Nu a fost cu intrebari. La semnarea acordului PSD-PNL, liderii celor doua partide au facut poza pentru televiziuni si declaratii din varful buzelor, pe culoare. Ce garantii au liberalii ca pesedistii se vor tine de cuvant, ca-l vor pune pe Johannis premier si ca vor tine PNL intr-un eventual guvern? Ludovic Orban pariaza pe "garantia cuvantului dat" si pe "strangerea de mana" iar alti liberali, ca Mihai Voicu, cred ca majoritatea parlamentara ii va obliga pe cei de la PSD sa-si respecte angajamentele in caz ca Mircea Geoana va iesi presedinte.

In poza de familie, pesedistii i-au impins pe liderii mai credibili: Nica, Dragnea, Diaconescu, Andronescu, Bazac. Liberalii au venit cu Orban, Stroe, Nicolai, Rusanu. Marii absenti: insusi Klaus Johannis, dar si Nastase, Iliescu, Hrebenciuic, respectiv Tariceanu.

Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc au tinut totusi aproape, dar n-au iesit in fata. Pe durata anuntarii acordului, cei doi au ramas in biroul lui Mircea Geoana din Palatul Parlamentului.

Au uitat de Moscova

Au fost doua declaratii scurte, strangeri de mana si nici o intrebare de la ziaristi. Pe holuri, Crin Antonescu e intrebat de un ziarist daca s-a lamurit ce a cautat Mircea Geoana la Moscova. Raspunde din mers: "N-am discutat subiectul". "Nu vi s-a parut important?" "Ba da". Punct. Ludovic Orban spune ca nu l-au mai intrebat pe Mircea Geoana despre vizita sa privata la Moscova, desi a fost una din temele de campanie utilizate de Crin Antonescu. Si Orban isi indulceste tonul: Presedintele romaniei nu poate sa angajeze decat discutii, tratative in interesul Romaniei si sunt convins ca Mircea Geoana va respecta aceasta obligatie in toate demersurile pe plan international.

In timpul discursului presedintelui PSD, Norica Nicolai a zambit larg, Ludovic Orban isi citea mesajele pe telefonul mobil. In picioare, langa coltul mesei, Victor Ponta si Mihai Voicu se intretineau ca doi vechi prieteni. Dupa semnarea acordului, ziaristii n-au fost lasati sa puna intrebari, Mircea Geoana anuntand presa ca va avea timp suficient in urmatoarele zile.

Fostii ministrii PSD si vicepresedintii PNL au plecat spre mini-studiourile amplasate de Antena 3 si Realitatea TV pe holurile Palatului Parlamentului, in timp ce presedintii celor doua partide s-au retras in cabinetul lui Geoana.

Ce garantii au primit liberalii ca PSD va respeata acordul daca Geoana ajunge presedinte

  • Radu Stroe: Un lucru foarte simplu: Majoritatea.  
  • Varujan Vosganian: Il vor respecta pentru ca stam in banca
  • Mihai Voicu : Avem garantia majoritatii. Daca nu respecta acordul nu ii vom sustine in Parlament. Ar fi prea complicat sa declanseze alegeri anticipate e un scenariu SF
  • Ludovic Orban: Garantia cuvantului dat. Eu zic ca, intr-o lume civilizata care se doreste a fi europeana, in care o strangere de mana face mai mult decat o semnatura intr-un contract, intr-o astfel de lume nu putem pleca decat de la prezumtia de buna credinta si de la prezumtia ca toate angajamentele care au fost luate in discutiile dintre noi vor fi respectate
  • Orban despre declaratiile consilierului prezidential, Sebastian Lazaroiu, potrivit caruia PSD a intins o capcana liberalilor:  Lazaroiu bate campii. Nemaiavand ce sa faca in izolarea clara in care a ajuns Traian Basescu, in care nu  numai ca nici o formatiune politica nu mai sta de vorba cu el, dar si-a pierdut sprijinul societatii civile, al ONG-urilor, al intelectualilor care au fost alaturi de el, este evident pentru toata lumea ca singura arma pe care o are la dispozitie, pe care a folosit-o foarte frecvent, este diversiunea, calomnia, lansarea de minciuini sfruntate.