Serviciul de Telecomunicatii Speciale a propus informatizarea sectiilor de vot astfel incat sa se poate verifica usor cine voteaza de mai multe ori, insa Dan Nica, pe atunci ministru de interne, s-a opus, a declarat consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, la Discutia de Luni, emisiune difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga. In replica, Liviu Dragnea, secretar general la PSD, a afirmat ca Dan Nica a sustinut propunerea STS si ca PDL s-a impotrivit. Lazaroiu spune insa ca stenogramele sedintei de Guvern dovedesc ca Nica s-a opus propunerii STS.

Dan Tapalaga: Un cititor HotNews.ro care semneaza Urania v-a intrebat asa, domnule Lazaroiu: de ce au fost atat de putine sectii speciale? Cozi nesfarsite, de ce?

Sebastian Lazaroiu: Practic, s-a intamplat urmatorul lucru: a fost teama asta de turism electoral. Teama care a fost nu doar de la PDL, si de la PSD. Toata lumea si-a exprimat ingrijorarea, avand experienta alegerilor trecute, ca exista foarte multe autocare, alegatori transportati in sectiile speciale care voteaza de mai multe ori. S-a incercat sa se evite asta, nu se mai putea vota oriunde. Deci, daca esti flotant nu mai pot sa votezi in orice sectie, ci in anumite sectii. Sigur ca asta ingreuneaza procesul de votare. Nu poti sa le ai pe amandoua: cand un partid si trei televiziuni tipa timp de doua luni ca vor fi fraudate alegerile, cand un ministru iresponsabil iese si spune ca toate autocarele au fost inchiriate, sigur ca se creaza o presiune publica.

Liviu Dragnea: Dar de ce a fost iresponsabil Nica?

SL: Pentru ca a mintit, de aia!

LD: Nica a spus turism electoral.

SL: Da, a mintit.

LD: Si am vazut toti turism electoral. Oameni adusi de la Fetesti sa voteze in Bucuresti...

DT: Intrebarea e cine a organizat turismul elecotral. Doar PDL, doar PSD, doar PNL sau cam toti au facut competitie de turisti?

LD: Sa ne uitam pe sectiile speciale, pe rezultatul votului de acolo, si putem trage niste concluzii.

SL: Rezultatul votului pe sectiile speciale practic reproduce votul in celelalte sectii. Deci, practic n-a fost nimic.

LD: Eu va spun ceva. Noi am dorit foarte mult ca aceste sectii speciale sa fie desfiintate. Sa nu mai avem liste suplimentare ca sa nu mai fie discutii despre turism electoral. (...) Noi ne-am jucat de-a hotii si vardistii duminica in Teleorman. D-le Lazaroiu, in Teleorman, baiatul prefectului cara cu microbuzele cetateni la vot din comuna in comuna.

SL: Domnule Dragnea, sunt convins ca daca ii intrebam pe cei de la PDL din Teleorman o sa spuna multe despre ce a facut PSD-ul.

LD: Domnule Lazaroiu, eu am spus multor colegi de-ai dvs si va spun si dvs. Le-am spus sa fie atenti cu cei care conduc PD-L-ul de acolo si cu prefectul de acolo pentru ca multi oameni vor fi foarte apropiati de puscarie datorita responsabilitatii acestor oameni. Si sunt multe dosare penale si acum, si acum incepute.

SL: Haideti sa nu aruncam o suspiciune asupra alegerilor. Pentru ca analiza pe sectiile speciale arata urmatoarele scoruri: 33% Traian Basescu, 30% Mircea Geoana, 20% Crin Antonescu. Deci, nu difera de scorurile care s-au luat in sectiile normale.

LD: O sa facem si noi o analiza, mai amanuntita, mai feliata, asa, pe judete. Dar n-ati fi de acord sa le desfiintam?

SL: Nu, eu cred ca ar fi o mare greseala. Va spun si de ce: am vazut oameni care au stat patru ore sa voteze. E inacceptabil sa fie accesul atat de dificil la un drept democratic.

DT: Inainte sa le desfiintati, un cititor HotNews.ro va intreaba de ce nu luati in calcul informatizarea, astfel incat sa se verifice foarte repede...

SL: Absolut.

LD: Domnule Tapalaga, haideti sa discutam foarte sincer. Dan Nica a sustinut propunerea celor de la STS, cu acel soft care sa fie implementat si sa fie un control permanent asupra CNP-urilor in toate sectiile de vot.

SL: Eu cred ca aici e o versiune. Va spun eu, ca m-am interesat. Trebuie luata stenograma sedintei de Guvern sa vedeti cine s-a opus propunerii STS-ului.

DT: Cine s-a opus?

SL: Domnul Nica!

LD: A fost o discutie serioasa si in comisia parlamentara, cand omul ala a fost chemat acolo si i-a convins pe toti ca din punct de vedere tehnic si logistic se poate face.

DT: Deci domnul Nica a sustinut pana la urma propunerea STS sau s-a opus? Ca nu mai inteleg nimic.

LD: Bineinteles ca a sustinut-o.

DT: Deci dvs spuneti ca a sustinut-o.

LD: Categoric.

SL: Eu cred ca avem o varianta simpla: luam stenograma sedintei de guvern.

LD: Bineinteles.

DT: Si ce scrie in stenograma aia?

SL: Nica s-a opus propunerii STS.