Vasile Blaga nu a fost numit la MAI ca ministru titular pe o functie ramasa vacanta, ci a fost desemnat ca ministru interimar din acelasi Guvern, iar aprobarea Parlamentului nu era necesara, arata Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei prin care a respins sesizarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana.

Astfel, potrivit motivarii deciziilor din 18 noiembrie facute publice de catre CCR, presedintele Traian Basescu a luat decizia de a il desemna pe Vasile Blaga pe functia de ministru al Internelor pentru a asigura interimatul functiilor de ministru si viceprim-ministru, ocupate anterior de Nica, in temeiul articolului 107 alineatele 3 si 4 din Legea Fundamentala, care prevede ca ministrii care nu isi mai pot exercita functia sunt inlocuiti cu un ministru interimar, din acelasi cabinet, pentru cel mult 45 de zile, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, interimatul este asigurat intotdeauna de catre un membru al Guvernului, si nu de catre o persoana aflata in afara listei aprobate de Parlament prin acordarea votului de investitura, deci articolul invocat nu se aplica, potrivit motivarii CCR.

"Prin desemnarea unui sau unor ministri interimari nu are loc o remaniere guvernamentala, de esenta acesteia fiind, asa cum s-a aratat, inlocuirea unor membri ai Guvernului cu persoane care nu se afla pe lista aprobata de Parlament la numirea Guvernului", se mai spune in motivare. ”Interpretarea in sensul ca si in cazul desemnarii unuia sau a mai multor membri ai Guvernului ca ministri interimari acestia ar trebui supusi verificarii si aprobarii de catre Parlament lipseste de eficienta institutia interimatului si ar conduce la blocaje institutionale, cu consecinte negative asupra functionarii intregului Guvern si asupra realizarii programului acestuia aprobat de Parlament”, arata judecatorii Curtii in motivarea deciziei din 18 noiembrie.

Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea decretului prin care Nica a fost inlocuit cu Blaga la Ministerul de Interne

In urma cu trei zile, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea decretului prin care Nica a fost inlocuit cu Blaga la Ministerul de Interne (MAI), pana la pronuntarea instantei pe anularea acestui act al presedintelui, informeaza Mediafax. Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Instanta a respins exceptiile ridicate de Administratia Prezidentiala si a admis cererea de suspendare a decretului emis de presedintele Traian Basescu, pana la pronuntarea instantei de fond.

Scandalul de la Interne a izbucnit pe 1 octombrie, cand presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a lui Dan Nica, iar ministrii social-democrati au demisionat din Guvern, rupand coalitia PDL-PSD. Anterior, premierul Emil Boc isi anuntase intentia de a-l revoca pe Dan Nica, cerand PSD sa nominalizeze un inlocuitor pentru acesta. Social-democratii au refuzat, anuntand ca singura lor propunere pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne este Dan Nica.

O zi mai tarziu, dupa ce social-democratii au refuzat sa faca o noua nominalizare, Emil Boc i-a trimis presedintelui Traian Basescu propunerea de revocare din functie a lui Dan Nica si de numire in locul acestuia, ca interimar, a lui Vasile Blaga.

Pe 5 octombrie, vicepresedintele PSD, Dan Nica, a declarat ca revocarea sa din functie si numirea lui Vasile Blaga ca interimar la MAI s-a produs printr-un fals in acte in cele doua decrete emise de Administratia Prezidentiala. Ca urmare, Dan Nica a contestat in instanta decretul de revocare, sustinand ca actul prezidential nu este legal.