe care clica comunista din Romania le-a regizat si pe care tot ei, acum, le dau in vileag, intr-un imens gest de deznadejde post-electorala
  Intristator este, intr-adevar, ca rolul Americii ca fanion al libertatii si democratiei mondiale este mult redus sub administratia Obama, preocupata mai degraba de problemele interne decat de cele extrene; o consecinta logica a deficitului bugetar imens si a preconizatei schimbari a "the American way of living" in fata limitarilor resurselor planetei.
  Mai mult ca niciodata avem nevoie de lideri puternici autohtoni, pentru ca in altii nu ne putem pune speranta.
  Isi imagineaza cineva ca Obama ar fi putut sa darame zidul Berlinului, asa cum a facut Reagan? Niciodata!
  • -7 (21 voturi)    
   te rog frumos (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:49)

   blueslash [anonim] i-a raspuns lui swolf

   ... nu intina memoria unui om exceptional (sustinut de o echipa de profesionisti)
   prin comparatii cu aventurieri, fie ei si de culoare. multumesc.
   • +11 (13 voturi)    
    Tocmai asta sublinia si swolf (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:40)

    Alex2009 [utilizator] i-a raspuns lui blueslash

    Faptul ca niciodata Obama nu s-ar putea ridica la nivelul lui Reagan. Iar aceasta evidenţă ar trebui menţionată foarte des.
    • -2 (6 voturi)    
     Mi-s pare mie... (Joi, 10 decembrie 2009, 1:15)

     Ducu [utilizator] i-a raspuns lui Alex2009

     Ca majoritatea din voi nu are nici cea mai vaga idee cu ce a facut Reagan, stiti doar mitul lui, Reagan ca presedinte si actor pe scena mondiala a facut foarte multe lucruri proaste, scandalul Iran-Contra sau invadarea Grenadei fiind doua exemple clasice.

     In legatura cu caderea zidului Berlinului, in mod clar au avut loc negocieri dure duse la Malta intre el si Gorbaciov, dar daca e cineva erou in toata povestea, acela este Gorbaciov.

     Deci mai usor cu idolatria.
     • -1 (3 voturi)    
      Prea sofisticat! (Joi, 10 decembrie 2009, 7:37)

      Garett [utilizator] i-a raspuns lui Ducu

      Romanii prefera expresiile simple, cu cat mai putine cuvinte, sa fie usor de retinut: 'sa traiti bine', 'i-am ciuruit', etc. Un discurs mai lung sau care foloseste cuvinte mai "grele" ii pierde. Pentru romani e mult mai simplu sa spui "Reagan a darmat zidul Berlinului" decat sa le explici contextul in care URSS deja subrezit, a renuntat la iluziile de super-putere in beneficiul imaginii unui presedinte fost actor care nu se remarcase chiar ca cel mai bun lider al Americii sau ca adevaratul erou a fost Gorbaciov. Prea complicat! Chiar si ideea asta ca Obama nu se compara cu Reagan, ca n-a demonstrat nimic, bla,bla, bla. Noi ca romani ne pricepem la toate si ca fini comentatori politici ce suntem avem o imagine asupra politicii americane infinit mai fidela decat americanii insisi!
      • +2 (2 voturi)    
       asta una (Joi, 10 decembrie 2009, 15:39)

       inelush [anonim] i-a raspuns lui Garett

       si a doua, romanii nu ar idolatriza niciodata un lider rus :)
     • +4 (6 voturi)    
      Uiţi, uiţi... (Joi, 10 decembrie 2009, 8:50)

      Alex2009 [utilizator] i-a raspuns lui Ducu

      Reagan a stabilit şi a şi pus în aplicare strategia unui "meci de şah" foarte dur cu URSS. Decizia lui Gorbaciov, deşi înţeleaptă, a fost în mod clar forţată. Strategia US a fost de a sprinta pe 2 planuri : economic şi militar. URSS a cedat, nu şi-a mai putut susţine economic, tehnologic şi militar politica de forţă pe care o ducea de zeci şi zeci de ani. În cele din urmă, nici ideologic. Dar, Reagan a fost strategul. Şi nu e vorba de idolatrie, ci de obiectivitate şi informaţie. Gorbaciov are meritul de a fi fost înţelept într-o mare de nebuni. A fost genial că a reuşit să-i convingă. Dar, atât.
  • +3 (3 voturi)    
   zidul berlinului (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:37)

   maobama [anonim] i-a raspuns lui swolf

   Nu, dar s-ar putea sa il reconstruieasca, asa ca sa "overcharge"/reset relatia cu moskova, printre altele...
  • +3 (3 voturi)    
   Obama sa darame Zidul? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:57)

   Murphy [anonim] i-a raspuns lui swolf

   dimpotriva, daca mulatrul continua in acest fel, ne putem trezi, foarte curand, cu o noua Cortina de Fier! cine o va lua apoi in basca? nu Geoana&Co, nici Crin&Co si nici Basescu&Co ci Noi&Co.
 • +11 (21 voturi)    
  Trebuie sa recunosc (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:31)

  Niko [anonim]

  Desi nu sunt intotdeauna de acord cu domnul Aligica, prezenta lui pe un portal de stiri dominat de incompetenta, gen Dan Popa, Orgonas, Mihai Marcu, da sperante spre mai bine.

  Poate va fi si la noi cand va presa economica de calitate.
  • +13 (13 voturi)    
   De acord (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:33)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Niko

   Absolut de acord. Domnul Aligica este o revelatie, cel putin pentru mine.
 • +17 (21 voturi)    
  comentarii (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:31)

  nicu [anonim]

  Oare de ce am senzatia ca la asa un articol vor fi putini cei care se vor inghesui sa comenteze...ieftin?
 • +25 (33 voturi)    
  analiza articol (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:35)

  alexa [anonim]

  Bravo! Excelent articol ! Nimic de zis in plus .
 • -21 (31 voturi)    
  te intreb (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:36)

  eugen [anonim]

  daca nu cumva intreg discursul despre moguli si comunisti al lui traian basescu seamana extrem de mult cu discursul lui ceausescu despre "grupurili de interese" si discursul lui iliescu despre intoarcerea iminenta in tara a burghezilor si mosierilor in eventualitatea in care pntcd -pnl ajung la putere discurs care a marcat romania in anii 90?nu de alta ,dar in acest discurs exista doua directii conntradictorii comunismul si apropierea de moscova,pe de o parte si mogulii pe de alta parte !alaturarea comunistilor de moguli,reprezentati in speta de 3 unii dintre cei mai potenti oameni de afaceri din romania mie personal imi suna ciudat!si apropo,in seara rezultatelor,in spatele lui geoana statea gigi becali,oare asta ce dorea de la "comunistul "geoana si "comunistul "antonescu colectivizarea terenurilor ce le detine in pipera?poate reusesti sa gasesti motive care sa ma dumireasca si pe mine...parerea mea este ca intoxicarea lui basescu a reusit excelent,e drept ca el are si experienta...ciudat este faptul ca oameni inteligenti si scoliti reusesc sa incropeasca articole pe baza unor manipulari relativ evidente
  oare apare ?
  • +31 (33 voturi)    
   Istoria nu uita si nu iarta (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:18)

   eu [anonim] i-a raspuns lui eugen

   Dragul meu, nu stiu ce varsta ai dar, din cele spuse de tine, imi dau seama ca nu esti foarte documentat in ceea ce priveste "capitalismul" si "democratia originala" din Romania. Daca ar fi invers, ai fi observat cu usurinta ca in Romania cei care sunt denumiti astazi moguli sau oligarhi s-au imbogatit in majortatea absoluta a cazurilor in mod fraudulos. Este adevarat ca in ultimii 20 de ani am trecut printr-un episod istoric asemanator cu "vestul salbatic" american, caruia poti sa-i spui fara teama de a gresi prea mult "estul salbatic". De asemenea, este adevarat ca nu a fost explicit sangeros ci doar implicit la fel de criminal.Daca te intrebi in mod onest "de ce" atunci ma voi stradui sa-ti explic. In ianuarie 1990, dupa ce s-a mai potolit vanzoleala din dec. '89, niste oameni s-au asezat la o masa. N-au fost 20 de milioane, nici 5 milioane, ci doar vreo 20. Atat, 20 de oameni. Si oamenii astia au impartit Romania. SI-AU impartit Romania. Acum, afla-le numele si cu ce se ocupau ei atunci (care lucra prin comertul exterior, care lucra prin Securitate etc.). Apoi, prin prisma noilor descoperiri, revezi istoria privatizarilor, impex-urilor coroborate cu evolutia partidelor, alegerilor, sindicatelor etc. Si da, iti dau un hint, la acea masa s-a aflat Iliescu. Ion Iliescu. In rest, afara ploua si la vara... cald...
   • -7 (11 voturi)    
    dragul meu , (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:54)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui eu

    am o virsta suficient de inaintata ,incit in 1989 sa fi fost student,iar ca si student am fost un antiiliescian in mod sigur mult mai hotarit decit multi dintre probasescienii care astazi se erijaza in aparatorii romaniei de comunism dar in 1990 nu-si vindeau tara si votau in proportie de 85% pe iliescu!
    daca ai o virsta suficient de inaintata incit sa fi inteles si sa-ti amintesti cu precizie acele vremuri ,te intreb care este diferenta intre discursul lui iliescu de atunci si cel al lui basescu de astazi,fiinca ambele gasesc un dusman imaginar,mosierii si burghezia sau comunismul!sper ca nu faci parte dintre cei ce cred cu adevarat in revenirea comunismului in aceasta tara,care sa nu uitam ca este membra nato si ue,si in nici un caz nu ar trebui sa-l importam de la moscova ci mai degraba din nord coreea
    in lumea intreaga oamenii de afaceri se imbogatesc in mod miraculos,si in foarte mare proportie si ilegal,cel putin la inceputurile cladirii imperiilor lor,de aceea a aparut si maxima "nu ma intreba cum am facut primul milion de $" ceea ce te intreb pe tine si ,in general pe cei ce vor sa scape romania de raul comunismului si in acelasi timp de raul mogulilor,cum reusiti sa armonizati cele doua concepte?pentru ca nu-i asa lupti impotriva comunismului -esti democrat si pretuiesti piata libera,arunci anatema asupra mogulilor,ataci tocmai democratia si piata libera in conditiile in care exista institutii ale statului care trebuie sa condamne mogulii corupti si basca procomunisti?intre noi fie vorba ,mogul adept al comunismului nu-i de fapt o struto-camila ?plus nu ti se pare ciudat sa-l invoci pe vintu ca fiind sustinator al comunistilor,sau pe patriciu?pentru ca astia nu au fost nici mari comunisti si nici nu au facut parte din demnitarii comunisti?nu ti se pare ciudat ca vintu sau patriciu sa sprijine un sistem care lupta ca si principii tomai impotriva lor?sau in cazul lui becali,te intreb de ce i-ar sprijini pe comunisti ,pt a fi cooperativizat?sper sa apara
    • +9 (9 voturi)    
     Degeaba, n-ai inteles nimic! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:35)

     9a [anonim] i-a raspuns lui eugen

     Reciteste:
     "In ianuarie 1990, dupa ce s-a mai potolit vanzoleala din dec. '89, niste oameni s-au asezat la o masa. N-au fost 20 de milioane, nici 5 milioane, ci doar vreo 20. Atat, 20 de oameni. Si oamenii astia au impartit Romania. SI-AU impartit Romania. Acum, afla-le numele si cu ce se ocupau ei atunci (care lucra prin comertul exterior, care lucra prin Securitate etc.). Apoi, prin prisma noilor descoperiri, revezi istoria privatizarilor, impex-urilor coroborate cu evolutia partidelor, alegerilor, sindicatelor etc. Si da, iti dau un hint, la acea masa s-a aflat Iliescu. Ion Iliescu. In rest, afara ploua si la vara... cald..."
     • +1 (3 voturi)    
      Hehe (Joi, 10 decembrie 2009, 8:42)

      Ouroboros [utilizator] i-a raspuns lui 9a

      Prietene daca i scrii omului asta acelasi lucru , ca si mai sus fara a avea macar un pic de rationament in el ce pot sa zic , incearca sa iti folosesti logica ,,,,pentru ca ce zice el mai sus ma refer la Eugen are logica dar la tine nu are de loc , nu incerci sa explici un mecanism ci pur si simplu faci o afirmatie ....si vorba aia ca sunt 20 sau 30 care au rupt tara asta in doua .....sub o forma sau alta se va recupera inzecit ce sa investit in campanile electorale ....nu va imbatati cu apa rece ....ca scandaluri ca fraude ....cand mai e ceva de furat de pe poporul asta toate taberele isi vor da mana si vor trece la actiune
    • +1 (1 vot)    
     nu ma var in discutie, (Joi, 10 decembrie 2009, 10:32)

     occidental petroleum [anonim] i-a raspuns lui eugen

     vrea doar sa prezint ditamai struto-camila: "tov. milionar" al lui Lenin, Mister Armand Hammer (1898-1990). Din surse reies paralelitati vadite.
   • +3 (3 voturi)    
    s-au imbogatit fraudulos in majoritatea lor? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:00)

    clujean [anonim] i-a raspuns lui eu

    da-mi, rogu-te, un nume de mare bogatas roman actual care a facut avere cinstit! unul care in 90 era sarac iar acum are jde milioane de Euro!
   • +6 (6 voturi)    
    istoria nu uita si nu iarta (Joi, 10 decembrie 2009, 0:04)

    Ramses [anonim] i-a raspuns lui eu

    Corect, in anul 90 l-am cunoscut pe Prof. Rugina, unul din marii economisti americani de origine romana. Tin minte ca si astazi o scurta convorbire pe care am avut-o cu el, se grabea si era cam suparat. Tocmai se intorsese de la o intalnire cu Iliescu si alti economisti romani, unde se discutase despre modelele economice care ar fi putut fi aplicate in noua democratie romaneasca rezultata dupa revolutie. l-am intrebat, vom avea firme libere, economie de piata, etc. S-a oprit si mi-a zambit amar, da, mi-a raspuns, asa va parea, dar nu va fi, vor sa dea tara pe mana a cel mult 500 de insi de ai lor(comunisti vopsiti) iar voi veti fii slugile lor. Va uitati in jur?
  • +20 (22 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:38)

