"Sansele ca rezultatul alegerilor sa fie invalidat sunt zero", a declarat purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu in cursa prezidentiala, Sever Voinescu. Intr-o declaratie pentru RFI, Voinescu a spus ca "partidele sunt intr-o stare post-traumatica, dupa victoria lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale". Politicianul democrat-liberal a mai adaugat: "compatibilitatea dintre PDL si PNL este evidenta", in timp ce "Crin Antonescu in jacheta rosie este o mare dezamagire".

Iata declaratiile lui Sever Voinescu:

  • Sansele sunt zero, din punctul nostru de vedere, pentru ca noi stim ca acest scrutin s-a desfasurat corect. Faptul ca Mircea Geoana s-a iluzionat, luandu-se dupa exit-poll-uri mai mult sau mai putin discutabile, e treaba domniei sale. Procesul asta de deziluzionare al domnului Geoana poate ca e mai dureros, poate ca e mai lung, poate ca trebuie sa ia la un moment dat si forme juridice, pentru ca omul sa stea linistit. Pana la urma vorbim despre cineva care este foarte suparat, pentru ca i s-au spulberat inca o data iluziile. Va reamintesc ca domnul Geoana a incercat sa fie primar, nu i-a mers, a incercat sa fie prim-ministru, nu i-a mers, incearca acum sa fie presedinte, nu i-a mers, nu-i merge. Sigur ca omul are o anumita dezamagire. Eu propun ca pentru cateva zile, sa-i acordam aceasta intelegere si sa-l lasam sa digere propriul esec.

Rep : Mircea Geoana a castigat in tara, dar Traian Basescu s-a impus pe final, datorita voturilor din strainatate. A fost avantajat Traian Basescu de diferenta de fus orar, tinand cont ca romanii de peste Ocean au inceput sa voteze dupa inchiderea urnelor in tara, deci dupa ce s-au aflat deja exit-poll-urile ?

  • Putea fi avantajat domnul Geoana. De altfel, domnul Geoana clameaza peste tot ca a fost un ambasador glorios in America si ca toata comunitatea romano-americana il adora. Din cate am constatat, lucrurile stau exact invers. Intotdeauna cel care castiga poate fi socotit de cel care a pierdut in avantaj, datorita unei conjuncturi sau alteia.

Rep : Urmeaza o perioada complicata, de negocieri pentru formarea Guvernului. PDL inclina spre PNL, dar presedintele liberal Crin Antonescu a dat de inteles ca nici nu se pune problema. Ce veti face ?

  • Domnul Antonescu trece la randul sau printr-o perioada destul de agitata. Pentru mine, personal, o spun deschis, domnul Antonescu este o mare dezamagire. Nu m-as fi asteptat sa-l vad in jacheta rosie, sustinand partidul lui Ion Iliescu si sustinand isteric aproape un presedinte sau un candidat care si-a facut un titlu de glorie din preluarea stafetei de la Ion Iliescu. Daca domnul Antonescu vrea sa-si duca partidul mai departe in PSD, alaturi de PSD, la remorca PSD, e treaba domniei sale si a partidului sau. Eu stiu ca acolo exista deja o puternica aripa pesedizata, sunt colegi in PNL care sunt mai pesedisti decat pesedistii, dar eu cred ca exista in PNL in continuare o puternica esenta de dreapta afirmata cu mandrie de foarte multi membri si lideri PNL si cred ca aceasta compatibilitate este evidenta intre PDL si PNL. Celelalte partide par a digera foarte greu victoria lui Traian Basescu si sunt in continuare intr-o stare psihologica mai degraba post-traumatica. Niste oameni politici responsabili inteleg ce inseamna un vot popular in alegeri prezidentiale si evident isi reaseaza planurile politice dupa acest vot. Daca vor sa ramana intr-o incapatanare nevalidata de electorat, ci doar de dorintele lor de a-l da jos pe Traian Basescu si atat, acesti lideri politici se plaseaza intr-o pozitie incorecta.