Presedintele Traian Basescu a solicitat Institutului National de Expertize Criminalistice, un aviz de specialitate prin care sa se stabileasca daca imaginile din campania electorala din toamna anului 2004, de la Ploiesti, difuzate de ziarul „Gardianul” si preluate de posturile TV, contin urme de interventie tehnica in sensul modificarii integritatii, informeaza Presedintia.

Potrivit comunicatului Presedintiei, solicitarea a fost facuta in baza prevederilor din Regulamentul de organizare si functionare a Institutului National de Expertize Criminalistice, conform carora, la cererea birourilor notariale si a institutiilor publice si private "se pot intocmi avize de specialitate, cu aprobarea directorului Institutului sau a sefului laboratorului interjudetean".

Sambata, Traian Basescu a anuntat, la sediul sau de campanie, ca il va da in judecata pe Dinu Patriciu si cotidianul Gardianul pentru "minciuna si trucarea unor filmari" si a intrebat conducerea ziarului de ce nu a facut o expertiza a filmului.

"Inainte de orice, cred ca presa care a introdus in circulatie un film trucat ar trebui sa raspunda in mod elementar la cateva intrebari. In primul rand, daca inainte de a introduce filmul in circuitul public, acest film a fost verificat la Institutul National de Expertiza", a aratat Traian Basescu.

El a mai intrebat conducerea cotidianului Gardianul daca macar dupa introducerea in circuitul public a "unui film trucat a avut curiozitatea" sa faca o expertiza a acestui film si, in caz afirmativ, sa faca public rezultatul.

Cotidianul "Gardianul" a publicat, joi seara, o filmare in care presedintele Basescu ar fi lovit un copil, in timpul unui miting electoral.

Cu o zi inaintea publicarii acesteia, omul de afaceri Dinu Patriciu declara ca actiunea s-a petrecut in timpul campaniei electorale din anul 2004, la Ploiesti, si ca a vazut personal incidentul.

I.N.E.C. este institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Cu privire la o fotografie sau inregistrare video, obiectivele expertizelor efectuate in INEC constau in: stabilirea autenticitatii, imbunatatirea calitatii imaginilor, analiza persoanelor si a altor detalii, stabilirea locatiei si datei unei imagini, reconditionarea suportului magnetic sau digital pe care se afla imaginea.