   Lumi [anonim] i-a raspuns lui eugen

   Domnule Eugen,

   Ati inlcus in textul dvs. foarte multe intrebari. Vi se par contradictorii multe declaratii, situatii etc. Anumite lucruri pot fi intelese doar de persoane cu o anumita capacitate de intelegere.
   Candidatul dvs. a avut si are un defect major: nu este inteligent. Cum poate pretinde sa devina presedintele unei tari, chiar si a Romaniei pe care se pare ca oricum o dispretuieste.
   Marele nostru ghinion este ca avem inca o populatie numeraosa de cetateni (cu drept de vot) foarte saraci, si la propriu, si la figurat. Acesta este motivul pentru care Geoana a avut inca sansa sa obtina aproape jumatate din voturi. Intr-o tara dezvoltata din Vest, dl. Geoana nu cred ca intra in turul 2.
   Este si mai grav ca PSD reclama fraudarea cand ei au furat atat de mult. Asta inseamna sa dispretuiesti un popor. Din fericire pentru noi, chiar si la limita, binele a invins. Cum am fi putut avea presedinte un om care-si dispretuieste propriul popor?
   • -4 (6 voturi)    
    nu (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:51)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui Lumi

    cred ca ,capacitatile mele de intelegere sint limitate,si spre deosebire de altii mi-am pus de multe ori aceasta intrebare!in plus argumentele tale nu sint ale tale ci fac parte din retorica unui anumit partid!ca atare ,daca nu poti sa vi sa combati cu niste argumente concrete si verificabile ar fi bine sa nu postezi pt ca ,in ceea ce ma priveste cunosc discursul respectiv foarte bine!
    apropo,mircea geoana nu este candidatul meu,eu fiind un votant pnl (din 1990) si crin antonescu la aceste alegeri
    ce m-a facut sa postez este similitudinea intre discursul iliescu 1990 si basescu 2009,faptul ca un fost comunist ,putem spune bine vazut de sistemul comunist datorita functiei ocupate la anvers ,un socialist prin definitie pina in 2005 ca si membru de partid si mai apoi presedinte de partid (PD) care facea parte INTERNATIONALA SOCIALISTA(GOOGLE), a ajuns sa acuze de neocomunism oameni de afaceri de top din romania ,oameni care este foarte posibil sa nici nu fi facut parte din PCR ,nu mai vorbim de functii,si acest lucru sa fie acceptat si insusit de o gramada de indivizi care se caracterizeaza personal cu" putere de intelegere".undeva este o contradictie logica.te las sa gasesti tu unde anume...ca de obicei ,sper sa apara
    • +7 (7 voturi)    
     Logica (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:03)

     maobama [anonim] i-a raspuns lui eugen

     Argumentul dumneavoastra e cam plin de nonsequitoare, sofisme, si aroganta fara acoperire.
     Hai sa o luom de la inceput, cu o quasiparabola/gedankenexperiment:
     *Daca Ilici/Ceaska tipa "lup, lup" cand nu este nici un lup, si, 20 de ani mai tarziu, baselu, observand niste hiene, arata spre ele si zice "hmm, niste hiene, aveti grija mai baieti" dupa logica ta impecabila, trebuie sa concluzionam ca de fapt nu exista nici o hiene, ciar daca le putem observa cu propri nostri ochi mintitori, doar fiindca acum niste timp alti oameni au tipat lup, si tu cu "capacitatile [tale] de intelegere ... [nelimitate]" ai observat niste similaritati intre lupi si hiene.
     *Daca baselu a fost la un punct komunist, astazi este un *fost* komunist. Daca baselu a fost la un punct socialist, astazi este un *fost* socialist. Asta este autoevident, si de fapt sursa reala a urii voastre. Evident baselu a avut destula neuroplasticitate, vointa, inteligenta, si intelepciune sa nu fie fudul, in stark contrast with cei 322 de prostanaci, aparatori moskoviti a democratiei pe plaiul mioritic.
     *Liberalismul economic nu inseamna mogulofilia. Inseamna capacitatea de a accepta ca piata libera este cea mai buna metoda de a alocal resurse si de a organiza economia pentru a maximiza productivitatea si standardul de viata sau, alternativ, un atasament la idea de a nu fi serbul statului. In fine, un liberal adevarat iubeste si respecta jocul. Jucatori sunt mai putin importanti.
     *"oameni[i] de afaceri de top din romania" nu s-au imbogatit producand produse dorite de, si vanzute pe piata libera. Poate iti folosesti puterile cognitive gigantice sa incerci sa descoperi cum acesti supermeni ueberproductivi si-au facut averile.
     *Un intelectual spartan face cat 10000 slugi a lui Xerxes nee Ilici, fiti voi chiar si cei 10000 Imortali. Chiar si un postac "de top" ca tine nu ar trebui sa invite pe altii la un discurs intelectual, deoarece s-ar putea cineva chiar sa iti indeplineasca "dorinta."
     • +3 (3 voturi)    
      bun (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:58)

      V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui maobama

      O bucata de seminar reusit.
      Un text pe care l-am citit cu placere.
      Multam.
  • +18 (20 voturi)    
   te intreb (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:52)

   Alex2009 [utilizator] i-a raspuns lui eugen

   dacă nu cumva discursurile lui Geoană în care repeta că "românii au nevoie de linişte, nu ţi se pare seamănau extrem de mult cu vestitele apeluri ale lui ceauşescu "Li-ni-ştee ! Li-niş-tee ! Staţi liniştiţi la locurile voastre !". Problema ta este că, ori nu ai sesizat că sistemul mafiot ) aflat în conflict cu legea) a recurs la cele mai abjecte mijloace de a obţine puterea, ori ... dar, mai bine, mă opresc aici, te las pe tine să-ţi pui unele întrebări esenţiale despre libertate, adevăr, democraţie, Bine sau Rău...
   • -6 (8 voturi)    
    linistea mea ... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:01)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui Alex2009

    ar fi venit din faptul ca puterea ar fi fost impartita intre mai multe partide,din faptul ca ar fi existat o anumita concurenta intre a face ceva si pt "prostii si amaritii"de romani,din faptul ca reformarea psd si a pnl ar fi capatat putere(pt ca nu-i asa acum exista posibilitatea ca iliescu si nastase sa revina ca si forte primare in psd iar tariceanu si fenechiu in pnl si adio reforma imediata)din faptul ca pdl ramas fara basescu ar fi inceput si el o reforma cu lideri noi!
    acum cu basescu presedinte este foarte posibil sa asistam la o coagulare a tuturor profitorilor din pnl si psd in jurul pdl,ceea ce este foarte posibil sa aduca toata puterea in miinile acestui partid si ca urmare in miinile lui traian basescu
    asa ca te intreb ,tu cind esti mai linistit,cind puterea apartine mai multor lideri sau unui singur om?da` sincer...sper sa apara
   • +4 (6 voturi)    
    completez... (Joi, 10 decembrie 2009, 0:59)

    ada [anonim] i-a raspuns lui Alex2009

    Liniste ne propunea si Dl Iliescu,
    iar blamarea de astazi a diasporei nu seamana oare, foarte tare, cu vestitul: ..".n-au mincat salam cu soia?"
  • +10 (12 voturi)    
   stimate dle. Eugen (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:07)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui eugen

   va rog sa-mi spuneti si mie unde a gresit Ceausescu cand a spus de grupurile de interese. Nu ati vazut cine a preluat puterea in 1989? Exact grupurile de interese.
   • -2 (6 voturi)    
    scuze (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:52)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

    era vorba de"agenturili straine"
    • +6 (6 voturi)    
     Daca nici pana acum n-ai inteles.., (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:44)

     IoanB [utilizator] i-a raspuns lui eugen

     ... ca afirmatia lui ceasca era adevarata este vizibil ca nu te duce prea mult procesorul central.
     Faptul ca la acea vreme romanii s-ar fi bucurat ca i-a scapat de paranoic si gasca lui oricine ar fi fost acela este vizibil in urmarea ca l-au ales pe criminalul de iliescu de 3 ori.
     Dar asta este o alta problema, Si de aici nu putem deduce ca afirmatia lu' ceasca nu era adevarata. (Oare iti place atat de mult logica incat sa intelegi ce ti-am scris aici?)
 • +11 (21 voturi)    
  Excelent! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:37)

  calulverde [utilizator]

  Jos palaria!
 • +25 (35 voturi)    
  Articol (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:40)

  Mihai [anonim]

  Genial articol, Aligica! Probabil cel mai bun articol despre alegerile din Romania.
 • +13 (21 voturi)    
  beton articolul. (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:42)

  cucu [anonim]

  respecte.
 • +25 (33 voturi)    
  Jurnalism de calitate (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:43)

  Claudia [anonim]

  Felicitari! Lucid, foarte bine informat si coerent. Pentru a nu stirbi cu nimic din substanta excelenta a analizei, trebuie sa va spun insa sa recititi pentru ca aveti mici erori din care mi le aduc acum aminte doar pe cele din engleza. Barack se scrie cu CK iar Potomac fara K.

  Nu stiam de turul de onoare oferit jurnalistilor nemti pe stil Ana Pawker sau cine o fi fost cu propaganda pe vremea tineretii toar'shului Ilici, dar ingustimea mentala a unor oameni nascuti totusi mai aproape de vremurile noastre (cel putin asa mi-l inchipui pe soricarul PNList de la MAE si pe unele tonomate intervievate) tot ma face sa rad, chiar daca nu ma surprinde de loc. Pentru cine-si mai aminteste episodul cu Anthony Bourdain... stiti de ce. Oamenii astia chiar n-au auzit de Goagal? Tot ce trebuie sa faci ca sa te informezi din mai multe surse si sa vezi ce se ascunde in spatele bullshitului e sa folosesti internetul, chestie cu care jurnalistii nemti sunt ceva mai obisnuiti decat un SRS sau Bogdan "P...a mea" Chireac si nu doar pentru filme schnelerschnelerjaja!

  Cat despre vizita vatafului Gusa la curtea bufonului Biden... LOL. Atata pot sa zic. Atat socialistii, pardon "democratii" din SUA, cat si Geoana au pariat pe o martoaga bleaga. Democratii vor fi decimati in Congres peste doar cateva luni iar parghiile puterii se vor ree-echilibra. Obama va ramane in continuare prost tufa in materie de politica externa, dar mocirla in care se afunda in fiecare zi pe domestic policy ii poate distrage atentia destul de mult ca sa ne fereasca sfantul de leadershipul fudul si incompetenta lui.

  Cat despre Geoana... e bun de subiect de caterinca si concursuri online de imitat prostanacul topaitor dar in rest... Teapa!
 • +20 (28 voturi)    
  Superb (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:43)

  Lime [anonim]

  L-am citit fara sa suflul. Foarte bine scris.
  Excelent nimic de zis
  Jos palaria
 • +17 (29 voturi)    
  Basescu si cei care il ajuta (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:43)

  vladtepes [anonim]

  reprezinta noua clasa de romani care au capatat identitate nationala ,mandrie si pofta de lupta pentru a ocupa un rol activ in societate . manglitorii psd si pnl imbatraniti in rele ,cei care au furat tot in romania din 1990 pana acum au vandut intereselor straine halci strategice din economia romaniei . pentru a se legitima ei insisi .Profitorii de la Moskwa si Washington vor felicita invingatorul cu zambetul pe buze si il vor uita pe gioana foarte repede .nu le mai e de folos . au de negociat acum cu o noua clasa de romani ,nationalisti,patrioti cu care se negociaza mai greu . nu au nevoie de legitimitate sant legitimi prin ei insisi .Traiasca Romania !
  • +4 (4 voturi)    
   Noua imagine a romanilor (Joi, 10 decembrie 2009, 9:40)

   bator [anonim] i-a raspuns lui vladtepes

   Vlad, sper ca acum a iesit la suprafata clasa de romani care vor iesi din ce in ce mai mult in fata si care se vor impune incet in viata cetatii.
   Framantarile de la alegerile astea i-au tulburat si a avut loc declicul care i-a scos din amorteala si le-a sters sentimentul de neincredere, facandu-i sa iasa la vot si sa transeze disputa.
   Sper ca nu se vor retrage iarasi in tribune, ci vor ramana in continuare voce si brat cu care sa sustina interesul Romaniei de acum inainte de pe alta pozitie, neaplecata.
   Respect pentru ROMANIA
 • +20 (28 voturi)    
  Jos palaria ! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:44)

  clarissa [anonim]

  Felicitari pentru articol.

  Orice comentariu ar fi de prisos.
 • +15 (25 voturi)    
  excelent! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:45)

  Dr Marutza [anonim]

  Excelent articol, competenta analiza a faptelor. .
  Ce morala putem trage? Una singura, asemenea sloganului ce a dus la caderea zidului Berlinului: "Wir sind das Volk!" sau, in stilul Obama "yes, we can!"
  Intrebarea e cat de bine cunosc acesti sustinatori ai lui Geoana ,de peste ocean, calitatile reale ale domniei sale? Sau tactica sa din campanie, care a fost mai degraba sforarie decat strategie? Cat despre faptul ca acelasi Geoana nu este un novator, un "Obama carpatin", ci un supus manevrabil al vechilor structuri care au cauzat durere si suferinta poporului roman? si, last but not least, insisi americanii zic "nobody's perfect", asa ca mai au si ei (cu respect) cate ceva de invatat. Cine vrea sa cunoasca cu adevarar realitatile din tara, n-o face prin intermediari si povestiri, ci vine la fata locului si ia pulsul evenimentelor la ele acasa!
  In rest, scrieti, dle Aligica, scrieti, ca avem nevoie de analize pertinente!
 • +16 (26 voturi)    
  Clasa! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:46)

  Maureen Dowd [anonim]

  Exceptionala interventie, si nu e prima de calitatea aceasta din partea domnului Aligica!

  Parca as citi "The New York Times" tradus (bine!) in romaneste! Mai bine zis, avem si noi un Paul Krugman...

  Ce bine ar fi ca si echipa lui Basescu sa fie compusa din personalitati de talia domnului Aligica, in locul unor amatori cu alura pasoptista, gen Voinescu!..

  Macar putem spera?..
  • +9 (17 voturi)    
   NYT? FAIL! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:55)

   Claudia [anonim] i-a raspuns lui Maureen Dowd

   HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

   Paul Krugman? Maureen Dowd?

   De ce nu si Walter Duranty? Ce, Pullitzerul lui e mai prejos ca Nobelul lui Krugman? Ne putem lauda doar cu un prostanac lingau fara de speranta al partidului "Democrat", dovedit incompetent dpdv economic, dar nu si cu o curveta care i-a facut propaganda lui Stalin in toiul genocidului ucrainean? Ca sa vezi cum se dau premiile astea, mai draga (vezi: Obama, Barack Hussein pentru clarificare...)

   Absolut de acord cu tine asupra calitatii ACESTUI articol, dar din pacate ai niste standarde penibile in ceea ce priveste jurnalismul daca invoci New York Times un mastodont falimentar moral si financiar.
  • +3 (3 voturi)    
   Apropo de ,,The New York Times'' (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:11)

   nnanicu [anonim] i-a raspuns lui Maureen Dowd

   Hm! chiar asa;de ce nu se poate face si o EDITIE TIPARITA a ,,Hotnews''? nu credeti ca ar avea succes?
 • +19 (27 voturi)    
  „Războiul Rece s-a încheiat!“ (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:46)

  judex [anonim]

  ...a raspuns amabasadorul rus, confirmand astfel intelegerea ruso-americana peste capul alegatorilor romani. Se pare ca Romania a devenit independenta in 2009, exact la 20 ani de la preluarea puterii de catre coloana a V-a infiltrata de KGB in Romania, dupa o perioada de 60 de ani de dominatie sovietica-CSI-rusa (stia Brucan ceva ?). Iata adevarata miza a alegerilor prezidentiale din 2009, dezvaluita de romanii din diaspora....
 • +8 (12 voturi)    
  curiozitate (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:49)

  salmonela [anonim]

  nu reusesc sa surprind componenta economica in tot jocul asta de-a lobby-ul...de obicei e pe bani nu pe povesti
  south stream sau nabucco sa nu fi contat?
  • +3 (3 voturi)    
   probabil ca.. (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:18)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui salmonela

   banii vin in mod natural DUPA ce ti-ai instalat - daca se poate, fara mari costuri - oamenii tai in pozitiile dorite.
   Cred ca la aceasta prima faza, dar vazuta dintr-o perspectiva larga, se referea articolul exceptional al domnului Aligica.
   Sper sa scrie cat mai multe, eventual si pe tema jocurilorconcrete de putere si bani din zona noastra.
   Exceptionala sinteza.
   Felicitari, domnule Aligica!
  • +3 (3 voturi)    
   asta e si senzatia mea (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:32)

   goe [anonim] i-a raspuns lui salmonela

   Si da, intotdeauna e pe bani. Pe multi bani, la nivelul asta. Asteptam un articol cu lamuriri pe latura economica, daca se poate.
   Vazand cu cata inversunare au desfasurat campania electorala, cu cat timp inainte au inceput-o pe televiziunile "libere", cu cata disperare scormonesc acum in rahat doar doar mai gasesc vreun vot, am impresia ca este vorba de extrem de multi bani. Ma bucur ca nu le-a iesit socoteala, chiar daca nu stiu exact care era. Tot ce stiu e ca aveau una, ca era mare si ca nu era in interesul meu in mod sigur.
 • +13 (21 voturi)    
  bun (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:53)

  dudu [anonim]

  ca de obicei, o analiza buna, completa, cap-coada, peste pastilele de 5 randuri care se emit mai peste tot.
 • +10 (18 voturi)    
  despre jocuri de culise (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:54)

  dana [anonim]

