"De ce s-a ajuns aici? E un mandat de cinci ani. A fost un mandat foarte greu, in care preseditnele a avut mare parte a presei impotriva sa. A fost un mandat in care s-au creat prin presa foarte multe stereotipuri, greu de refacut acum", a comentat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu scorul electoral care il plaseaza pe Traian Basescu cu mai putin de doua procente in fata lui Mircea Geoana. Pentru PSD, este un obiectiv atins, a spus secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga.

Asculta interviul cu Sebastian Lazaroiu si Liviu Dragnea

Descarca emisiunea in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu si Liviu Dragnea la Discutia de Luni:

  • Lazaroiu: In raport cu asteptarile PDL, scorul e mai mic. Noi ne asteptam in jur la 35% sa avem in primul tur, si ne asteptam ca Mircea Geoana sa aiba undeva sub 30%, probabil 28%. Mi-e clar ca alegerile de duminica au insemnat un efort de mobilizare a structurilor de partid, atat ale PDL cat si ale PSD, si cred ca ambele partide au reusit sa termine cu bine acest exercitiu de mobilizare.
  • Si noi, si PSD stiam ca alegerile acestea vor avea doua tururi, deci, din punctul asta de vedere, a spune acum ca cineva a reputat o victoria sau nu, nu cred ca e atat de important. Stiam ca nici unul din candidati nu va obtine 50% plus unu din voturile alegatorilor. Asadar, noi am luat in calcul de la inceput o campanie de sase saptamani, nu de patru.

  • Dragnea: Pentru noi a fost un obiectiv atins. Tinta noastra a fost ca Mircea Geoana sa aiba dupa primul tur de scrutin intre 30 si 32 de procente. Nu a fost usor, nu ne imbatam cu apa rece. Asta putem spune ca e o satisfactie pentru noi. O alta satisfactie este ca Traian Basescu nu a reusit sa ia voturi in afara PDL, cam acolo se situeaza si PDL. Trebuie sa recunoastem ca Mircea Geoana a avut ca unul din obiective sa convinga in primul si in primul rand membri PSD, pentru ca Mircea Geoana a plecat totusi dintr-o pozitie mai joasa. Pe langa organizare si mobilizare, care au fost deosebite si pentru PDL si pentru PSD, Mircea Geoana a reusit sa convinga si prin prestatia pe care a avut-o in mitting-uri, mult mai bine vorbea cu oamenii decat vorbea la televizor.
  • Noi speram sa ne vedem cu PNL-ul, sa vedem daca ne vedem in seara asta sau maine. Nu ne-am vazut pana acum, va dau cuvantul meu de onoare. Va garantez ca Mircea Geoana nu s-a intalnit cu Crin Antonescu, nici o echipa de la PSD nu s-a intalnit cu nici o echipa de la PNL.
  • Lazaroiu: Asta-i o coordonare care n-are legatura cu ziua de ieri. Coordonarea asta a inceput acum doua luni, imediat dupa caderea Guvernului Boc. Adica de atunci a aparut povestea cu Johannis iar Johannis este o poveste care ajuta ambele partide sa realizeze o coalitie in vederea turului doi. Deci, era un plan mai vechi. Probabil ca nu s-au intalnit ieri, nici nu aveau de ce sa se intalneasca. S-au intalnit acum doua luni, planul e pus la punct demult. Klaus Johannis e un element de negociere intre PNL si PSD. El a fost propus presedintelui, dar deocamdata n-a mai venit nimeni. Deocamdata avem un cabinet, care e in Parlament. Se numeste cabinetul Liviu Negoita, pentru care Parlamentul trebuie sa dea un vot, acum sau dupa 6 decembrie

  • Dragnea: Klaus Johannis nu este o poveste. Este o realitate, este o propunere asumata de o majoritate parlamentara, care ramane in picioare si acum, dupa primul tur. Este o solutie afirmata si de Crin Antoenscu, si de Mircea Geoana si cred ca va fi afirmata astazi sau maine si de minoritati, si de UDMR. Nu stiu daca Guvernul Negoita va fi supus votului in Parlament pana la 6 decembrie. (...)
  • Lazaroiu: Am mari indoieli ca electorii in Romania voteaza asa cum spun candidatii sau liderii partidelor, mai ales la alegerile prezidentiale. Amintiti-va ce s-a intamplat in 2004, cand am avut confruntarea Basescu - Nastase. Nastase avea vreo 12 puncte in fata, si ce s-a intamplat? Au iesit liderii de partide care au spus ca isi indeamna electoratul sa voteze cu Nastase si a iesit Basescu.
  • Dragnea: Cei care au votat cu Mircea Geoana, cu Crin Antonescu, cu Sorin Oprescu si alti candidati au votat cu schimbarea presedintelui. Acum, agentul schimbarii a ramas Mircea Geoana. Oamenii astia, daca vor sa fie consecventi si daca vin la vot, daca nu sunt foarte suparati sau foarte frustati, cred ca vor vota in mare parte cu Mircea Geoana pentru a schimba regimul Basescu.
  • Lazaroiu: Eu aici am alta opinie. Eu cred ca cei care au votat in primul tur cu Crin Antonescu au vrut sa-l schimbe pe Traian Basescu cu Crin Antonescu. Nu s-au gandit nici o clipa ca-l vor schimba cu Mircea Geoana pe Traian Basescu. Nu vad de ce s-ar gandi acum. Pentru unii, s-ar putea sa fie chiar un cosmar.
  • Dragnea: Cred ca scorul va fi foarte strans in turul doi. Nu stiu daca apropiat cum a fost Basescu- Nastase, dar pe acolo.
  • Lazaroiu: De ce s-a ajuns aici? E un mandat de cinci ani. A fost un mandat foarte greu, in care presedintele a avut mare parte a presei impotriva sa. A fost un mandat in care s-au creat prin presa foarte mutle stereotipuri care sunt greu de refacut acum, insa presedintele si-a asumat asta pentru ca erau foarte multe proiecte pe care a trebuit sa le duca la indeplinire.
  • Dragnea despre acordul cu PNL: N-o sa punem alcatuiri de guverne sau posturi, o sa punem niste principii de buna guvernare, niste obiective pe care le-a avut Crin Antonescu, obiective pe care le-a avut Mircea Geoana in asa fel incat in Romania sa se intample o schimbare de regim asa cum o vedem noi, asa cum o vad si liberalii, si impreuna sa incercam sa ajungem la un punct de vedere comun.
  • Crin Antonescu a avut un limbaj destul de violent in ultima parte a campaniei electorale. Crin Antonescu s-a maturizat mult in campania asta electorala, si eu am apreciat foarte mult prestatia. Crin Antonescu este alt om politic acum, dupa aceasta campanie electorala, fata de ce era inainte. O campanie de magnitudinea asta te maturizeaza, vrei, nu vrei. (...) Cei care cred ca a fost o intelegere intre PNL si PSD ca sa fie doi contracandidati impotriva lui Traian Basescu, daca era un blat se vedea cu ochiul liber.
  •  Noi speram ca de data asta sa fie un acord intre lideri politici, intre partide care sa fie respectat pe termen lung. Si, sigur, in acordul acesta se va trece si sustinerea comuna pentru Klaus Johannis pentru functia de prim-ministru. (...) Poate e important sa nu facem votul asta acuma ca sa nu mai vina Traian Basescu cu o a treia varianta ca si aceea sa nu fie acceptata de aceasta majoritate. Poate nu mai vrem sa participam la mascarada cu uite guvernul, nu e guvernul, varianta in care nici Traian Basescu nu crede.