Actele emise de ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, sunt valabile, chiar daca decretul de numire al acestuia a fost suspendat de Curtea de Apel Bucuresti, iar Ministerul Administratiei si Internelor va fi coordonat de secretarii de stat, a declarat premierul in exercitiu Emil Boc, citat de NewsIn. El a adaugat ca decizia de vineri este una “stranie”, mai ales ca infrange o decizie a Curtii Constitutionale. Cu toate acestea, spune el, decizia trebuie respectata.

Premierul a subliniat ca decizia Curtii de Apel Bucuresti de suspendare a decretului prin care Dan Nica a fost inlocuit cu Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor nu presupune o anulare a actelor semnate de Blaga de la numire pana in prezent. Boc a precizat ca, pana la judecarea recursului, nu "revine altcineva" la conducerea ministerului. Atributiile ministrului suspendat, Vasile Blaga, vor fi indeplinite de secretarii de stat pana la judecarea recursului.

  • “Din punctul nostru de vedere, care are la baza suportul legal, ministrul Blaga este ministru de Interne, are calitatea suspendata, iar toate actele emise sunt acte valabile. Din acest moment, pana la judecarea recursului, nu poate emite ca ministru acte. Dar pana atunci, tot ce este produs este bine produs”, a sustinut Emil Boc, vineri, la Targoviste.
  • “Pana in acel moment, al judecarii recursului, domnul ministru Blaga este ministru interimar la Interne cu calitatea suspendata de ministru. Spun asta ca sa nu se inteleaga ca prin aceasta decizie revine altcineva la Ministerul  de Interne. Nu. Decizia instantei este una de suspendare temporara, pana la finalizarea judecatii a calitatii de ministru. Asta inseamna ca Ministerul de Interne va fi coordonat potrivit atributiilor pe care le au secretarii de stat in momentul de fata, pe diversele structuri si pe diversele competente, iar secretarul general al ministerului va avea si atributul de ordonator de credite pana cand se va judeca aceasta situatie generata de Curtea de Apel Bucuresti”, a mai spus premierul Emil Boc.  
  • “Decizia Curtii de Apel Bucuresti este o decizie stranie, fara precedent in istoria constitutionala si politica de dupa 1989. Pentru prima data avem o decizie a Curtii de Apel care infrange o decizie a Curtii Constitutionale. Ori judecatorul suprem in materie de constitutionalitate in Romania este Curtea Constitutionala. Vreau sa fiu foarte clar: ea trebuie respectata. In calitate politica trebuie sa respecti deciziile instantelor judecatoresti”, a mentionat Boc.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, actiunea social-democratului Dan Nica si a decis suspendarea executarii decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar pana la pronuntarea unei decizii pe anularea decretului. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Geoana: Vasile Blaga trebuie sa paraseasca imediat Ministerul de Interne

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, vineri, ca actele semnate de Vasile Blaga in calitatea de ministru interimar al Administratiei si Internelor ar putea fi lovite de nulitate.

  • “Aceasta decizie trebuie sa aiba o consecinta juridica imediata. Vasile Blaga trebuie sa paraseasca imediat Ministerul de  Interne. Este foarte posibil ca acest lucru sa insemne si faptul ca toate actele semnate de Blaga in calitate de ministru interimar de Interne vor fi lovite de nulitate, inclusiv numirea prefectilor. Numirea lui Blaga a fost un gest deliberat si cinic al lui Traian Basescu pentru a obtine controlul asupra Ministerului Administratiei si Internelor in vederea alegerilor”, a sustinut Mircea Geoana, la Oradea.