  Dle Aligica, desi sunt numai o cititoare a hotnews, imi permit sa va ofer nota 10 pentru acest articol in care tratati detaliile cu atat de multa claritate.
 • +13 (21 voturi)    
  EXCEPTIONAL ! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:56)

  badgeo [anonim]

  exceptional !
  exceptional !
  exceptional !
  vor apare si nenorocitzi care vor spune altceva, sunt convins. din pacate, ion iliescu si ai lui au reusit sa faca din poporul roman un experiment destul de reusit al "complicitatii victimei", victima fiind evident poporul roman. suntem maestrii in ultimul mileniu in a ne trada tzara si ucide conducatorii.
  ///(editat de HotNews.ro)
 • -12 (12 voturi)    
  rezultatele alegerilor prezidentiale (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:57)

  Rita [anonim]

  Vom avea libertate de vot asupra vietii noastre si libertate de discernamant atunci cand "ultimul rege va fi spanzurat cu intestinele ultimului preot".Pana atunci biserica va lucra cu fortele de dreapta - forte ale Raului .Am stat de vorba cu batrani de 70-72 de ani , pensionari de oras care nu stiu ce este PSD iar cand am precizat - partidul social democrat - cu furie mi-a raspuns ca acestia slujesc Diavolului.Nu i-am intrebat de unde isi primesc pensia si de unde au locuinta .De doua zeci de ani biserica impileaza si ucide -aceasta este menirea ei pe pamant .
 • +9 (15 voturi)    
  EFORT SI TIMP (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:57)

  grabitu gigel [anonim]

  excelent articol, singura problema este ca apare DUPA consumarea faptelor.nu este de blamat autorul , fara indoiala ca a venit cu analiza "asa tarziu" dar vreau sa spun ca lucrurile de calitate necesita efort si timp...
 • +9 (15 voturi)    
  Foarte bun articol! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:57)

  Florin [anonim]

  Poate invata si altii cum se fac analize!
  Se vede si inclinatia personala a autorului, dar sa credem in obiectivitatea jurnalistilor e utopic!

  In schimb trebuie sa militam pentru deontologia profesionala!

  Nici o problema insa in acest caz!
 • -10 (28 voturi)    
  Teoria conspiratiei (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:59)

  Mmuron [anonim]

  Amice , cu tot respectul, esti idiot! Asta e de cand lumea si pamantul. In spatele fiecarui candidat la presedentie este un cerc de interese. Nu-mi vindeti mie baliverne de genul "Basescu lupta pentru Romania!". La cat de retadr e, sigur in spatele lui se afla cineva. Intrebarea este cine? Daca am ajuns noi sa spunem ca Obama face gafa dupa gafa, de ce sa nu spuna si ei ca Basescu face gafa dupa gafa. Si in fond, nici nu ar gresi. Legat de "niste surse de la WSJ", as vrea sa le vad si eu. Dovezi neica, dovezi. De afirmatii bazate pe "cnieva a zis" m-am cam saturat. Mai sunt oameni in tara asta care gandesc (putin de altfel) si pentru care nu tot ce zboara se manaca. Din punctul meu de vedere, ceaa ce sustineti aici sunt niste acuzatii destul de grave care tin de amestecul uni stat in interesele altui stat. Ar fi bine sa dati sursele sa le putem vedea si noi.
  P.S.: Daca imi aduc bine aminte d-nul Presedinte Basescu sustinea cu mare ardoare apropierea fata de americani. Asa ca, teorii ale consipiratiei am mai auzit si o sa mai fie.
  • +12 (20 voturi)    
   Ati pierdut. Nu va afundati si mai rau in penibil! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:09)

   Claudia [anonim] i-a raspuns lui Mmuron

   Ho, postaciune mica... Asta nu e genul de articol la care sa te faci remarcat cu spume din astea ieftine.

   "La cat de retadr e"

   Tu stii cam cu ce se mananca un motor de 30 000 de cai putere care trage 161.000 tdw si descarca milioane de barili de petrol? Ai avut vreodata in mana vietile a 50 de oameni care depind de tine?

   E o intrebare retorica. Cat despre "retadr"... Nu vorbi de funie in casa spanzuratului avand in vedere ca n-ai atata neuron critic in cap sa iti dai seama ca nu poate fi o teorie a conspiratiei din moment ce Prostovici si Gusa se LAUDA cu aceste vizite si susanele si cu sustinerea celo patru zari care le-a folosit exact o laie. Nu e nicio teorie a conspiratiei cand e pe fata.
  • +4 (8 voturi)    
   mai, draga, Mmuron, (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:36)

   mama lu' stefan cel mare [anonim] i-a raspuns lui Mmuron

   care "noi" ? citaiet din Mmuron: "Ar fi bine sa dati sursele sa le putem vedea si noi"! care "noi"? iar sunteti pe aici? ori dta nu ai citit nimic altceva in viata in afara de"manifestul partidului comunist"! de cei cu originea sanatoasa ca " al' de matale", ne-am saturat! nu ai obseravat? manacati-va pensia sanatosi, uitati-va la stirile de la ora cinci, si LA-SA-TI-NE! noi nu am avut origini sanatoase: mama filatoare, tata turnator, noi suntem niste golani, huligani, care insa nu avem creierii spalati! sau ne scrii cumva de pe coasta de azur care e napadita de mafia kgb?
 • +11 (21 voturi)    
  Excelent!!! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 14:59)

  lugojanul [utilizator]

  Domnule Aligica,jos palaria,un articol excelent la care nu se mai poate adauga(deocamdata!) nimic!Ma gândeam si eu ca nu ar strica daca asemenea articole ar fi introduse în agenda scolara de la noi; din pacate noi nu avem un fel de "centru pentru educatie politica" de felul celuia din Germania de ex.,care publica articole în privinta politicii si felului cum functioneaza o democratie,se implica în agenda scolara(în Germania existând materia scolara "educatie ploitica") tiparind manuale de educatie politica pentru toate vârstele scolare.Dar poate ca se va face si la noi asa ceva,iar atunci as dori sa vad articolele Dv. în acele manuale.Nu de alta,dar nu vreau sa mai aud aberatii à la nastase cum ca ar trebui sa introducem votul cenzitar pentru românii care nu mai traiesc
 • +10 (18 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:00)

  mara [anonim]

  Excelenta analiza, cred ca e prima (si - prin urmare - singura) din tot acest timp. Ceea ce, intr-un fel, e cam trist.
 • +13 (19 voturi)    
  Geoana, candidatul slideshow (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:02)

  Powerpoint [anonim]

  Sigur, analiza propusa este si seducatoare si cu o doza rezonabila cde "could-be".
  As propune insa si o "revelatie" personala pe care am avut-o apropo de stilul Geoana si afinitatile sale culturale: de ce oare multi (cei mai multi) corporatisti, baieti si fete intre 25-35 de ani au tinut cu Geoana (observatie absolut empirica si riscanta)? Pai cred ca Geoana le-a transmis subliminal si cred, neintentionat, ca este "de-al lor": exprimarea sa este de tip "Powerpoint presentation", incepind de la mesajele (verbale, scrise) cu "bullit", trecind prin mantrele (ideile, sic!) putine, artificioase, sententioase dar obligatorii unei PP (in cazul sau, de exemplu, "Guvernul Johannis va face, va drege") si pana la gesticulatia de om care are in spatele sau un slideshow pe care trebuie sa il insoteasca cu verbiajul adecvat.
  Toate astea si inca multe altele compun imaginea unui om "de-al nostru", de pe Potomac si pana in Pipera Business Center, parca a fost cu noi la team building, este ca si noi "politically correct" in tot ce facem, ca altfel ne-ar zbura cei de la HR.
  Prin contrast, Basescu este total politically incorrect, cum sa faci referiri discrimanatorii gen "gaozar"sau "tiganca imputita", pentru asa ceva in State sau la noi la multinationala in America House te-ar da in suturi jos pe scari (in lift...). Rasul sau este de-asemenea in afara code of conduct-ului pentru care am semnat la angajare. Fumeaza, se uita dupa curul colegelor, nu, nu, nu, asta nu se face! Bineinteles ca nu se poate simti bine decat in compania unuia ca GW Bush (ce prost, nene!, scuzati regionalismul condamnabil in team-ul nostru multicultural, multietnic si nivelator) si nu in compania lui Barak, etalonul universal al leader-ului Powerpoint Slideshow, cu tot ce poate avea el mai bun.
  • +11 (13 voturi)    
   prietene (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:11)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Powerpoint

   geoana a fost votat in special de pensionari... tineretul a mers pe Basescu. Daca nu ma crezi, intra pe site-ul celor ce au facut exit pool-urile. Unii dintre ei le au detaliate pe categorii de varsta, studii etc.
   • +7 (11 voturi)    
    Si tu ai dreptate... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:14)

    Powerpoint [anonim] i-a raspuns lui gogu

    My friend, mi-am luat rezerva necesara cand am spus ca am facut o "observatie empirica si riscanta". Nu spun, pentru ca nu am de unde sa stiu, ca tinerii "corporatisti" au votat toti cu Geoana, dar am fost in ultimele zile pe la diverse "powerpoint-uri" publice si am tras cu urechea (deh, doar tin cu Basescu) cu surprindere la comentariile "superioare" ale mai tinerilor in business suits din care am dedus incotro se duc simpatiile lor. Stii doar ca mediul de afaceri are nevoie de "previzibilitate" (scuze pt newspeak-ul de lemn), ca altfel cum vrei domle sa facem business plan-uri? Acum, la naiba (citez din Mircea Solcanu, cum nu stii cine este? :) ) apuca-te si fa-le din nou, ca matrozul asta chior si poporu' asta de rahat dau peste cap toate PEST-urile si toate SWOT-urile!...
  • +9 (13 voturi)    
   Cel mai misto comentariu citit vreodata pe hotnews (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:13)

   Claudia [anonim] i-a raspuns lui Powerpoint

   Bingo.

   Barack e deja presedintele prompter, TOTUS e celebru.

   Geoana e un TOTUS ambulant.

   Noroc ca noua ne plac astia cu cojones (inca).
   • 0 (2 voturi)    
    cred ca ai gresit site-ul (Joi, 10 decembrie 2009, 1:21)

    Ducu [utilizator] i-a raspuns lui Claudia

    Vezi ca freerepublic.com e la scara cealalta.
    • +1 (3 voturi)    
     E mai jalnic un Obamabot decat un Postac? (Joi, 10 decembrie 2009, 12:42)

     Claudia [anonim] i-a raspuns lui Ducu

     Postacu ia macar 150RON la 3500 de comentarii sau cat le-o mai da Vangoagal in galeata aia rosie de plastic.

     Mersi de recomandare, nu cred ca am dat vreodata pe acolo decat daca am dat click pe vreun link de la Glen Reynolds.

     Oh... um... Uh... let me be clear! The Teleprompter of the United States acted stupidly when I said the US has 57 states!
   • +1 (3 voturi)    
    Da, Claudia, tare comentariu !!!!!! (Joi, 10 decembrie 2009, 13:14)

    Sile this Millennium [anonim] i-a raspuns lui Claudia

    Bravos Powerpoint !!!...........

    Un comentariu de clasa ...pe masura exceptionalului articol al domnului Dragos-Paul Aligica
  • -1 (3 voturi)    
   Relansare (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:31)

   Sakitumi [utilizator] i-a raspuns lui Powerpoint

   Sper sa supravietuim si sa avem ocazia ca peste 5 ani sa discutam. Astept cu nerabdare la relansarea Romaniei, dar sunt sceptic.
  • +6 (8 voturi)    
   ...si fullscreen! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:31)

   bugsy [anonim] i-a raspuns lui Powerpoint

   @Powerpoint: Esti tare frate/sora! Exceptionala "revelatia"!. Geoana a fost un candidat slideshow si a "rulat" fullscreen, avand media (aproape) total la picioare.
   Chapeau!
  • +2 (2 voturi)    
   @Geoana candidatul slideshow (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:33)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Powerpoint

   Eu nu am inteles. Ce alegi: powerpoint sau Bush-ul nostru? Sau e doar o constatare de amorul artei? Sau poate nu alegi nimic, stai acasa si doar constati si dupa te plangi 5 ani ca Romania nu e tara la care ai visat.
   Si nu stiu daca toti corporatistii voteaza cu Geoana, pentru ca din experienta mea stiu ca multi sunt inchisi in lumea lor si fizic si psihic. Desi e cam greu totusi sa crezi ca un om ajuns la un oarecare nivel intelectual poate aprecia rudimentarul Basescu altfel decat ca pe un jucator politic extrem de abil.
   • +6 (8 voturi)    
    Mircea Geoana, acest Banel Nicolita... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:16)

    Sarsaila [anonim] i-a raspuns lui eu

    al politcii romanesti. Presedinte-jucarie, presedinte-autogol, presdinte-slideshow, presedintele geonflabil etc... Incredibil personaj, eu nu-mi revin....
   • +5 (7 voturi)    
    Bush-ul nostru (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:22)

    Powerpoint [anonim] i-a raspuns lui eu

    Mie imi plac Basescu si Bush si imi plac si powerpoint-urile bune, adica alea care nu isi propun sa tina loc de realitatea "reala" si te "faca" din bullituri, fonturi si jpeguri. Cred ca am vazut cu totii (si am avut si eu pacatul asta in tinerete) cum powerpoint-uri sclipicioase se straduiau sa forteze faptele sa intre in "template-ul" prezentarii. Intre timp, am ajuns sa apreciez mai mult indivizii cu instincte decat pe cei cu colectii bogate de template-uri. De fapt, primii au capacitatea/abilitatea sa ii foloseasca intotdeauna pe cei din urma. Asa (ni) se intampla in business, in politica, acasa in pat :) ....
 • +4 (6 voturi)    
  foarte bine ... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:07)

  bustiuci [anonim]

  Rareori se mai întâmplă să citeşti un articol de calitate în presa noastră.

  Frumos articol, felicitări!
 • +4 (6 voturi)    
  aprecieri (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:08)

  ileana visan [anonim]

  stimate domn ,un articol excelent, ne dorim cu ardoare astfel de ziaristi ! inca odata felicitari pt profunzime si competenta.
 • +7 (9 voturi)    
  prin noi insine (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:09)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Lectia este una singura: putem reusi prin noi insine! Putem si trebuie sa facem din asta principiul fundamental al actiunilor noastre in planul intern si in cel extern. De altminteri, in scurta noastra istorie moderna, am mai reusit pe cartea asta. Se face prea mult caz de teoriile conspiratiei si de rolul decisiv pe care l-ar juca un context international. In fond, toate marile natiuni s-au ridicat numai in momentul in care au crezut in ele si au procedat ca si cum vointa lor si numai ea ar conta. Curajul nu este numai o mare virtute individuala, ci si una nationala. Iar pentru acest curaj il apreciez si pe Basescu. Cred ca este mai important in politica externa actuala decit stravechiul si pagubosul principiu "capul cel plecat sabia nu-l taie".
  Ma bucur ca vedeti lucrurile atit de clar si curajos, domnule Aligica!
 • +13 (15 voturi)    
  Simply Speechless (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:11)

  Saint Peter [anonim]

  Speechless. In afara de acuzele de pre-fraudare a alegerilor aduse de d-l Gusa la Washington, care fie vorba intre noi, mie-mi suna putin a tradare si putin a subminarea interesului national, habar nu aveam ca au jucat pe atatea fronturi.

