Cateva mii de simpatizanti ai Partidului Social-Democrat si autocare ale RATP Iasi parcate in fata Palatului Culturii din Iasi. Acuzatii la adresa actualului presedinte, Traian Basescu, mesaje transmise de liderii partidelor europene si promisiuni electorale. Asa s-ar putea caracteriza mitingul electoral al PSD-ului pentru candidatul la presedintia Romaniei, Mircea Geoana.

“Vom avea un nou Guvern pana la Craciun”

In discursul de la Iasi, Mircea Geoana si-a prezentat principalele prioritati pentru Romania.

Stimularea economiei, a agriculturii, a industriei, refacerea relatiilor cu Republica Moldova sunt doar cateva dintre tintele pe care social-demcratul si le-a propus ca presedinte. “Mesajul de la Iasi trebuie sa ajunga in toata Romania. Uniti suntem puternici, separati suntem vulnerabili. Aici, alaturi de Crin Antoneascu va spun, ca suntem garantii intoarcerii Romaniei la normalitate, la lupta impotriva crizei, la locuri de munca, sprijin pentru agricultura, educatie, sanatate, pentru progres.

Aceasta este miza acestor alegeri. Sunt convins, ca aici, la Iasi si dincolo de Prut, raspunsul pe 6 decembrie este unul singur: victorie, unitate, solidaritate si progress social si economic in Romania”, a declarat Mircea Geoana, candidatul PSD la alegerile prezidentiale. Tot in discursul sau, Mircea Geoana a spus ca Romania va avea un nou guvern pana la Craciun condus de Klaus Johannis si ca prima intalnire dintre acesta si omologul sau de peste Prut, Vlad Filat va avea loc in luna ianuarie, la Iasi.

“Vom avea guvern Johannis cu majoritate adevarata pana de Craciun, vom avea program de guvernare adevarat, vom avea program anticriza adevarat. Nu putem uita ca astazi 650.000 de romani nu au loc de munca. Nu putem uita ca 100.000 de firme in Romania si-au inchis portile in acest an. Din prima zi a noii guvernari eliminam impozitul forfetar pentru a ajuta sectorul privat. Ne apucam sa scriem legea pensiilor unitare.

Din prima zi vom avea o lege a salarizarii unitare si vom aloca 6% din PIB prima pentru educatie”, a mai completat social-democratul. Mai mult, Mircea Geoana a adus in discutie la Iasi si intentia PDL-ului de a frauda alegerile de duminica. In acelasi sens si presedintele PNL, Crin Antonescu ca are informatii cum ca se pregatesc din nou autocare pentru turismul electoral.

“Pentru prima oara, in istoria de 20 de ani a Romaniei am facut o intelegere fara targuiala cu Mircea Geoana”

In ceea ce il priveste, Crin Antonescu a declarat la Iasi ca recunoste faptul ca si-ar fi dorit sa fie el cel care ajunge in turul al doilea si care castiga presedintia Romaniei.

“Mi-as fi dorit sa intru eu in turul doi si sa fiu presedintele Romaniei. Dar orgoliul adevarat in politica e sa faci ceva in politica. Pentru Romania viitorului va chem. Astazi alaturi de mine in sprijinul lui Mircea Geoana. Eu in calitate de presedinte si candidat al PNL nu puteam face altceva decat au facut inaintasii mei intotdeauna, sa caut si sa servesc o solutie pentru Romania.

Iar Solutia pentru Romania nu este dictatura si nebunia lui Traian Basescu, ci este deschiderea, parteneriatul cu Mircea Geoana si a tuturor fortelor politice normale din Romania. Nu am facut aceasta intelegere pentru vreun beneficiu personal. Nu am cerut nici un post, nici presedinte al Senatului, nici prim ministru”, a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu. In acelasi timp, liberalul l-a acuzat pe actualul presedinte de faptul ca ar fi avut legatura cu sistemul comunist.

