Premierul interimar Emil Boc a refuzat, marti, la Alba Iulia, unde participa la manifestarile dedicate Zilei Nationale, sa bea din palinca oferita de localnici, el motivand ca vrea sa conduca pe tronsonul Autostrazii Transilvania pe care il va inaugura dupa-amiaza. La inaugurarea primilor 42 de kilometri ai tronsului 2B (Turda-Gilau) ai autostrazii Transilvania va participa si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, precum si mai multe oficialitati locale si reprezentanti ai companiei Bechtel.

Premierul interimar Emil Boc a fost asteptat, la intrarea in Sala Unirii din Cetatea din Alba Iulia, de un grup de localnici imbracati in costume populare, care l-au primit cu paine, sare si o plosca de palinca ardeleneasca, transmite Medifax. Boc a gustat din paine, insa le-a spus celor care l-au asteptat ca nu va bea din palinca, deoarece doreste sa conduca pe tronsonul Autostrazii Transilvania care va fi inaugurat marti dupa-amiaza. Emil Boc i-a intins plosca primarului din Alba Iulia, Mircea Hava, rugandu-l pe acesta sa inchine si sa bea in locul sau.

UPDATE Premierul Emil Boc a testat primul tronson din Autostrada Transilvania cu o Dacia Logan

Premierul in exercitiu, Emil Boc, s-a urcat, marti, intr-o Dacia Logan, alaturi de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pentru a testa primii 42 de kilometri finalizati ai Autostrazii Transilvania, denumita Autostrada A3, transmite NewsIn. Boc si Berceanu au taiat panglica la capatul dinspre Turda al Tronsonului Turda-Gilau, dupa care au urcat in Dacia Logan pentru a parcurge, pana la nodul rutier Gilau, portiunea de drum finalizata.

Inainte de a inaugura lucrarea, Emil Boc si Radu Berceanu au primit cateva detalii de la constructor si de la administratorul tronsonului, care va fi Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj. "S-a semnat procesul-verbal de predare-primire", a tinut sa precizeze ministrul Berceanu, adaugand ca viteza legala cu care se va putea circula pe A3 este de 130 km/ora.

La randul sau, fostul project manager al Autostrazii Transilvania, reprezentantul Bechtel, Michael Mix, a tinut sa sublinieze importanta acestei zile. "E o zi foarte importanta pentru noi si speram ca, atunci cand ajungeti la celalat capat, sa realizati ce efort am depus, toata munca grea. E construita de romani pentru romani", a afirmat Mix.

Inainte de a urca in Dacia Logan, Boc si Berceanu au fost intampinati de un tanar care purta un tricou pe care scria Mircea Badea si care avea niste pene care ieseau de pe partea dorsala.

Ioan Rus la inaugurarea Autostrazii Transilvania: Acest proiect apartine Guvernului Nastase

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, cel care a inaugurat in 2004 lucrarile la autostrada Transilvania, a afirmat, marti, la inaugurarea primilor 42 de kilometri din proiect, ca acesta apartine in exclusivitate Guvernului condus de Adrian Nastase, transmite NewsIn. Rus a mai spus ca, daca Guvernul Nastase ar fi fost lasat sa continue proiectul, Autostrada Transilvania ar fi fost finalizata in 2012, asa cum era prevazut initial in contractul cu firma americana Bechtel.

  • "Acest proiect apartine in exclusivitate Guvernului Adrian Nastase. Intre promotorii initiali si de baza au fost ministri din Cluj - Vasile Puscas, Vasile Dancu, Ioan Rus. El s-a aprobat cu acordul primului ministru, al ministrului de Externe, Geoana, de atunci. Noi am apreciat ca este oportun si necesar acest proiect prin intermediul caruia se leaga de Europa nu doar Transilvania, ci si Moldova", a afirmat fostul ministru de Interne, cel care a taiat panglica in iunie 2004 si a dat startul lucrarilor de construire a autostrazii Transilvania.
  • "Daca acel Guvern ar fi reusit sa continue acest proiect, el ar fi fost finalizat in 2012. Faptul ca au urmat o serie de guverne mai mult sau mai putin competente si competitive, inauguram 40 de kilometri. Si astia sunt mai multi decat nimic si inseamna ceva. Sa ne bucuram de astia 40, daca nu ne putem bucura pentru cei 400 deocamdata", a mai afirmat Rus, care a venit la ceremonia de inaugurare a primilor 42 de kilometri de autostrada insotit de colegii sai de partid, printre care si fostul sau coleg de Guvern, sociologul Vasile Dancu.