  Nu e de mirare ca parca au dat in streche acum cu fraudarea si contestarea la CC. Cred ca mizau foarte mult pe mandatul asta pentru consolidarea pozitiei in acelasi timp expuse si slabite foarte mult in 5 ani de mandat ai d-lui Basescu. Mizau foarte mult pe mandatul lui Geoana pentru ca inca 5 ani de mandat ai d-lui Basescu pot declansa procese de reforma/restructurare pe care sa nu le poata inversa nici un aparatchik.

  Acum pare si mai de explicat reactia clasei politice aproape en-mass la reformele d-nei Macovei: ii apucase strechea si atunci. Auzi motiv la ei (il tin minte pe porc-mistretul Andon, ingropat in falii de grasime, cu ochisorii abia aparentzi si mai vicleni decat ai lui Hrebenciuc): nu coopereaza, nu colaboreaza. Pai natural, d-na Macovei ii respingea visceral.
 • -1 (11 voturi)    
  Teoria consipratie 2 (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:17)

  muron [anonim]

  Uite, am gasit si sursa (pentru cei ce pot citi :))
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703558004574583760256609716.html#articleTabs%3Dcomments
  Pentru cei ce nu pot citi, ultima propozitie din paragraful 2 este 'We're told that the Social Democrat was the favored candidate in both Washington and Moscow." adica "ni s-a spus ca .... ", deci nici ei nu stiu prea bine. Daca ar fi vorbit de Obama sigur nu ar fi indrasnit sa scrie cu ni s-a spus. Asa ca, a lua un articol superficial si al folosi ca sursa mi se pare lipsa totala de neprofesionalism. Plus ca in articol se pune si despre guvernul domnului Basescu "...has been far from perfect in addressing the country's ills, not least because the former ship captain is something of a magnet for political spats."
  Asa ca oameni buni, va rog cugetati bine inainte de a afirma ceva. Manipularea e mare.
  • +2 (2 voturi)    
   Imi plac mai mult comments-urile (Joi, 10 decembrie 2009, 11:46)

   tyla [utilizator] i-a raspuns lui muron

   decat articolul in sine. Pentru ca articolul e scris de un singur om, care este probabil subiectiv, foarte probabil incomplet sau partial informat sau care pentru a-si sustine un punct de vedere lasa anumite aspecte ale problemei deoparte.
   Felicitari postacilor, volumul informational oferit de voi completeaza topic-ul de fiecare zi. Pacat ca adesea discutiile degenereaza in cuvinte urate. Inteleg ca uneori te miri de alti postaci ce le-a putut iesi din "putul gandirii", dar nu pot fi de acord cu invectivele postate anonim.
   Va salut
 • +9 (11 voturi)    
  excelent articol (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:20)

  manneken pis [anonim]

  dar, atentie, moscova si washington au mai avut o mana in joc, e adevarat ca apare ca "mana moarta" dar ea e capul rautatilor!
 • -3 (15 voturi)    
  Buna analiza dar am vrea una similara si pentru Ba (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:20)

  Eu [anonim]

  Ar fi interesant de citit si un articol similar despre Basescu. Sau toti sunteti atat de naivi incat sa credeti ca nu se pot umple randuri si despre interesele si legaturile lui Traian Basescu? Poate doar ca aceste legaturi ale lui Basescu nu sunt cu nume mari din politica mondiala, ci cu afaceristi de fite gen Videanu.
  Din punctul meu de vedere, indiferent de legaturile lui Mircea Geoana, acest om este diplomatic superior lui Traian Basescu. Are eleganta si cultura si astea ar trebui sa fie calitatile primordiale ale unui presedinte. Firesc ca are sustinere si legaturi diplomatice cu alte state, doar nu este un fost marinar care nu stie nicio limba straina, face gafe monumentale in discursuri diplomatice si hahaie nepoliticos ca sa-si mascheze lipsa de cultura.

  Nu stiu despre voi, dar eu nu imi pot ascunde dezaprobarea realegerii lui Basescu. Am devenit un popor de chiori ca el, nu vedem ca nu a FACUT NIMIC in 5 ani de mandat, ci a lasat tara fara fonduri pentru pensii si salarii, in conditiile unui an 2008 de avant economic spectaculos. Ce democratie reprezinta Traian Basescu? Nu promoveaza nici respectul, nici calitatea, nici eleganta, nici cultura. E un om din popor razbunator, un despot. Cine viseaza la redresarea economiei sub Traian Basescu a dormit cei 5 ani care au trecut.

  Nici Geoana nu era o garantie, chiar departe, dar era macar o speranta.
  • +6 (12 voturi)    
   Sigur! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:30)

   xolv [anonim] i-a raspuns lui Eu

   Are atata cultura in el incat nu-l recunoaste pe Titulescu! Are atata diplomatie incat s-a blocat cand a fost intrebat de Vantu! Geoana vorbeste bine cand stie pe de rost poezia ...in rest .... N-a fost in stare sa articuleze 3 fraze cand manipularea exit-pollurilor l-a dat presedinte! Aceasta jucarie nu merita un loc in istoria Romaniei!
  • +2 (2 voturi)    
   ai avut 3 candidati, da-le note (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:22)

   sima [anonim] i-a raspuns lui Eu

   sa vedem:
   inteligenta, behavior, limbaj, bune maniere, diplomatie, competenta, romanism
   si sa te vad ce poti spune.....nimeni nu e perfect...viata o sa-ti ofere raspunsul asta.
  • +1 (3 voturi)    
   recomandari ptr."eu" (Joi, 10 decembrie 2009, 9:09)

   cutzi [anonim] i-a raspuns lui Eu

   Ai mari probleme cu vederea ( nu mai fa chiori in stinga si-n dreapta) si se pare ca-ti faci "spalaturi la creier" intr-o singura locatie , max. doua. Cauta-te de sanatate omule si somn linistit urmatorii 5 ani!
 • -2 (6 voturi)    
  teoria cospiratiei 3 (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:21)

  muron [anonim]

  Va rog sa cititi si comentariile articolului original, poate va mai dumeriti un pic.
  • +2 (4 voturi)    
   le-am citit si m-am scarbit (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:00)

   dor de duca [utilizator] i-a raspuns lui muron

   Ti-am urmat sfatul si le-am citit. Te-am descoperit acolo ca fiind postacul de serviciu.
 • +5 (11 voturi)    
  Bravo (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:23)

  Cosmin [anonim]

  Felicitari, o lectie romaneasca foarte buna, sa vedem consecintele acestei incapatinari si tot odata sfidari a marilor puteri.
 • +3 (9 voturi)    
  TARDIV (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:24)

  realist [anonim]

  pare un scenariu perfect, insa va intreb d-le Aligica, de ce tocmai acum revelati astfel de fapte? si sa nu-mi spuneti ca nu s-a vrut ca tabara Geoana sa afle ca a fost deconspirata! daca scenariul e adevarat, atunci multe persoane ar trebui condamnate pentru inalta tradare, asa ca, va rog sa mergetii pana la capat cu analiza acestor fapte si sa luptatii pentru ca cei vinovati sa plateasca, altfel va voi considera unul din " multii eroi de dupa razboi"!
  • +2 (4 voturi)    
   Pentru ca (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:31)

   xolv [anonim] i-a raspuns lui realist

   Pentru ca masoneria schimbase tabara cu putin inainte de turul II, si la fel ca Vantu, a jucat la doua capete.
   • +2 (4 voturi)    
    explicatie generalista (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:00)

    realist [anonim] i-a raspuns lui xolv

    care poate fi plauzibila; un lucru e insa cert : jocurile se fac la nivel inalt, iar masele sunt usor de manipulat, mai ales daca anumite interese coincid chiar si in cea mai mica masura.Totusi, chiar daca pare o utopie, ar trebui sa ne incredem ca exista si anumite forte care lupta pentru binele universal, impotriva fortelor cvasi-masonice( eterna lupta dintre bine si rau ) si balanta se inclina si depinde de fiecare in parte de cum gandim, simtim si actionam.
 • +7 (15 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:24)

  Mathilda [anonim]

  Complet si complex! As vrea ca macar la jumatatea din electorat sa ajunga si astfel de informatii, si cand stampila se aseaza decisiv pe buletinul de vot, sa fie acolo si simtul responsabilitatii, nu doar influenta a 50 lei sau a unui kg de faina, care asteapta la iesirea din sectia de votare.
  • -1 (7 voturi)    
   nu inteleg (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:37)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui Mathilda

   ce ologofren ti-a dat minus :(
   Probabil isi vede compromis kilu'de faina la viitoarele alegeri :D
 • -3 (11 voturi)    
  Nu e o prezentare "echilibrata". (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:26)

  Tio [anonim]

  Mai usurel domnule Aligica, aveti o reputatie de protejat!

  Nu trebuie sa fie ceva neapatat dubios cu vizita lui Geona la Moscova. Sint toti oficialii americani dupa contacte formale sau informale cu Moscova acuzati de tradare?

  Vorbiti urit de soc civila uitind ca ea nu exista si in locul ei exista un surogat alcatuit din ONG-uri si de "profesionisti" dupa chipul si asemanarea dvs. adica f. profesori si f cititi si f degeaba.

  Cit despre "filiera" gemana nu poate fi asa ca alianta a avut nevoie de un ministru de unica folosinta pt a micsora pretul politic ce trebuie platit pt implementarea masurilor cerute de FMI?

  In orice caz coalitia anti-Basescu a fost un exemplu de organizare fara precedent pt niste romani. La imbirligari diabolice ne pricepem de minune.
  • +3 (3 voturi)    
   si ce legatura are diaspora (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:55)

   Tio [anonim] i-a raspuns lui Tio

   si ce legatura are diaspora cu "power-brokeri de elita, lobby de mare influenta si agenti de prestigiu". Majoritatea disporei nu are de-a face nici cu Ambasada Romana?
 • +6 (12 voturi)    
  Felicitari ! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:27)

  tudor [anonim]

  Felicitari pentru articol ! Nu inteleg de ce la televizoae apar tot aceesi politicieni care in general sa nu spun nimic nou sau se cearta !
 • +12 (16 voturi)    
  Beton ! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:29)

  stando [anonim]

  Sunt citiva care scriu pe acest portal, printre care Aligica si Tapalaga, care nu au rivali in redactiile altor publicatii. Cu tot partizanatul lor trebuie sa recunosc ca sunt buni. Articolul de fata si interviul cu Vintu sunt de manual. Beton !
 • +12 (16 voturi)    
  multumim! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:45)

  tirolez [utilizator]

  Felicitari pentru articol! Este exact ce intuiam cu totii, ca basescu a fost lasat singur de americani care probabil din "motive economice" ar fi renuntat curand si la baza de la Cta. Nu stiu ce urmareste Obama dar a facut foarte multe concesii rusilor.
  Este genul de articol pe care l-as fi vazut semnat de dnul Hurezeanu, dar dansul pare pe alta planeta de ceva timp.
 • +12 (16 voturi)    
  prin noi insine (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:46)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  Nu poate insemna decit un singur lucru: ca si altadata in istoria noastra, vom reusi prin noi insine si nu altminteri. Curajul nu este numai o mare virtute individuala, ci si una nationala. Nici o mare natiune nu s-a ridicat decit in momentul in care a actionat ca si cum totul ar fi depins de ea si numai de ea. Dimpotriva, principiul "capul cel plecat sabia nu il taie" este dezastruos pe termen lung. Teoria conspiratiei si cea a contextului extern favorabil ne-au facut mult rau.
  De aceea, merita apreciat si curajul lui Basescu. E primul presedinte roman care intelege ca aplombul acesta in relatiile internationale, chiar nitelus inconstient sau lipsit de diplomatie, ne va aduce, pina la urma, mai multe avantaje decit dezavantaje.
  Domnule Aligica, ma bucur ca ati observat aceste lucruri! Felicitari!
 • +6 (8 voturi)    
  psd a parat deja la bruxelles (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:51)

  mama lu' stefan cel mare [anonim]

  "S&D europeni au luat act de contestarea alegerilor in Romania si vor urmari cu atentie evolutiile viitoare.
  Situatia politica din Romania a fost discutata miercuri in cadrul sedintei de grup politic a socialistilor si democratilor din Parlamentul European (S&D).

  Eurodeputatii S&D au luat act de contestarea alegerilor prezidentiale din Romania, iar liderul Grupului, europarlamentarul Martin Schulz, si-a exprimat speranta ca Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va analiza cu maxima responsabilitate situatia semnalata, pentru a fi elucidate toate acuzatiile facute.

  Socialistii si democratii europeni vor urmari cu atentie evolutiile viitoare, fiind grav ca intr-un stat membru al Uniunii Europene sa apara o asemenea situatie".
  asta asa, ca fapt divers! apropos , ptr Mmuron! mai casca ochii la politica mondiala! vezi cine pe cine si de ce conduce ! dar mai ales ce se urmareste
  • +4 (4 voturi)    
   notmal ar fi sa verifice (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:23)

   bila [anonim] i-a raspuns lui mama lu' stefan cel mare

   ponta: sistemul lor a fost mai bun
   nastase: sa diminuam votul romanilor din diaspora, caci nu se asteptau la aceasta prezenta
 • -4 (10 voturi)    
  world of warcraft (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:52)

  war [anonim]

  Citind articolul, parca vad un licean cum isi descrie strategiile pentru jocurile de strategie! Spre deosebire de autor, pentru noi Romania nu este un spatiu virtual, breee, noi traim acilea, om vorbi noi politica dar mancam economie! Daca esti destept spune care situatie e favorabila dpdv economic, nu filosofico-politic si strategico-tactic
 • +6 (8 voturi)    
  Pe scurt: mult zgomot pentru nimic! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:54)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Astea au fost manevrele campaniei ("zgomotul") lui Geoana ("nimicul") !
 • +7 (9 voturi)    
  BTW, unde e Pirvulescu zilele astea? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 15:57)

  Sarsaila [anonim]

  Ca doar e fraudare, no? APD-ul nu zice nimic?.. Pentru ca stie ca totul e o constructie ieftina oare?.. hehehehe
  Cine credea ca scapam usor de comunistii astia....

  Bravo Base!

