Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, luni, convocarea pentru marti dupa-amiaza a Comitetului Executiv National (CEx) al partidului. Principalul punct pe ordinea de zi va fi stabilirea unui acord politic intre PSD si PNL pentru obtinerea sprijinului liberalilor in turul doi al alegerilor prezidentiale, anunta Mediafax. Geoana a declarat ca s-a discutat in Biroul Permanent al PSD semnarea unui acord cu PNL si urmeaza ca aceasta decizie sa fie supusa la vot in cadrul CEx.

Geoana a declarat la finalul Biroul Permanent ca PSD este dispus sa incheie un acord politic cu PNL pentru constituirea unei majoritati parlamentare care sa se grupeze in jurul lui Klaus Johannis pentru functia de premier.

"Suntem dispusi si interesati sa cream in aceste zile, cu partenerii liberali, un acord politic care sa permita conturarea unei majoritati dupa 6 decembrie.(...) Din punctul nostru de vedere aceasta majoritate creata in jurul domnului Klaus Johannis are toate sansele si se poata concretiza intr-un proiect de majoritate cu Johannis prim-ministru dupa 6 decembrie".

Presedintele PSD a subliniat ca este de acord cu Antonescu care respinge un acord politic care sa vizeze functii si portofolii. Geoana a precizat ca a vorbit la telefon cu primarul Sibiului in cursul zilei de luni.

"Domnul Johannis este perfect pregatit pentru o astfel de solutie de prim-ministru. Nu va ascund ca am vorbit cu dansul la telefon in aceasta zi, lipseste cateva zile din tara, si evident la intoarcerea sa vom putea sa avem o conversatie si cu domnia sa."

Comitetul Executiv National al PSD se va reuni marti dupa amiaza pentru a elabora viitorul acord cu PNL si sustinerea lui Kalaus Johannis in functia de premier dupa alegerile prezidentiale.

Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat luni ca "este exclusa" orice colaborare intre PNL si Traian Basescu. "O eventuala sustinere a lui Mircea Geoana in turul doi al alegerilor prezidentiale nu va fi rezultatul unor trocuri pentru postul de premier, ci va avea in vedere convenirea asupra "proiectului Johannis", care nu poate fi facut cu Traian Basescu", a declarat Antonescu.