Magistratii Curtii Constitutionale au validat, joi seara, cu majoritate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat la 22 noiembrie. Traian Basescu si Mircea Geoana se vor infrunta in turul al doilea al scrutinului, programat pentru 6 decembrie. Dupa validarea de catre CCR, campania electorala incepe in mod oficial.

Tot joi, Curtea Constitutionala a respins sesizarea Asociatiei Pro Democratia si a Agentiei de Monitorizare a Presei, care au reclamat procedura de organizare a referendumului desfasurat duminica. Magistratii au stabilt ca a fost legala consultarea poporului, transmite Mediafax.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat zilele trecute ca referendumul a fost de fapt un plebiscit, iar Constitutia interzice o astfel de forma de pronuntare a poporului. "Referendumul nu poate in niciun fel sa oblige Parlamentul. Referendumul, daca obliga Parlamentul nu respecta Constitutia, pentru ca prevede foarte clar ca votul imperativ este interzis", a explicat Parvulescu intr-un interviu la Radio Romania Actualitati.

Pe de alta parte, si Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizarea presei, a declarat ca referendumul a creat un avantajat unuia dintre candidati.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor din 22 noiembrie, date publicitatii joi dimineata de Biroul Electoral Central, Traian Basescu a obtinut 32,44% din voturi, Mircea Geoana - 31,15%, iar Crin Antonescu - 20,02%.

Referendumul pentru Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari a fost validat, cu o prezenta de 50,95%. 77,78% dintre cei care s-au prezentat la referendum au spus "Da" pentru Parlament unicameral, iar 88,84% s-au pronuntat pentru reducerea numarului de parlamentari.