  Si din cite se vede, scenariul putea reusi foarte usor dar... a avut un singur punct slab: Mircea Geoana! Minunat spectacol!
 • +9 (11 voturi)    
  Rafaila da nota zece cu felicitari (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:03)

  Rafaila [anonim]

  Dupa toate jignirile primite nemeritat din partea unor oameni lipsiti de coloana vertebrala - putin si prea blind spus - diaspora va dovedi ca are foarte multa rabdare si, cu calm, vom constitui o forta de lupta impotriva caracatitei post-comuniste care a furat tot ce se gasea in Romania, care a aruncat pe romani in lupta murdara unii impotriva altora pentru a-si acoperi faradelegile prin perdeaua de fum a confruntarilor inventate, orchestrate, mineriate si sustinute de o mass-media corupta. Diaspora, prin vot, va ajuta la indepartarea caracatitei din Romania. Noi, a doua Forta!
 • +7 (9 voturi)    
  Foarte, foarte bun articol ! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:06)

  Alex2009 [utilizator]

  Poate fi inclus într-o bibliografie obligatorie pentru viitorii jurnalişti şi chiar, de ce nu ?, politologi. Pe mulţi i-ar ajuta să rămână oneşti, în caz că le lipsesc mijloacele proprii...
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:07)

  tirolez [utilizator]

  PS: va dati seama la ce suma s-a ridicat toata distractia?!
 • +9 (11 voturi)    
  la fel ca in 1989... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:08)

  Ion Mocanu [anonim]

  ...marile puteri ale lumii au incercat subordonarea Romaniei zonei lor de influentza.
  2 factori s-au opus de aceasta data: poporul roman,inclusiv admirabila diaspora romana.
  Al 2-lea factor....hm...ramane pentru Istorie.
 • -1 (5 voturi)    
  Liberalism economic ? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:15)

  Liberalu' de tinichea [anonim]

  Mama, da ce naiv e asta
  • +5 (5 voturi)    
   Naivitate (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:53)

   blec [anonim] i-a raspuns lui Liberalu' de tinichea

   Noroc ca la revolutie au fost suficienti naivi in Piata Operei in Timisoara si in Piata Palatului in Bucuresti.
   Daca-s asa de naiv, poate-mi explici doctrina liberala a lui Basescu.
   • -3 (3 voturi)    
    Explicatie (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:52)

    Liberalu' de tinichea [anonim] i-a raspuns lui blec

    "Liberalismul economic pare sa fi castigat la diferenta mica in fata urmasilor comunistilor lui Ceausescu in alegerile prezidentiale de duminica, din Romania, prin victoria lui Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana"
    Eu de aici am dedus ca respectivul le-a spus cititorilor lui din America cum ca Basescu (PDL) ar fi exponentii liberalismului economic. Cu asta nu sunt de acord, de aia l-am facut naiv, pentru ca el crede (in naivitatea lui) ca PDL=liberalism economic.
    Iar numele sub care am postat este o referire la Omul de tinichea din "Alice in Tara Minunilor". Am convingeri liberale, deci mi-e greu sa-ti explic "doctrina liberala a lui Baesescu", asta pentru ca nu sunt poet / scriito sifi sa pot explica ce nu exista.
    Clar ?
 • +2 (2 voturi)    
  mesianic (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:16)

  Robin Hood [anonim]

  Ai gresit numele celui care "merge pe apa"... este Barack si nu Barak!
 • -4 (8 voturi)    
  Prudenta (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:17)

  Dan [anonim]

  Traind de douazeci de ani in America despre care acest domn scrie pot doar avertiza cititorul ca ceea ce articolul include la capitolul Washington este doar interpretarea autorului, bazata pe o intelegere, dupa opinia mea, extrem de limitata si partinitoare a realitatii. Nu ma pronunt cu privire la restul analizei, dar daca e sa extrapolam nu e nimic altceva decit un comentariu, care comunica o parere dubioasa.
  • +5 (5 voturi)    
   Argumente, domnule Dan. Argumente. (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:21)

   Alex2009 [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   A-ver-ti-zea-ză-ne, nu te sfii !
   Luminează-ne ! Cum ar trebui să înţelegem, nepărtinitor şi comprehensiv, ceea ce consideri a fi fost rău judecat în articol ?
   Pronunţă-te, te rugăm, şi asupra restului analizei, nu ne lăsa pradă beznei, extrapolează, comunică-ne o rezultatul cogitaţiunilor tale... Altfel, vom crede că eşti un simplu cârcotaş, consumator în exces de stângisme tip Michael Moore şi alte asemenea fake-uri de realitate.
  • +4 (4 voturi)    
   Poza este netrucata (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:02)

   IoanB [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Autorul ti-a prezentat o poza netrucata. Asta a fost realitatea. Au fost mai vocali cei ce l-au partinit pe gionel. Autorul ti-a reamintit si afirmatia celuilalt candidat pe care poti sa o recitesti.
 • +8 (10 voturi)    
  Respect (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:18)

  Vali NITU [anonim]

  O reverenta pt. articol, respect pt. verticalitate. O spune un jurnalist.
 • -3 (9 voturi)    
  mda (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:21)

  Mihai-G [utilizator]

  Aveti si vreo dovada ca "Wahingtonul si Moscova si-au dat mana peste capul Romaniei binecuvantand candidatul social-democrat si cartelul sau" ?
  altfel tot ce spuneti sunt speculatii si constructii intelectuale goale
 • +12 (14 voturi)    
  Felicitari domnule Aligica ! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:36)

  Adrian M [anonim]

  Desi pot fi etichetat ca ignorant, recunosc ca nu stiu de unde ati aparut. Eu va citesc aici de vreo doua saptamini doar. Asta e recunosc, DAR!
  Va rog sa contina-ti sa scrieti in acest fel, pe intelesul sper a cit mai multor cetateni cu drept de vot care pot judeca sper cu propria minte, pentru ca eu consider ca si cu astfel de articole bine documentate si explicite, procentul acela de 49,66% care inghite pe nemestecate tot ce li se serveste in fata, poate sa scada.
  Dupa 20 de ani de la Revolutie, tragic este ca pe linga faptul ca nu s-a aflat adevarul despre evenimentele de atunci si adevaratii vinovati nu au fost pedepsiti, cred ca la fel de tragic este ca un procent atit de mare mai exista in societatea romaneasca, lasindu-se manipulat grosolan prin metode naziste si bolsevice, sterginduli-se creierile.( Ma refer doar la acea parte care inghite "teoria manipulareii maselor" fara pic de discernamint, nu la intreg procentul de 49,66%, pentru ca aceia dintre ei care cred cu adevarat in ceea ce cred, consider ca trebuie respectati in mod sincer pentru putera de a avea o parere personala proprie construita pe baza unor argumente reale din punctul lor de vedere.
  Asta este parerea mea din Germania.
 • -1 (5 voturi)    
  a treia tabara de 8 mil cu cine a votat (Miercuri, 9 decembrie 2009, 16:57)

  flori_x [anonim]

  acu nu vreau sa fiu rautacios, dar relativitatea cu care se dezbate problema diasporei si a aportului ei la rezultatul final imi lasa impresia ca marea parte a massmediei e cam superficiala. Pana la urma nu trebuie vazut totul ca un razboi: bunii si raii. Pentru linistea voastra, a jurnalistilor deontologi care citeaza surse externe, cam superficial si tendentios vreau sa va spun ca langa cei doi candidati care au adunat vreo 10 mil de voturi ( baselu securistu cu neste sute de mii de dolari in 90 adunati din munca cinstita si pe care bani si-a trimis fata competenta sa ma reprezinte in parlaemntul european + geoana comunistu) mai sunt vreo 8 milioane printre care ma numar si eu care scarbit de ei nu am avut ce sa votez. Ajutati-ma sa inteleg eu carei tabere apartin, cui trebuie sa dau in cap, pe cine trebuie sa ciuruiesc? Atentie ignorantilor......................noi, astia din a treia tabara suntem cei mai multi, noi de cine sunetm reprezentati???????????????
  • +7 (9 voturi)    
   Nu votezi, nu contezi (Miercuri, 9 decembrie 2009, 19:57)

   Inocent [anonim] i-a raspuns lui flori_x

   Asta este democratia!
  • +7 (7 voturi)    
   dreptul de a ciurui si decizia de a nu decide (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:38)

   optimistu_de_servici [anonim] i-a raspuns lui flori_x

   flori_x, eu cred ca sunteti 8 milioane de oameni respectabili dar foarte speciali. Poate fdoriti ceva care nu exista sau poate ca nu va intereseaza cine e presedinte sau poate oricare alt motiv. Sau poate fiecare are unul din 8 milioane de motive, printre care poate fi si scarba. E dovada democratiei. Din cauza asta ati gasit de cuviinta sa nu votati, la unul sau amandoua tururile de scrutin. Eu personal va respect dreptul si decizia de a nu decide nimic dar in schimb ma astept sa respectati si voi dreptul nostru (vreo 5 milioane, e drept mai putine de 8) de a decide cine pe cine ciuruie in politica. Macar asa ca un drept al unei minoritati majoritare(~5 mil.) in fata celeilalte minoritati minoritare( tot vreo 5 mil-100 de mii). Si poate in felul asta am putea sa mai raspundem la o intrebare: cum se face ca o natie de 22 de milioane sa fie atat de minoritara in Europa noastra unita ?
  • +5 (5 voturi)    
   pe acela il si are! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:45)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui flori_x

   Pai nu sunteti reprezentati de nimeni, daca nu v-ati
   obosit sa votati. Simplu!
   Lasati ifosele de genul "nici unul nu-i destul de bun pentru mine", si incercati o evaluare a situatiei
   (stiu, ia timp, nervi, dar trebuie...uite, articolul de azi AR FI fost un bun punct de pornire).
   Daca nu puteti si nu puteti, atunci incercati altceva bun pentru societate: plantati un copac, militati pentru oprirea marlaniei pe drumurile patriei, etc...
   Dar FACETI ceva (BUN), nu dati doar din gura!

   Hai ca-mi place - mai esti si mandru!
 • +9 (13 voturi)    
  Jurnalism de caliate (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:01)

  gabi_b [utilizator]

  Domnul meu, jos palaria in fata d-voastra. E ceva vreme de cand am citit un articol atat de bun precum cel de mai sus.
  • -3 (5 voturi)    
   ??? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:23)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui gabi_b

   ai in fata o insiruire de afirmatii pretentioase, dar dovezi certe nu ai; atunci, de unde si pana unde "jurnalism de calitate"? e o simpla manipulare post-factum, dupa modelul reclamelor "de intretinere"; daca nu faci parte din mafia portocalie (ceea ce ar explica imediat totul), imi ramane o singura concluzie: Jesus, dar multi fraieri fuduli are natia asta!
 • +11 (15 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:06)

  adr. [anonim]

  De ce in strainatate s-au pus f.putine urne de vot pentru romani? In Spania romanii trebuiau sa mearga 200-300 km pe benzina lor si amenzile lor, ca sa voteze. In Canada 3000 km de la Van Couvert la Ottawa. De ce? Ca sa nu voteze foarte multi. Altfel procentajul actualului presedinte era mult mai mare.
 • +8 (12 voturi)    
  comentariu lucid și dătător de fiori, (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:12)

  oldhashu [anonim]

  ... restul e tăcere!
 • +6 (8 voturi)    
  D.P.Aligica, un PROFESIONIST! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:17)

  Johnny [anonim]

  q.e.d.
 • -4 (8 voturi)    
  Sper ca nu ati atipit (Miercuri, 9 decembrie 2009, 17:17)

  Serban [anonim]

  Sper din tot sufletul ca nu ati atipit din cauza toropelii politice din ultima vreme. Sper totodata ca acei letargici sau carora le este lehamite de acest subiect sa iasa din aceste stari care, oricum am privi lucrurile, omoara spiritul si mintea.
  Daca aveti impresia ca acesti candidati sunt diferiti, va inselati amarnic. Toata clasa politica este la fel: corupta, fara principii, pot spune chiar apolitica, desi nu este corect din punct de vedere gramatical si nici logic in sensul propriu, dar sa nu uitam cat de repede se fac sau se desfac aliantele dupa orice fel de alegeri. Ce mismasuri sau hotii sau de ce nu, lucruri bune, desi nu prea vad, a facut Basescu a facut si Geoana si invers. Si le ar fi facut si Antonescu daca ar fi avut motivatia sau mijloacele necesare, pentru ca dupa cum stim cu totii, PNL-ul este dezbinat si dezorganizat. Dar campaniile primilor doi s-au bazat pe aceleasi princii si au avut acelasi scop : PUTEREA, si credeti ma, au calcat si vor calca pe cadavre pentru asta. Doctrina oricarui partid de la noi a devenit CIOLANUL, a trecut de mult vremea Conservatorilor lui Catargiu sau Liberarilor lui Bratianu.
  In ceea ce priveste interventia straina, oameni buni, va exista mult timp de acum incolo. Suntem intre SUA, Europa, Rusia si China. Nu va faceti iluzii, daca nu voiau strainii, puteam sa il votam noi mult si bine pe Traian Basescu, nu iesea Presedinte in veci. Domnul Andu se iluzioneaza, tari ca a noastra sau Ucraina nu se pot misca daca nu dau Marile Puteri ordin.
  Sper sa intelegeti ca nu este gargara si ca veti deschide ochii.
  • -1 (3 voturi)    
   vezi sa nu inteleaga! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:25)

   Serpico [anonim] i-a raspuns lui Serban

   deja incep osanalele despre "patriotul, nationalistul, luptatorul" Basescu, de parca mititelul ar putea misca un degetel fara acordul alora care ne doresc (si ne au de 20 de ani) pe post slugi imbecile...
 • +5 (9 voturi)    
  corect (Miercuri, 9 decembrie 2009, 18:55)

  Iosif Bozantan [anonim]

  Felicitari pentru articol, Dumnezeu sa va dea putere de munca (lupta). felicit pe toti cei care nu se lasa manipulati si nu uita datoria fata de neam si tara. Citind acest articol PSD -ist sa fii si sa nu intelegi. dar se pare ca pentru ei dragostea de partid e nmai mare decat cea de tara . de fapt ca si in sec trecut. Doamne ajuta, Romani!!!
 • +3 (7 voturi)    
  Politica SUA. O greseala? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 19:00)

  Dan Patrascu [anonim]

  Excelent articolul. As avea un singur amendament.

  Nu stiu daca politica internationala a lui Obama este neaparat o greseala. Ceea ce este cert este ca s-a schimbat putin strategia. Daca e bine sau nu, vom vedea peste un timp.

  IN limbajul lui Brezisnski, SUA au decis acum sa joace la capatul de est al tablei de sah. Nu cred ca este neaparat o greseala. Se presupune ca tarile din estul Europei au ajuns la o oarecare maturitate, prin urmare acum interventiile SUA se indreapta spre Japonia si China.

  Acest lucru este oarecum vizibil si in interviul pe care Brzezinski l-a acordat de curand in Cehia si care a fost preluat pe Hotnews. Brzezinski spunea atunci ca tarile din estul Europei ar trebui sa inceapa sa-si rezolve singure problemele si sa nu astepte mereu ajutor de la SUA. Lucru ce mi se pare corect pana la urma.

  Prin urmare, asistam la o situatie geopolitica mai nuantata, in care daca tarile din Europa de Est actioneaza in partea de vest a tablei si SUA pe partea de est se poate castiga o oarecare suprematie tactica asupra Rusiei. O actiune comuna pe frontul de est ar putea sa aibe in centru tari pivot precum Polonia si Ucraina (aici am folosit limbajul lui Huntington).
 • +8 (10 voturi)    
  Adevarul isi are originile in trecut (Miercuri, 9 decembrie 2009, 19:27)

  Radu [anonim]

  amintiti-va, pentru cei care ati stiut vreodata ce spunea Petre Tutea, printre altii, despre ultima stenograma a unei discutii care il avea ca participant pe Ceausescu. "Alegeti un alt secretar general al PCR in frunte cu Iliescu si cu rusii lui". Ce se trage din pisica soareci mananca. Si asta privitor doar la filiera moscovita.