“Nu Mircea Geoana a avut dosar de cadre semnat de Elena Ceausescu, ci Traian Basescu. Nu Mircea Geoana a fost membru al nomenclaturii comuniste ci Traian Basescu. Va chemam impreuna spre viitor, cu Mircea Geoana, Klaus Johannis. Daca cineva vrea sa vorbeasca despre suferintele comunismului, atunci sa o faca cei care cu adevarat au suferit, nu Traian Basescu un beneficiar si un colaborator al acelui regim.

Eu va chem la constructie si la viitor. Pentru prima oara, in istoria de 20 de ani a Romaniei am facut o intelegere fara targuiala cu Mircea Geoana”, a mai completat liberalul.

“Traian Basescu, comunist”.

Si presedintele PSD Iasi, Gheorghe Nichita a spus de Traian Basescu ca “poarta emblema unui comunist autentic” si s-a declarat mahnit de gestul presedintelui de ieri, cand i-a sfidat pe cei doi fosti presedinti ai Romaniei, pe Ion Iliescu si Emil Constantinescu.

Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu a declarat la randul sau ca Traian Basescu incearca cu orice pret sa nu piarda puterea. “Traian Basescu se agata cu unghiile de putere sperand ca va putea sa mai pacaleasca inca o data romanii. Cu dumneavoastra cei de aici si cu forta pe care o au cei 70% dintre romanii care au votat in turul intai impotriva lui Traian Basescu vom reusi sa scapam de comunism in Romania.

Doar 20 de ani vi s-a voribt de doctrine, de diverse moduri de a conduce Romania. Importanti sunt oamenii si dorinta de a face bine in tara asta. Mircea Geoana si Crin Antonescu sunt oamenii care pot face bine acestei tari”, a completat Relu Fenechiu.

Liderii partidelor politice europene il sprijina pe Mircea Geoana

La Iasi au fost prezenti alaturi de Mircea Geoana si presedintelui Partidului Socialist European, Paul Rasmusen.

Acesta a spus ca il sprijina pe Mircea Geoana pentru a castiga alegerile si le-a spus oamenilor prezenti ca Romania are nevoie de o schimbare, iar aceasta schimbare este Mircea Geoana. “Este vremea schimbarii. Sunt aici de cateva ore, dar din momentul in care am ajuns am simtit acest lucru. Trebuie sa avem un nou presedinte. Pe Mircea Geoana. Si nu doar pentru romani ci pentru intreaga Europa. Din partea tuturor social-democratilor europeni, impreuna vom face o alianta cu liberalii.

Va salutam si avem o singura dorinta comuna, o noua directie pentru Romania. O singura Romanie sub conducerea lui Mircea Geoana. Sub actualul presedinte, Traian Basescu poporul roman, Romania si nici Europa nu o va duce bine. Avem de-aface cu criza in acest moment, iar Traian Basescu propune ca 20% dintre bugetari sa fie dati afara. Aceasta este o cale gresita pentru Romania si Europa.

Ii salut pe acesti doi liderii, care ne vor conduce spre iesirea din aceasta criza. Avem nevoie de un nou guvern in Romania si abia astept sa il vad pe Mircea Geaoan in Consiliul Europei reprezentand Romania. Votati pentru o noua Romanie Sociala, pentru o noua Europa Sociala, sa mergem impreuna acum”, a declarat Paul Rasmusen. Si liderul grupului ALDE din Parlamentul Eurpean, Hofstad a transmis un mesaj celor prezenti la mitingul de la Iasi.

“Dragi europeni si prieteni romani. Acum trei ani Romania a intrat in Uniunea Europeana. Viitorul acestei tari va fi decis duminica. Aveti posibilitatea de o conducere diferita. Romanii merita un guvern care sa scoata tara din criza si sa puna in aplicare reformele care ameninta Romania cu stagnarea. Romania are nevoie de schimbare, daca vrea sa de-a impuls din punct de vedere al justitiei si al economiei.

Din aceste motive, din partea Aliantei Liberalilor si Democratilor din Europa vreau sa sprijin candidatura lui Mircea Geoana. Noul presedinte al Romaniei va avea o sarcina foarte grea, va trebui sa refaca increderea investitorilor si a cetatenilor tarii. Este clar, Romania are nevoie de Mircea Geoana”, a fost mesajul transmis oamenilor de liderul ALDE.