Daca social-democratul Mircea Geoana va obtine victoria la alegerile prezidentiale, nu este exclus ca negocierile cu FMI sa fie blocate definitiv, scrie publicatia rusa Vedomosti, preluata de NewsIn.

Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a obtinut majoritatea voturilor la alegerile prezidentiale de duminica, insuficiente insa pentru a-i asigura o victorie din primul tur de scrutin, scrie Vedomosti.

"In cazul in care Mircea Geoana va obtine o victorie nu este exclus ca negocierile cu FMI sa fie blocate definitiv, intrucat candidatul de stanga la prezidentiale si-a exprimat, in repetate randuri, nemultumirea fata de angajamentele dure cerute de FMI in schimbul acordarii imprumutului", comenteaza publicatia rusa.

Principala sarcina a noului presedinte - oricine ar fi acesta - va fi numirea premierului, scrie publicatia, reamintind ca la mijlocul lunii octombrie legislativul roman a demis guvernul Emil Boc, fara a se reusi formarea unui nou Cabinet de la acel moment.

In acest context, instabilitatea politica din Romania a dus la "inghetarea" negocierilor cu FMI.

"Daca noul presedinte nu va reusi sa obtina sustinerea Parlamentului in ceea ce priveste numirea premierului, el are dreptul sa dizolve legislativul si sa convoace alegeri anticipate. Ceea ce va insemna ca tara nu va avea un guvern viabil pana in martie sau aprilie", adauga Vedomosti.

Si Gazeta.ru a consemnat ca presedintele Traian Basescu, care reprezinta fortele de centru-dreapta, a obtinut majoritatea voturilor la scrutinul de duminica, reusind sa-l intreaca cu putin pe principalul sau contracandidat. Actualul presedinte a obtinut, potrivit datelor BEC, aproximativ 33% de voturi, iar Geoana a obtinut circa 30% din voturi. Pe locul trei, cu 20% din voturi, se afla conservatorul Crin Antonescu, popular printre tineretul din capitala si in randul intelectualilor.