  Cat despre articol, indiscutabil nota 10.
  • +8 (8 voturi)    
   bravo ptr completare (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:26)

   sica [anonim] i-a raspuns lui Radu

   vezi de aia nu vom ceda, datorita lor. au suferit prea mult, altii au murit; noi sa votam si sa ne implicam...macar atit.
   buni profesori avem(caci ei sint vii atita timp cit ii vom cita si vom crede in ei), excelenti romani...sa ne fie cu folos...
 • +7 (7 voturi)    
  culise internationale (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:16)

  eu [anonim]

  10 cu felicitari.
 • +10 (10 voturi)    
  wow ce analiza (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:17)

  alex [anonim]

  cum naiba sa moara poporul asta?
 • +10 (10 voturi)    
  exceptional (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:23)

  emil [anonim]

  o analiza profesionista cum rar se vede in presa romaneasca.. ar trebui sa ne facem cat mai multi timp sa citim astfel de analize si sa patrundem sensurile si ramificatiile intereselor de profunzime ale luptei politice.

  cu tota stima va multumesc.
  emilian cristea
 • +9 (9 voturi)    
  Cine le spune adevarul? (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:34)

  mistydo [utilizator]

  Vedem in continuare o serie de parlamentari PSD-isti care se straduie sa ne convinga de marile fraude electorale in diaspora, facute in numele lui Basescu. Majoritatea il invoca pe marele Titus, de neegalat in contributii diplomatice pe meridiale socialiste ale mapamondului... Cu cata ura era mesajul lui Titus, cand invoca situatia din Republica Moldova, iar mai multi psd-isti inca il prea maresc pe Voronin. Nu degeaba moldovenii l-au asociat pe Gioana cu Vorodin.
 • +5 (5 voturi)    
  resume(partial) (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:34)

  mica [anonim]

  -Nume si prenume: Dragos Paul ALIGICA
  -Domenii de interes: Economie Politica, Teorie Institutionala si Politici Comparate
  -Studii si specializari: Academia de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale, Doctorat, 1998
  -Bowling Green State University, Department of Philosophy, Social and Political Philosophy, Master, 1998
  -Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie, Doctorat ABD
  -Indiana University Bloomington, Political Science Department, Doctorand
  -J. M. Olin Fellow, Institute for Humane Studies, George Mason University, 1994
  -Institute for Humane Studies Fellow, George Mason University, 1998
  -Research Support Scheme Scholar Grant, 1996
  -Soros Research Grant, Open Society Fund, 1995
  -Austrian Government Fellowship, Wirtshafsuniversitat Wien, 1992
 • +6 (6 voturi)    
  Felicitari!! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:38)

  gina [anonim]

  Felicitari pentru articol!!!
 • +2 (2 voturi)    
  PAREREA MEA (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:47)

  Razvan [anonim]

  Am doar 18 ani dar sunt foarte interesat de politica si sper ca in viitorul apropiat sa pot sa intru si eu in politica si sa incerc cu ajutorul lui Dumnezeu sa fac ceva pentru aceasta tara.Parerea mea este ca ar trebui ca tarile straine sa ne lase in pace si sa nu mai decida ele pentru noi(asa cum sa decis si la Ialta viitorul nostru), si ar fi cazul ca intradevar sa devenim o tara democrata si unele persoane politice sa fie demne sa se retraga si sa ne lase pe noi, cei cu adevarat doritori sa facem un bine tarii sa putem sa ne punem sa refacem ROMANIA asa cum consider ca toti romanii si-o schiteaza in minte,prospera,cu adevarat ROMANIA NOASTRA.
 • +8 (8 voturi)    
  Băi, ce cartel pîrîcios! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 20:54)

  Marius Delaepicentru [anonim]

  Socialiştii ăştia risipesc banii românilor pe mite editoriale. Nu au pic de demnitate. Geoană oricum ar fi ieşit un preşedinte-jucărie, fie şi numai pentru că ar fi fost şantajabil, pe singurul temei constituţional: înaltă trădare.
 • -4 (4 voturi)    
  "Agenturili" (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:03)

  alex.dumitrascu [anonim]

  Ideologic vorbind articolul este sorginte national socialista..
  Noroc ca nu se pricep papagalii astia de comentatori la nuante.
  Lupta cu "agenturili".
 • +9 (9 voturi)    
  Multumim diasporei (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:07)

  Despina [anonim]

  Exceptional scris.
  Felicitari.

  Ma obsedau pur si simplu propozitiile de mai jos:

  "Il respect enorm pe Bush... Bush a facut enorm pentru Romania”.

  Banuiam ca situatia este asa cum o descrieti, dar n-am banuit ca a avut o influenta atat de puternica in SUA.
  Multumim diasporei ca a inteles corect si ne-a ajutat.

  Sa speram ca lucrurile revin la normal si nu va ma indrazi nimeni sa decida peste capul nostru
 • +3 (5 voturi)    
  Analiza... (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:09)

  nelu [anonim]

  Articolul e frumos si pare foarte bine documentat. Dar sa nu uitam e doar un articol de tip "analist politic" E posibil ca ceea ce e in articol sa fie real, totusi ma indoiesc foarte tare ca USA s-a bagat in aceste alegeri. Deci se poate vorbi de o animita influesta, dar foarte putin simtita. In schimb autorul este foarte bun sa lucreze ca si analist politic. Felicitari
 • +8 (8 voturi)    
  Rezistam (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:12)

  Menumorud [anonim]

  Am fost o tara bogata, cu tot ce-i trebuie unui popor pentru a trai bine. Insa se gasesc tot felul de gaunosi ce-si zic politicieni impinsi din spate de smecheri plini de idei nastrusnica prin care vor sa parvina neconditionat si vor sa ne transforme in nimicurile istoriei. Insa, noi ca popor am reusit intotdeauna ca in momente cruciale sa alegem calea prin care sa rezistam ofensivelor anti romanesti. Si acesta campanie electorala o fost un moment foate important pentru ce vrem sa fim in viitor. Am ales, sper, calea cea buna calcand in pici0oare ceea ce ni se pregatea de catva ani. Este adevarat ca am fost ajutati crucial de diaspora care au sesizat ceea ce ni se pregateste. Asta a fost si motivul pentru care renumitul Adrian Nastase a cautat sa blameze aceasta categorie de romani considerandu-i ca si ceausescu, dar perin fraze subtile "pleava societatii". Este clar. Ne croim o alta istorie, a noastra nu a celor ce se considera suprazei.
 • +8 (8 voturi)    
  absolut genial (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:15)

  accidutzu13 [utilizator]

  de nota 10!
 • +8 (8 voturi)    
  Geoana ... strateg (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:40)

  Tanasie [anonim]

  Da, d-le Aligica!1 Nota 10 cu felicitari. Concluziile si morala sunt tocmai pe gustul meu. Cateva mici dovezi: am postat pe unele situri (inclusiv la rev.22, intrebari de genul- ce cauta Johannis la Berlin si Paris si nimeni nu sufla o vorba,de ce nu vrea sa ne spuna dl Geoana ce a discutat la Moscova in vizitele sale,de ce se bate cu pumnul in piept ca e agreeat si de Moscova si de Washington si nimeni nu-i cere sa dezvolte subiectul,cum isi permite ambasadorul rus in timpul campaniei electorale etc
  Am ramas contrariat ca presa nu a atacat aceste chestiuni "fierbinti" si de mare interes general, ca vocile politice in competitie nu "ataca " problema. Remarca d-lui Basescu despre Bush am retinut-o si eu imediat si mi-am zis ca e o prezervare pt mai tarziu. Cum a si fost ,acum e limpede. Citesc si situl DW si presa franceza diversa. DW , prin
  H. Pepine am observat unde bate cu toate micile sale articole... stravezii. Mi-am zis in gandul meu ca e imposibil sa se alunece peste aste aspecte ale patinoarelor cu gheata prefabricata unde toata politicimea cea vestita face tumbe si demonstratii la sol. Ei bine, e primul articol care face introducerea in tema. Cu siguranta croseta jurnalistica va functiona la subiect. Numai ca pt . a croseta util e nevoie de o alta presa. Sau , ma rog , de alti presari. Cu alta anvergura .Cu alt orizont. Categoric sunteti printre acestia. De aceea , indrazensc rugarea de a semna mai des pe Hotnews. On line-ul se impune tot mai mult si va inlocui ... "papirusul" cat de curand. Iar daca vine vorba de cititori si de interactiv, socotim totul cu cifre mult mai mari si cu foloase la fel. Cititorii de net ,indiferent de gusturi(sic) au depasit stadiul ...silabisirii cuvintelor si imbinarea lor in... propozitii. Dovada ,chiar alegerile care tocmai s-au incheiat. Ciutacu ,bietu, a reusit o performanta unica se pare. A asasinat ultimul "Cetatean turmentat". Cred ca va trebui sa i se gaseasca alt nume.
 • +8 (8 voturi)    
  Domnule D. P. Aligica (Miercuri, 9 decembrie 2009, 21:51)

  cu ochii larg deschisi [anonim]

  Cred ca n-ar fi stricat sa fi amintit si de faptul ca M. Geoana a adus institutul Aspen in Romania, al carui sef este W. Isaacson , un fost manager al CNN-ului. Ca trustul Realitatea are o colaborare cu CNN, nu va spune nimic ? Interviul d-lui Hurezeanu cu W. Isaacson nu va spune nimic? Verificati pe site-ul institutului Aspen sa vedeti ce post a primit Walter Isaacson in administratia Obama...
  • +3 (3 voturi)    
   Baba si mitraliera (Joi, 10 decembrie 2009, 0:39)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui cu ochii larg deschisi

   scursuristii au tras tare sa-l impuna pe tzopaila ca reprezentant al Institutului Aspen in Romania. Si nu cred ca Geoanica i-a pacalit chiar asa de bine sau creatia lui Paepcke nu mai e ce-a fost.
 • +5 (5 voturi)    
  Bravo! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:15)

  Adriana [anonim]

  Putini sunt ziaristii care (de fapt, putini mai sunt ziaristi), nelasandu-se tarati in noroiul politic, reusesc sa ne ofere o imagine adevarata a scenei politice romanesti. 20 de ani de democratie chinuita, tavalita, lovita si injurata nu sunt suficienti pentru a ne da seama de miza si adevaratele dedesubturi ale acestei campanii electorale.
 • -7 (7 voturi)    
  Excelent (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:19)

  Ovidiutzu [anonim]

  Excelenta analiza Wall Street Journal!!!! Deabia acum vedeti ca Geaoana avea o deschidere adevarata si ff multe porti deschise ca presedinte. basescu da cu capul de ele si nu se deschid. Eu ca romin vreau ca mie si tarii sa ii merga bine. Vad ca unii se bucura ca au rezistat in fata marilor puteri, suntei de fapt aceeasi care strigau Nu ne vindem tara!!!! A-ti facut-o lata din nou, Trist e doar ce urmeaza, cind o sa fiti dati afara si nu o sa mai puteti plati creditele sa va aduceti aminte ca l-ati votat pe noul tatuc Basescu ca el o sa hahaie la televizor in continuare si voi sa scrisniti din dinti! Multa bafta! ca, creier IOC
  • +5 (5 voturi)    
   Copile ! (Joi, 10 decembrie 2009, 1:02)

   Adrian M [anonim] i-a raspuns lui Ovidiutzu

   Cu astfel de rationamente, esti dovada vie ca tie au reusit sa-ti spele creierul! Cu astfel de exemple ca tine, ei vor continua sa manipuleze, pentru ca tu existi si-i faci fericiti, dindu-le putere sa continue. Ar fi timpul sa incerci sa schimbi ceva, pina nu e prea tirziu; in primul rind pentru tine!
   SUCCES !
 • +9 (9 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:25)

  ronewsaddict [utilizator]

  Nu imi place teoria conspiratiei in general pt eu cred in imprevizibilitatea facturii umane si tocmai de-aia am citit de 2 ori si tind sa cred ca atunci cand Radu Moraru zice " Ne-a trecut glontul pe langa !" are dreptate.
  In timp ce in Romania toata lumea era preocupata de acuzatiile de fraudare, the guardian.uk dadea la iveala "The Danish Document" care arata o intelegere a unor puteri peste capetele tuturor pentru a se sustrage de la reducerea emisiilor de carbon si a impovara tarile aflate in curs de dezvoltare cu mai multe taxe pe aceleasi emisii, pentru a limita si chiar exclude rolul ONU in discutiile de la Copenhaga si pentru a ignora complet pactul de la Kyoto!
  Chestii de-astea se intampla zilnic afara de-aia eu cred ca e necesar absolut necesar ca atunci cand votam, sa votam oameni politici abili, ambitiosi dar si foarte patrioti pt ca noi suntem in cel mai fierbinte loc din europa, si de 2000 de ani ducem o lupta continua sa ne pastram integritatea nationala si sa nu fim anexati in nici un fel politic, teritorial sau economic nici unui mare "bully", din jur. Eu nu am regasit calitatile respective in Geoana, nici in Antonescu. Deoacamdata le-am gasit in Basescu , sper din tot sufletul sa apara pe scena politica sau macar sa devina vizibili daca exista si altii mai buni ca el sau macar ca el.
  • 0 (2 voturi)    
   In general de acord (Joi, 10 decembrie 2009, 12:49)

   tyla [utilizator] i-a raspuns lui ronewsaddict

   dar ... "de 2000 de ani ducem o lupta continua sa ne pastram integritatea nationala si sa nu fim anexati in nici un fel politic, teritorial sau economic nici unui mare "bully" " - chestia asta chiar ma face sa rad, nu sa zambesc. Pari om foarte bine informat si implicat, dar totusi, ceva lipseste. Nationalismul si patriotismul nu trebuie sa ne distruga obiectivitatea in ceea ce priveste istoria nationala. Pana pe la 1848 nici nu ne consideram si nu eram considerati o natiune.
 • +7 (7 voturi)    
  Influentele si rezultatul (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:33)

  Elena7777777 [utilizator]

  Nici nu-mi mai amintesc de cand nu am mai fost mandra ca, "sunt roman".
  Imi amintesc insa tare bine cand obrajii mi-au ars de rusine pentru acelasi fapt.
  Multumesc "capsunarilor" si tuturor romanilor care au ales intelept.
  Adica asa, incet, ardeleneste.
  Sunt linistita sa traiesc intr-o tara in care presedintel spune curajos " Nu va amestecati!" asumandu-si toate consecintele.
  Felicitari si multumiri D-nului Dragos Paul ALGICApentru sinteza
  • -5 (5 voturi)    
   ha ha ha (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:38)

   Ovidiutzu [anonim] i-a raspuns lui Elena7777777

   Consecintele o sa le suportam noi! Nu el ! Bravo! Nu ne vindem tara! O dam pe de gratis la .... cine trebuie
   • +5 (5 voturi)    
    daca ai stii... (Joi, 10 decembrie 2009, 3:22)

    vasile [anonim] i-a raspuns lui Ovidiutzu

    ghici cine a provocat criza politica? ghici cine voteaza schimbarea in criza? nu ne-au mai intrat banii, nu s-a aprobat bugetul. cine a facut toate astea si cu ce scop? de ce s-au unit toti, da chiar toti impotriva unuia? si de o maniera murdara...cine s-a retras din guvernare? cine a inventat un asa zic proiect johannis? gindesti ca ei isi bat joc de voi? din pacate va credem ca nu, si ca e greu...dar si noi sintem aici sa nu va lasam singuri..fara noi ar fi si mai rau.
    fiti siguri ca baietii aia care o lume intreaga daca ar fi avut bani pe masa, si o viata mai buna nu i-ar fi votat niciodata. gindeste-te cit de prost e geoana, cit de obraznic e crin. ei se gindesc cum sa va ia si pielea de pe voi. nu le pasa. ginditi-va de ce au generat criza....nu le-a pasat o secunda de tara, nici de voi...dar se folosesc de voi. politic vorbind.....priveste ce scandaluri genereaza...priveste cine le genereaza..si care e scopul lor....vor ciolanul cel mare...vorbeste unul de biata tara? de bietul roman? dar stiu ca romanii nu pot vota prostii, infractorii si criminalii, de acceea le-am dat peste bot, si o s-o le-o dam mereu....ptr mortii nostri.
 • +9 (9 voturi)    
  prea mic pt. un razboi atat de mare (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:36)

  Dianora [utilizator]

