In PSD au inceput deja discutiile despre cine va prelua sefia PSD daca Mircea Geoana va deveni presedinte. Surse din partid au declarat pentru Hotnews.ro ca principalii doi pretendenti la pozitia de presedinte interimar ar fi Adrian Nastase si Liviu Dragnea. Fostul premier a declarat public ca este pregatit pentru functia de presedinte PSD. Intre social democrati, parerile sunt impartite. Fiecare interpreteaza statutul partidului in raportul cu favoritul.Sursele Hotnews.ro sustin ca miza interimatului este foarte mare: cine organizeaza congresul extraordinar pentru alegerea noului presedinte de partid, are sanse sa conduca PSD.

Surse social democrate sustin ca, in interiorul PSD, se discuta neoficial, despre sefia PSD, principalii doritori ai functiei fiind presedinte Consiliul National, Adrian Nastase, dar si secretarul executiv Liviu Dragnea.

"Se ascute lupta acum. Prefer sa nu dau o declaratie oficiala in ceea ce priveste interimatul la partid, pentru ca sunt cu ochii pe noi. Lupta se va da intre Nastase si Dragnea, pentru ca cine va organiza congresul extraordinar va fi si cel care va inclina balanta in favoarea lui. Daca Adrian Nastase va reusi sa devina presedinte al PSD, are sanse mari ca, dupa mandatul lui Johannis, sa fie numit premier. In alta ordine de idei, Liviu Dragnea este prieten bun cu Mazare, Oprisan si Nichita si asta conetaza foarte mult. Daca Geoana obtine mandatul de presedinte, lupta pentru sefia PSD va fi una dura", a declarat un social democrat.

Articolul 61, alineatul 4 din statutul PSD prevede ca liderul Consiliului National este loctiitorul presedintelui: "presedintele C.N. primeste, prin delegare, atributii din partea Presedintelui Partidului Social Democrat”.

Adrian Nastase a declarat public ca este pregatit sa preia functia de presedinte al PSD. La inceputul saptamanii, Nastase a spus in cadrul unei emisiuni de la Antena 3: "Cred ca trebuie sa-i lasati pe colegii mei sa se gandeasca. Eu m-am gandit deja. Sunt pregatit. Daca si colegii mei sunt pregatiti, e in ordine". Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, n-a putut fi contactat pentru comentarii.

Parerile in PSD sunt impartite. Presedintele de onoare, Ion Iliescu, sustine ca interimatul la partid, daca Geoana va castiga alegerile, trebuie asigurat in tandem de catre Nastase si Dragnea. In schimb, Victor Ponta este de parare ca interimatul ii revine secretarului executiv, Liviu Dragnea.

  • Ion Iliescu: "Avem organisme statutare care vor suplini lipsa presedintelui de partid si vor asigura interimatul.  Exista Consiliul National si Comitetul executiv al partidului care pot asigura conducerea pana la un eventual congres. Este vorba de domnul Adrian Nastase si domnul Liviu Dragnea care, impreuna cu structurile de partid, vor asigura perioada de interimat. Nu va fi cazul ca in Biroul Politic al partidului sa se decide o singura persoana, proabil cele doua organisme  Consiliul National si Comitetul Executiv vor coordona partidul si vor pregati congresul extraordinar care trebuie sa aiba loc in primele luni ale anului".
  • Victor Ponta: "Conform statului PSD, Secretarul executiv are toate atributiile sa preia interimatul in cazul in care presedintele Mircea Geoana ajunge la Cotroceni. Presedintele Consiliului National are atribuitii doar sa tine prezideze sedintele bilaterale. Pana pe 21 decembrie cand Mircea Geoana ar prelua mandatul, daca ar fi ales ca presedinte avem timp sa discutam in Biroul Politic al PSD si eventual sa se organizeze si un congres extraordinar in primele luni ale anului 2010. Deocamadata, nimeni nu se gandeste la asta acum, vom vedea dupa 6 decembrie".