4 Geoana, Basescu, Antonescu si Oprescu - scorul agregat al vizibilitatii
4. Geoana, Basescu, Antonescu si
Oprescu - scorul agregat al vizibilitatii

In imaginea 4, observam cum cotele de vizibilitate ale principalilor trei candidati explodeaza in prima zi dupa turul intai al alegerilor.

Fenomenul este perfect logic, la fel cum se poate interpreta si "decuplarea" lui Oprescu, evidentiata in acelasi grafic. Poate mai greu de anticipat era ramanerea si pe mai departe, in conul de vizibilitate maxima, a lui Antonescu, desi este iesit din competitie.

Explicatia pentru izbucnirea de interes a presei vis-a-vis de Basescu in ziua de 27 ale lunii are o cauza notorie, nu insistam.

O POVESTE PE SAPTAMANA - SPUSA DE NEWSMIX

1 Top aparitii partide in presa online - numarul de articole publicate in ultimul an
1 Top aparitii partide in presa online -
nr de articole publicate in ultimul an

2 Top aparitii partide in presa online
2 Top aparitii partide in presa online
Foto: NewsMix.ro

Imaginile 1 si 2 reprezinta cele doua fete ale aceleiasi monede: puteti prefera una sau alta dintre prezentari, valoarea este aceeasi. Varianta in cifre e pentru contabili, cea cu bare pentru firile mai sportive.

In cor, imaginile spun ca presa iubeste opozitia; sau nu, stai!, puterea; sau nu, iar stai!, majoritatea!?. In fine, vorbeste mai mult despre PSD, de un an de zile.

3 Geoana si Basescu in presa online - trendul vizibilitatii in ultimul an
3 Geoana si Basescu in presa online
- trendul vizibilitatii in ultimul an
Foto: NewsMix.ro

Un sensibil moment de remember: cei doi pretendenti la Cotroceni, cap la cap, vreme de un an de zile. Mica cadere din stanga a ambelor grafice corespunde sarbatorilor de iarna din 2008, cand presa ne-a mai iertat si a prezentat mai multe despre Mos Craciun. Galma amenintatoare din dreapta ... nu stim de la ce provine, sic!.

Buletinul saptamanal NewsMix

In fiecare zi de luni, echipa NewsMix va propune o analiza a principalelor evolutii si tendinte inregistrate in saptamana anterioara, in lupta pentru Cotroceni, asa cum este ea consemnata de presa. In restul saptamanii, puteti vizita paginile dedicate candidatilor principali la presedintie, unde veti gasi informatii de sinteza, actualizate in regim live.

Va avizam ca buletinul nostru informativ va da doar interpretari si corelari statistice si cronologice, nicidecum analize politice.

Mai mult, datele prezentate pe paginile candidatilor sunt rezultatul unor mecanisme automate, nepartinitoare, de extragere a informatiilor din presa online. Motorul original "NewsMix" este inima unei platforme statistico-semantice automate, care pastreaza o perfecta echidistanta fata de orice personaj sau subiect.

Paginile candidatilor realizate de NewsMix.ro si HotNews.ro:

- Traian Basescu

- Mircea Geoana