Peste 18 milioane de romani sunt asteptati, duminica, la urne pentru alegerea presedintelui tarii, dintre cei doi candidati ramasi in turul doi: Traian Basescu, sustinut de PD-L, si Mircea Geoana, candidatul Aliantei PSD+PC, sustinut si de PNL si UDMR. Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00.

Alegatorii vor avea la dispozitie un singur buletin de vot, pe care se gasesc doua dreptunghiuri cu numele celor doi candidati, numele formatiunilor politice sau aliantelor electorale care ii sustin, dar si semnele electorale ale acestora.

Actualul presedinte Traian Basescu a obtinut in primul tur al alegerilor prezidentiale 32,44% din voturi, iar Mircea Geoana 31,15%, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central.

Sectii de votare

Sunt organizate in total 21.706 sectii de votare. La acestea se adauga cele 294 de sectii de votare din strainatate (94 de tari), potrivit MAE.

In Bucuresti vor fi organizate 1.256 sectii de votare, permanente si speciale, fiind asteptati sa se prezinte la urne pentru a-si exprima votul aproape 1,8 milioane de alegatori.

Romanii vor putea vota cu actul de identitate emis de statul roman, respectiv carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, iar in cazul elevilor din institutiile militare carnetul de serviciu militar.

Sectiile speciale, monitorizate de camere video

In sectiile speciale pot vota doar cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor, dupa ce declara pe propria raspundere ca nu au mai votat si in alta parte, iar aceste locatii vor fi supravegheate de camere web sau camere video.

Si detinutii vor putea vota prin intermediul urnei speciale la alegerile prezidentiale, pe baza unui act de identitate.

In cele 34 de sectii speciale din Bucuresti au fost suplimentate cabinele de vot

Pentru cetatenii care nu domiciliaza in Bucuresti, dar vor sa voteze, sunt deschise duminica 34 de sectii speciale de vot, in locuri precum Gara de Nord, Gara Obor, caminele din Politehnica si Grozavesti si cateva spitale, numarul fiind acelasi ca in turul I, dar cu mai multe cabine de vot.

Biroul Electoral Central a decis, in urma analizarii situatiei din primul tur, cand la sectiile speciale alegatorii au asteptat ore in sir sa voteze, iar unii chiar nu au reusit sa o faca pana la inchiderea urnelor din cauza aglomeratiei, sa suplimenteze numarul cabinelor de vot.

Astfel, in fiecare sectie speciala vor fi atatea cabine de vot, cate stampile cu mentiunea "Votat" au fost repartizate sectiei.

Sectii de vot in strainatate

In strainatate vor functiona 294 sectii de votare, in Italia fiind deschise 55 de sectii, in Spania - 38; in Republica Moldova - 13; in Franta - 9; in Germania - 5; in Ungaria - 4; in Rusia - 3; in Marea Britanie - 8; in Belgia - 4; Grecia - 6; Canada - 4; SUA- 28.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarea catre cetatenii romani din afara tarii sa se prezinte din timp, de la primele ore ale diminetii, pentru a-si exercita dreptul de vot.

Masuri speciale de ordine

Pentru buna desfasurare a turului doi al alegerilor pentru presedintele Romaniei, ministerul de Interne a luat masuri de suplimentare a fortelor de ordine, comparativ cu cele implicate in primul tur de scrutin. Peste 60.000 de politisti, jandarmi si angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta vor actiona pentru mentinerea ordinii publice si buna desfasurare a alegerilor. Politia Romana va organiza, atat individual, cat si impreuna cu Autoritatea Rutiera Romana, 842 filtre, in vederea prevenirii turismului electoral.

(Surse: comunicate MAE, MIRA, Prefectura Capitalei, Agerpres, NewsIn)