  Articolul Dvs. este excelent si pentru ca ridica cortina putin intr-o parte a scenei pe care n-o vedeam, dar o intuiam multi dintre noi. Cred totusi ca autorii marelui plan au comis eroarea capitala de a distribui actorul nepotrivit in rolul principal. Am avut si eu colegi care faceau prezentari frumos colorate cu grafice si buzz word-uri de rigoare dar nu erau niciodata capabili sa-si implementeze proiectul. Asta e cazul si aici si in plus cred ca n-au inteles niciodata profund pe cei carora incercau sa le vanda produsul lor, in speta Poporul Roman Bun sau rau, Basescu ne intelege.
 • +5 (7 voturi)    
  foarte bun articolul (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:36)

  alexandru anghel [anonim]

  pana si strainii zic ca Geoana e preferat de Moscova :)))))
 • +2 (6 voturi)    
  Alegeri peste 5 ani (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:44)

  head hunter [anonim]

  ideea este ca dupa inca 5 ani base n-o sa poa sa mai candideze.pe cine mai alegem atunci?pacat de johannis ca a abandonat atat de repede si s-a dus la primaria lui.poate reusea ceva mai bine decat cabotinul Crin si decat dl.geoana.Asa, terbuie sa cautam, sa incercam sa formam pe vreunul care sa aibe taria lu base de a merge pana la capat si pana in panzele albe...unde o fi acela?
 • +7 (7 voturi)    
  acum am castigat (Miercuri, 9 decembrie 2009, 22:47)

  lumi [anonim]

  excelent!deci dupa 20 de ani, dupa atata mizerie dupa atata minciuna, se vede un licar al democratiei.exemplara este lupta acestui popor cu care ma mandresc(inclusiv cei49,66% care au votat o parte din principiu si o parte cu mana intinsa dupa plocoane-de foame- dupa 5 ani) de aici si de pretutindeni.e drept ca Divinitatea a tinut cu noi.Revolutia a inceput in decembrie 89 si s-a incheiat aproape fix dupa 20 de ani.important este sa nu pierdem ce am castigat.am platit suficient acesti ani.cel putin copiii nostri sa Traiasca BINE.am omorat un...ESCU, ne-a adus in moarte clinica tot....ESCU, dar sa nu uitam ca ne-a adus la viata alt...ESCU.consider ca ciclul abia acum este complet si deci intram intr-o noua era.sper, si spun asta cu toata convingerea, ca copiii nostri o vor duce mai bine ca noi.Doamne-ajuta!
  • -3 (3 voturi)    
   Hai sictir (Joi, 10 decembrie 2009, 5:06)

   marinelu turmentat [utilizator] i-a raspuns lui lumi

   Vorbeste pentru gasca vostra pe noi astia 49,33% lasa-ne sa ne vedem de ale noastre.
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:18)

  copme [anonim]

  Articolul este foarte interesant insa la fel ca si articolul din WSJ nu precizeaza sursele pe baza carora se bazeaza analiza. Pentru cei interesati aici se poate gasi articolul din WSJ: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703558004574583760256609716.html (daca intr-adevar acesta este articolul despre care se discuta! ). Insa mult mai multe informatii si comentarii foarte interesante se gasesc in sectiunea de comentarii. Ai spune ca Basescu este cel mai corupt personaj din politica romaneasca iar ceilalti sunt niste nevinovati. Cine sunt acesti oameni care comenteaza si unde au trait in ultimii 15 ani???

  Articolul apare in segmetul de opinii si nu precizeaza sursele de informare! Deci ar trebui privit in cel mai strict sens ca o opinie. Pot sa spun despre WSJ ca este un ziar destul de contestat pe partea de analiza politica (promoveaza interesele companiilor) insa este un standard in domeniul economic. De asemena ar trebui precizat ca liberalismul economic impins pana la extrem este cauza principala a crizei financiare mondiale si a recesiunii in care ne aflam. Nu stiu exact daca situatia acesta se aplica Romaniei in momentul de fata. Cert este ca votul uninominal si un parlament mai mic ar fi un bun inceput. Parlamentul romanesc datorita faptului ca este construit in jurul partidelor politice este subjugat interrselor acestora si nu electoratului. Acum Parlamentul face Romania neguvernabila de aceea ar trebui reorganizat cat mai rapid.


  Marilor puteri nu le pasa prea mult/deloc cine guverneaza o tara mica cu politicieni usor coruptibili, deoarece pot oricand sa cada la intelegere cu oricare dintre partidele/persoanele aflate la guvernare. Cel mai important pentru ele este un climat politic stabil pentru a putea asigura un mediu de afaceri profitabil pentru companiile multinationale.

  Mai multe articole despre Romania: http://online.wsj.com/public/search/page/3_0466.html?KEYWORDS=romania&mod=DNH_S
 • +4 (4 voturi)    
  bravo (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:24)

  andrei [anonim]

  super tare articolul
 • +4 (4 voturi)    
  comparatie (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:36)

  m's [anonim]

  a fost mai mult decat evident cat de Obama-like a fost promovat MG pe parcursul campaniei electorale pe de o parte si cat de saddam style a fost reprezentat in media "regimul" TB pe de alta; patternul a fost acelasi: aliante politice, congruenta tuturor fortelor (aparent) democratice si a minoritatilor, ajutorul divinitatii versus un regim prezentat ca fiind dictatorial, ceausist in esenta si asa mai departe ... sper in mai bine pentru ca pur si simplu ne sta in putere
 • +6 (6 voturi)    
  ok (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:39)

  alex [anonim]

  Nu e prima oara cand rusii si americanii isi dau mana in a hotari destinul Romaniei.

  Remember...1989....Ceausescu...

  Numai ca de data asta americanii au avut un joc mai inteligent. Pentru ei indiferent daca Geoana sau Basescu castiga alegerile, orientarea pro-americana se mentine. Pentru rusi e o alta mancare de peste, si acum vor trebui sa il gadile sub barba pe Basescu daca vor sa aiba un partener de discutii.
 • +3 (5 voturi)    
  ob_bu_mg (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:49)

  RaduPunct [anonim]

  Obama a primit Nobelul pentru pace şi promovează războiul. Nu ştiu în ce măsură nu e variant corectă, dar tocmai de aceea premiul trebuia refuzat. Merkel este o fostă comunistă din R.D.G. Erorile administraţiei Obama în Europa de este ţin de sprijinul adus comuniştilor. Nu ţi se pare că se leagă?
 • +5 (5 voturi)    
  excelent (Miercuri, 9 decembrie 2009, 23:52)

  un cititor [anonim]

  Este un articol excelent, care confirma intuitiile noastre, cei plecati in lume. Aligica demonstreaza o buna cunoastere a sistemului american. Intr-adevar, in America se merge muuuult pe vorbe si pe lobby. Se pare ca votul acesta a fost mai important decat parea. Sper sa-i fie bine Romaniei.
  • -3 (3 voturi)    
   da e mirific! (Joi, 10 decembrie 2009, 0:02)

   un votant [anonim] i-a raspuns lui un cititor

   si intuitiile noastre spun ca miine Nashu' va face emisiuni savuroase cu EBA si amicii ei parlamentari UE. Cred ca e cea mai buna alegere!
   Un vot bine plasat!
 • +6 (6 voturi)    
  Votul decisiv (Joi, 10 decembrie 2009, 0:05)

  Stefan [anonim]

  Nu e nimic intamplator ca votul decisiv a venit de la niste oameni care au decis liber.
  Subestimarea diasporei a fost picatura care a umplut paharul.
  Foarte la obiect articol, felicitari!
 • +3 (3 voturi)    
  Geoana, US (Joi, 10 decembrie 2009, 0:28)

  DD [anonim]

  E interesant, prin tangenta, un alt articol legat de Geoana si US:
  http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/878327/Afacerile-americane-din-jurul-familiei-lui-Geoana
 • +6 (8 voturi)    
  Placut minus simplismul cu America (Joi, 10 decembrie 2009, 0:42)

  anonim [anonim]

  Domnule, frumos scris, mi-a placut, dar America e o tara mare si nu e locuita numai de prosti pe care unul ca Gusa sau Geoana sa-i duca de nas.
 • +7 (9 voturi)    
  normal ca era preferat Geoana (Joi, 10 decembrie 2009, 0:43)

  goe [anonim]

  Daca ai de ales intre a negocia cu un om slab sau cu unul cu coloana vertebrala, normal ca il preferi pe cel slab, in special daca intentiile tale nu sunt tocmai oneste. Geoana a dovedit cu prisosinta ca e e un om slab care nu stie sa lupte, nu stie sa castige si nu stie nici sa piarda. Va asigur ca nu era in interesul nostru sa avem in fruntea statului un om slab. Nu e nici o paguba ca ne vor evita niste tepari in urmatorii 5 ani, cei care vor dori sa faca afaceri oneste in Romania nu vor avea nici o retinere sa investeasca aici. Asta bineinteles daca zvonul despre o noua mineriada nu se concretizeaza.
 • -7 (13 voturi)    
  Aligica esti varza! (Joi, 10 decembrie 2009, 0:43)

  Aligogu [anonim]

  Un articol numai bun de "Gazeta de perete" din redactia Hot News. Cel mai mult mi-a placut chestia cu "agentul PNL"... care, vezi doamne, a fost contracarat de patriotii de la HotNews. Ha! ha! ha!
  Nu credeam ca in secolul XXI un gazetar mai poate relua temele de mare valoare intelectuala gen Tamadau.
  Ca oamenii din ce in ce mai simpli ai acestui popor habar n-au de politica externa, e una, dar sa profiti de asta ca sa scrii fara injuraturi exact aceleasi mesaje ca Romania Mare e descalificant.
  Mai bine il injuri pe Geoana ca e prostanac, ca l-a batut "al nostru" la dezbatere, etc. Dar sa scrii gogomaniile astea e prea de tot.
  In general am fost circumspect la acuzele ca HotNews e o agentie aservita PDL dar acum chiar m-am convins de asta.
  Securism in toata regula. Vomit.
  • -5 (7 voturi)    
   Jos Palaria (Joi, 10 decembrie 2009, 5:54)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Aligogu

   E halucinant cati oameni is dau "jos palaria" in fata acestui articol. De fapt nici nu ar trebui sa ma mir, la cati semdiocti a produs societatea asta.

   Incerc sa-mi conving prietenii de cativa ani ca HotNews e in cel mai bun caz subiectiv si partinitor, insa cu ocazia acestor alegeri a devenit evident pentru orice om echilibrat.

   Excelenta comparatia cu Romania Mare, trecand de primul sfert al articolului am avut aceeasi senzatie.
  • -3 (5 voturi)    
   Uauu ! (Joi, 10 decembrie 2009, 8:35)

   Alex2009 [utilizator] i-a raspuns lui Aligogu

   Cel mai mult ţi-a plăcut chestia cu "agentul PNL"...?
   Dar asta, cu "Hotnews e o agentie aservita PDL", cum ţi se pare ? Ştii, ce ? Îţi dau un sfat : nu mai contrazice fără a avea argumente. Te umpli de ridicol.
  • 0 (2 voturi)    
   Vad ca ai vomitat deja! (Joi, 10 decembrie 2009, 14:38)

   calulverde [utilizator] i-a raspuns lui Aligogu

   Sper ca acum te simti mai bine.
   Oare cum dormi cand mustesti de atata ura?
   Spune drept, te trezesti tipand noaptea "Jos Basescu!"?

   Regret ca suferi atat. Insa... adevarul, chiar daca doare, mai devreme sau mai tarziu... vindeca!
   • -2 (4 voturi)    
    mai multe verze (Joi, 10 decembrie 2009, 15:34)

    Aligogu [anonim] i-a raspuns lui calulverde

    Va uitati la un articol prost si ridicol de politica externa ca la un film porno.

    Ar avea sens in secolul XIV (si intr-adevar pentru majoritatea extaziatilor de aici, da, chiar in evul mediu traiti) dar Romania nu e in razboi cu lumea intreaga si nimeni nu incearca sa fure o tara din care nu mai ai ce fura.
    Romania este o tara care face parte din UE, care nu mai are sarma ghimpata la granita si in care alti cetateni ai UE pot intra si face afaceri exact la fel in care noi, romanii putem merge in alat tara din UE doar cu buletinul si daca suntem capabili, putem chiar sa facem afaceri. Problema este ca nu suntem capabili.

    Tocmai de aceea articolul e securistic, pentru ca va inflameaza neuronul nationalist intr-o lume in care nationalismul nu mai exista decat in capul lui Vadim si al UDMR. Si al vostru, evident.
    Cum puteti inghiti expresii de genul "agent PNL infiltrat in MAE"? MAE este o institutie in care partidele politice nu au voie sa intre? Sau cum?

    Care sunt marile teme ale acestei mizerii?
    1. SUA, Germania si Rusia vor sa ne fure (nu stiu ce anume exact), la fel cum au vrut intotdeauna. Mai mult, pentru ca nu au reusit in general lucrul asta intrecut, de data asta se aliaza ca sa ne fure pe toti.
    2. Geoana incearca sa-i ajute la asta si este tradator (sigur, vor stabili istoricii, noi aici doar aruncam cu rahat in ventilator)
    3. Patriotii de la HotNews alaturi de patriotii (fireste) din serviciile secrete au reusit sa impiedice vanzarea tarii.
    4. Concluzia este simpla: ce bine ca l-ati votat pe Base.

    Asta e un banc, nu? Dar e un banc prost pentru ca e cam lung.

    Nu urasc pe nimeni, pur si simplu, sunt pe zi ce trece mai trist cand vad cum atatia oameni pot inghiti fara sa clipeasca atata manipulare retro, anii '50-'80.
    Agilica asta e un tip periculos, credeti-ma
    • +2 (2 voturi)    
     Varza de Bruxelles (Joi, 10 decembrie 2009, 18:09)

     calulverde [utilizator] i-a raspuns lui Aligogu

     "manipulare retro, anii '50-'80."

     "Ar avea sens in secolul XIV (si intr-adevar pentru majoritatea extaziatilor de aici, da, chiar in evul mediu traiti) dar Romania nu e in razboi cu lumea intreaga si nimeni nu incearca sa fure o tara din care nu mai ai ce fura."

     "Romania este o tara care face parte din UE, care nu mai are sarma ghimpata la granita"


     "Agilica asta e un tip periculos, credeti-ma ".     Batrane... Esti absolut fascinant!

     Te-am supraestimat. Iarta-ma. Eu locuiesc pe alta planeta.
 • +7 (9 voturi)    
  teapa (Joi, 10 decembrie 2009, 0:49)

  saladin [anonim]

  Excelent articol si mai vrem !.
  Este evident ca atit rusii cit si americanii (sau ordinea care va place) au luat tepa cu Geoana. Cind nu poti sa-ti convingi proprii alegatori, cind rezultatele anterioare ale psd au avut la baza masive fraude elctorale, cind dupa 20 de ani romanii nu stiu adevarul despre lovitura de stat si mineriade, cind in spatele lui Geoana se vede mutra lui Iliescu - inventatorul baronilor locali... cum credeati ca rominii il vor alege ?. Sunt inca destui care l-au votat dar astia sunt asistatii social, lenesii cei carora comunismul le-a dat gratis casa, butelie, bilete de tratament si mai vor in continuare. Pentru astia insa ar fi trebuit sa munceasca la greu altii dispusi sa traiasca altfel. Iata de ce cu toata sustinerea Geoana nu a avut succes. Oare scena antologica in care Geoana topaia la sondaje mincinoase, sau in marja de eroare ce efect a avut asupra sustinatorilr sai ?. Cit despre Obama, tot mai multi americani si nu numai il considera o deziluzie.
 • +5 (7 voturi)    
  re articol (Joi, 10 decembrie 2009, 0:49)

  mihaela [anonim]

  EXCELENT SCRIS!!
  Jos Palaria!
 • -3 (9 voturi)    
  Paranoia (Joi, 10 decembrie 2009, 1:03)

  Dan Rares [anonim]

  Sincer, articolul acesta pare scris de un fericit posesor de paranoia, care vede comploturi si complotele la fiecare colt de strada. E chiar aberant cum in spatele lui Johanis acum ar sta nu stiu ce plan german-austriac !!! Ce dracu prezenta austr-germana frate? s-a dus Imperiul Austriac de mult!
  Ca sa nu mai zic cum se contrazice: pai hotaraste-te nene: E Geoaa "moscovit" sau Basescu? cum sa-l prefere Moscova pe Basescu daca Geoana e ala moscovit?
  Eu zic asa: ori nenea autorul nostru e paranoic si nu mai judeca drept, ori articolul e "comandat" Dar acum ma intreb si eu: cine dracu sa dea bani ca sa scrie cineva asemenea aberatie ???
 • +5 (7 voturi)    
  Uluitor! (Joi, 10 decembrie 2009, 1:19)

  T.B. [anonim]

  Uluitor si incredibil! De unde a aparut acest exceptional analist politic? Cum de nu am intrat pana acum pe acest site? Voi deveni un cititor fervent al lui.
 • +5 (7 voturi)    
  Acum ori niciodata Romani sa va faceti singuri des (Joi, 10 decembrie 2009, 1:52)

  ambrasnake [anonim]

  Acum sau niciodata, sunt cuvintele de care trebuie sa inteleaga Romanii in aceste clipe extrem de parsive cand fortele fasciste din afara tarii incearca sa brutalizeze inca o data Romania!. Iata ca am avut dreptate cand m-am exprimat inainte de alegeri (mascarada oferita de un nul-partid si satelitii sai: psd si ceilalti) de actiuni ascunse intreprinse de fortele urii . Iata ca toti ochii se avanta lacomi iasupra Romaniei iar, Noi din nou am avea de pierdut daca nu ne luam soarta in maini. Ca Romanii au ales pe Basescu este UN DAT DE LA DIVINITATE si nu este nici o greseala. Inca o data : am mai spus de mai multe ori ca la televiziunile Romanilor se uziteaza en-gros TEHNICILE SUBLIMINALE care dauneaza extrem de mult sanatatii voastre, atacandu-va imunitatea. Vom vedea in curand ca cei care sunt din prostie amatorii vizionari ale acestor posturi de televiziune, antenele, realitatea, tvr vor umple cimitirele. MIZA este EXTREM DE MARE pentru ca forte ostile Romaniei si bunului mers al vietii in Romania, vor sa distruga ca niste fiare feroce tot ce a mai ramas intact in tara. Domnul Basescu a intuit, dar a avut si informatii precise in ceea ce priveste intentiile criminale ale mogulilor carora nici nu le pasa de cetatenii Romaniei. Miza, ca sa nu va tin prea mult in tensiune si pentru a va aduce luminare perfecta asupra scopului ascuns ale acestor actiuni criminale este nu numai ce are Romania ca frumusete dar si ceea ce reprezinta ca energie creata din momentul crearii cosmosului. Ei incearca sa loveasca Divinitatea. Romanii trebuie sa mai inteleaga niste lucruri care au fost ascunse de 2 mii de ani de la aparitia nejustificata a bibliei care in realitate este una din cele 6 carti ale talmudului babilonian . Nu are nici o legatura cu Divinitatea. Nu are nici o legatura cu religia reala a Romanilor, religie care este cea PRIMORDIALA. Actiunea domnului Basescu este una foarte curajoasa, patriotica si respecta ceea ce Romanilor le este ascuns.
 • -2 (8 voturi)    
  stufos si bizantin (Joi, 10 decembrie 2009, 2:14)

  aliodor [anonim]

  stufos si bizantin acest scenariu cu filorusul Gusa la Washington ..
  imi aduce un pic aminte de Eugen Barbu, Sergiu Nicolaescu... Margelatu, go figure.

  Deci omu lui Geoana la americani a fost Gusa..
  Care a facut si dres cu power brokerii, care power brokeri nu stiau ce rahat sovietic mananca baiatu asta de baiat de cand era mic copil.

  Eu inteleg ca Obama&co sunt o administratie de tot rasul, ca tot felul de panarame si gate crashers pacalesc secret service si intra la Casa Alba cand inghesuiala acolo la ocazii mai festive...
  dar Gusa trimisul special al lui Geoana acolo unde a fost el ambasador...
  daca a reusit sa-si faca vreu nume pe acolo, si mai ales sa si-l pastreze , in ultimii ani de munca de partid fesenist, cred ca a daramat tot cu Gusa la butoane..
  Noroc ca diaspora nu doarme.
  Acuma pe bune: chiar credeti ca din RO au emigrat aia mai prosti..

  E drept ca s-a umplut US si CDA si de securei si copiii lor, poate aia sa-i fi dat de baut lu Gusa.
 • +9 (9 voturi)    
  Articolul Dlui Aligica (Joi, 10 decembrie 2009, 5:34)

  Valentin [anonim]

  Articolul este adevarat.

  Articolul demonstreaza ca nu s-a schimbat nimic in Romania de pe vremea cand boierii din tarile romane mergeau cu pesches la Inalta Poarta Otomana pentru a fi numiti domni intr-una din cele trei tari..
  Singura deosebire este ca cei care pierd nu mai sunt maziliti. Mai mult , chiar mai au tupeu sa si vorbeasca....
 • +1 (5 voturi)    
  Stanga/Dreapta in Romania? (Joi, 10 decembrie 2009, 7:18)

  Milli [anonim]

  Ideologia de stanga a PSD-ului si cea de dreapta a PDL-ului (dreapta populara cu accente de liberalism) e un camuflaj al unei ideologii mult mai toxice pentru Romania: ideologia fostilor securisti si secretari pcr. Aceasta clasa privilegiata inainte de '89 si-a pastrat privilegiile in continuare, si la fel si-a pastrat obiceiurile.
  Ei nu au iubit comunismul, doar s-au nascut in comunism, nu prea au avut de ales. Cand comunismul nu mai era o optiune in Europe, foarte entuziasti au imbratisat capitalismul (asa cum l-au inteles ei). Ideologia securisto-pcrista nu e nici de stanga nici de dreapta, este o ideologie adaptiva. La fel, mai recent PDL-ul a devenit din partid social-democrat, partid popular, de dreapta.
  Din pacate revolutia din '89 nu si-a atins scopul (deci nu a fost o revolutie): acela de a schimba ordinea sociala prin oameni care nu erau implicati in vechile structuri. Fara o lege a lustratiei (acum deja e prea tarziu sa fie aplicata), revolutia din '89 a esuat.
 • -3 (3 voturi)    
  Basescu a furat (Joi, 10 decembrie 2009, 7:40)

  reforma romana [utilizator]

  Romanii nu la-u votat majoritar pe Basescu, deoarece Basescu este un dictator. Basescu a furat la alegeri, asa cum a furat si cand si-a trimis fiica europarlamentar.
 • -4 (4 voturi)    
  manipulare crunta (Joi, 10 decembrie 2009, 8:37)

  Oblio [anonim]

  O saptamana inainte de alegeri, Basescu era sters, obosit, speriat...
  Prin imprumutul imens si inutil, a sperat sa castige s[rijinul pietelor financiare, mai exact al acelora care conduc finantele lumii...
  Avea totul pregatit; fraudarea pe variante de necesitate...100.000 de voturi, 200000 de voturi etc...Cu cat cuantumul fraudei era mai mare, cu atat era mai greu de realizat; asa ca, prin momentul Vantu a redus nevoia de frauda la 3-400000 de voturi; cum le-a obtinut:
  - prin "invierea" a 20-30000 de morti
  - prin cumpararea unor oameni care nu au participat la turul I - cea mai importanta metoda de crestere a scorului electoral..
  - prin folosirea votului unor cetateni care nu s-au prezentat la turul I si nu au acceptat sa vina nici la turul II-votarea in numele lor, turism electoral
  - prin crearea de identitati false si turism electoral
  - prin modificarea, flagranta, grosiera a proceselor verbale plecate din centru de votare...

  Povestea cu diaspora care a votat "masiv" cu Basescu este o chestiune de imagine, de spalare a imaginii lui Basescu de la exterior spre interior...

  Hotnews minte, ca de obicei!
 • -1 (1 vot)    
  Pacat (Joi, 10 decembrie 2009, 9:01)

  egumenul pacalit [anonim]

  Se tot aduce in discutie momentul ''89 si nici acum dupa 20 de ani nu reusesc romanii sa inteleaga simplul fapt ca nu exista geoana sau basescu si ca de fapt soarta noastra a celor multi (si vorba lu' motoc) este jucata la masa verde oameni buni cred ca ar trebuuii sa intelegem ca de la imperiul roman pana in zilele astea painea si circul necesar prostimii a imbracat diferite forme iar acesti politicieni microbisti folosesc fenta ca pe o virtute.
 • +4 (4 voturi)    
  Contraspionajul? (Joi, 10 decembrie 2009, 9:07)

  Flatron [utilizator]

  Am citit comentariile postate de voi aici si ma bucur sa vad ,ca nu toata lumea e prostita cu televizorul. Referitor la articolul de mai sus, ma intreb: Pot face serviciile noastre fata , asaltului care are loc in aceste zile? Pana unde vor merge planurile lor? Trag concluzia ,ca prin admonestarea ambasadorului rusofon de catre Presedinte ,acesta are sprijinul necesar. Sunt interese si bani multi in acest joc si ma tem ca Basescu sa nu-si fi pierdut sustinerea occidentului. Oricum se joaca tare si murdar.
  • +4 (6 voturi)    
   Felicitari pentru articol (Joi, 10 decembrie 2009, 13:40)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Flatron

   Felicitari pentru un excelent articol , bine documentat , care poate fi subiectul unui interesant film despre realitatile noastre cele vazute si mai ales cele nevazute . Acesti ziaristi sunt foarte apreciati de noi , cei multi , care stim sa apreciem profesionalismul , decenta , bunul simt ce lipseste atat de mult politicienilor de toate "culorile" ( exigenta mea se indreapta mai ales catre acei tineri politicieni , frumosi , destepti , scosi in "prima linie" si care fac politica "cozilor de topor" ce se folosesc de ei)
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru romanii n e m a n i p u l a t i (Joi, 10 decembrie 2009, 9:17)

  Sile this Millennium [anonim]

  Mircea Geoana este un krampus inainte de Santa Klaus
 • -1 (7 voturi)    
  Romgleză (Joi, 10 decembrie 2009, 9:31)

  Moi [anonim]

  Domnule autor,

  Ați scris informații interesante, dar vă rugăm nu suciți limba română! Cuvintele în romgleză din articolul dvs. abundă:
  - decadă (uitați-vă în dicționar, în română se spune deceniu, decada ține doar 10 zile)
  - pattern, PR, power-broker, etc.
  - expresii netraduse

  Vreau să vă spun că eu știu bine engleză (și alte limbi), dar în general cei care cunosc bine o altă limbă respectă cu atît mai mult limba lor maternă; doar cei care vor să-și afișeze erudiția o maltratează. Dacă ați făcut jurnalistică, sper că ați fost prezent la proba de română!

  Cu respect
  • 0 (0 voturi)    
   Nu a facut jurnalistica (Joi, 10 decembrie 2009, 18:30)

   Marean [anonim] i-a raspuns lui Moi

   ... a facut doar facultati, masterate si doctorate, in relatii internationale si sociologie, in tara si strainatate ... sociologie si politica, nu jurnalism.
 • -5 (7 voturi)    
  alegeri (Joi, 10 decembrie 2009, 9:54)

  popescu [anonim]

  Comentariie diverse pe tema alegerilor, sunt mai spre Geoana mai spre Basescu si nu pot fi convins ca acestea sunt foarte obiective indiferent de argumentele si sursele citate.
  Ca cetatean ce traiesc in Romania si realitatile politice, economice si sociale ma afecteaza direct si dureros, am dreptul sa privesc cu rezerve promisiunile politicienilor de orice fel si sa am indoieli mari in promisiunile lui Basescu si PDL care au guvernat si guverneaza inca si care in afara de promisiuni nu au facut mai nimic care sa aduca si in viata mea de zi cu zi o cat de mica schimbare in bine. Scandalurile politice, coruptia, proasta gestionare a banilor publici, somajul si inflatia sunt, sunt realitatea crunta in care traiesc. Justificarile de orice fel dand vina pe criza mondiala si sloganurile anticomuniste si antisecuriste nu-mi tin nici de foame si nici de cald.
  Vreau o viata mai buna si nu ideologii si sloganuri anticomuniste.
  • +1 (1 vot)    
   5 ani la guvernare (Joi, 10 decembrie 2009, 18:33)

   Nicolae [anonim] i-a raspuns lui popescu

   Daca stam sa numaram din cei 5 ani la guvernare 4 au fost ai PNL cu Tariceanu si numai acesta ultimul, an electoral, cu Boc.
   Desi a fost an electoral nu s-au dat pomeni de la Guvern, din contra, s-au dat afara oameni.

   Plus ca in acest an 2009, chiar fiind an de criza, s-au adoptat niste legi de REFORMA.
 • +5 (7 voturi)    
  Un CRACIUN FERICIT ! (Joi, 10 decembrie 2009, 11:32)

  Sile this Millennium [anonim]

  Doresc autorului acestui articol multa sanatate si sarbatori fericite, nici nu-si inchipuie domnia sa ce serviciu enorm a facut domnia sa prin publicarea acestui articol clarificator natiei romane !
 • -4 (6 voturi)    
  Imbatare cu apa rece!!! (Joi, 10 decembrie 2009, 11:53)

  ggg [anonim]

  De fapt, pe 6 Securitatea a invins PCR, a doua oara!!! Asta este explicatia, altfel nu ne pricomseam iar cu Putin wanna be - Base. La Bruxelles se stiu alte realitati despre RO, de exemplu lui Baraoso i se trimit acte urgente in RO, ca e limba oficiala, cica ( de fapt pila lui Boc nu stie engleza bine), dar omul ala nu e obligat sa stie RO, asa ca da la DG Translation, unde dureaza cel putin 3 zile sa fie tradusa, apoi intra iar in mapa sa, si poate citi. Deja pe chestie de nepotism pierdem timp pretios. Nominalizarea lui Ciolos a fost un cadou al popularilor pt Base, dar inca nu este comisar. Si daca ar fi il manevreaza Franta cum vrea ea, tot Franta l-a sustinut si in RO.
  • +2 (2 voturi)    
   Intr-adevar (Joi, 10 decembrie 2009, 18:36)

   Andreea [anonim] i-a raspuns lui ggg

   ... nu numai ca se poate vedea jumatatea goala a unui pahar, dar in situatii bune se pot scoate la iveala sau inventa aspecte negative. Tipic politic care poate fi folosit de noii activisti politici.
 • -1 (1 vot)    
  a friza e folosit gresit (Joi, 10 decembrie 2009, 16:11)

  thian1899 [anonim]

  cum ii spunea CTP lui oprescu, ati folosit verbul a friza gresit. ce-i drept oprescu pe langa verbul asta a mai fost tras la raspundere pt un cuvant inexistent. angorjat.
  • +1 (1 vot)    
   Friza - dexonline (Joi, 10 decembrie 2009, 18:41)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui thian1899

   FRIZÁ2, vb. I. Tranz. A fi pe punctul de a atinge ridicolul, nebunia etc. – Din fr. friser.


   "... ceea ce s-a intamplat acolo a fost sau nu un act ce a frizat tradarea interesului national."


   A fost folosit bine.
 • -1 (1 vot)    
  Pentru cei putin mai naivi - Caluverde pe perete (Joi, 10 decembrie 2009, 19:30)

  Aligogu [anonim]

  Pentru caluverde.
  Domnule, lumineaza-ma: tu ce ai inteles?
  Vad ca nu esti de acord cu mine, si nici nu pretind sa fii. Ba mai mult, imi doresc sa strecor indoiala in sufletul credulilor cazuti pe spate in fata unui articol care in fond promoveaza o teorie a conspiratiei, in mod evident interesata.
  Am postat pentru ca m-a frapat multimea de comentarii adulatoare si extaziate in fata unui lucru pe care nu-l inteleg si pe care il considera ocult: anume politica externa.
  Te las sa ma mai injuri cate postari vrei, dar spune-mi totusi: tu ce ai inteles?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by