"Avem deja o strategie pentru turul doi", a declarat presedintele Consiliului Nationalal PSD, Adrian Nastase. Liderii social-democrati se intalnesc, luni, la Bucuresti pentru a evalua rezultatele alegerilor de duminica si a pregati strategia pentru turul doi, din 6 decembrie, cand Mircea Geoana se va confrunta cu Traian Basescu. "Eu cred ca avem elementele necesare unei abordari constructive si eficiente", a spus Nastase, adaugand ca "pentru turul doi trebuie sa avem o strategie prin care sa atragem voturile pe care nu le avem", mentionand "voturile liberalilor dar si ale celorlate partide".

Nastase a spus ca PSD isi doreste voturile liberalilor dar si pe cele ale celorlalte partide. "De aceea avem nevoie de niste solutii, pe care sunt convins ca le vom gasi in urma discutiilor de azi si a discutiilor cu celelalte partide", a adaugat social-democratul.

"PSD isi doreste sa revenim la normalitate, la o viata politica fara tensiuni si la recunoastearea ca, intr-un sistem democratic, majoritatea e cea care decide, chiar daca uneori se poate insela", a afirmat Nastase, precizand ca "sunt convins ca daca acum am organiza un referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, rezultatul ar fi foarte mare".

Referitor la referendum, Nastase a declarat ca a fost unul "privat", iar Traian Basescu a vrut sa vada ce gandeste populatia in legatura cu tema propusa.

Miza: electoratul liberal

Cei doi finalisti ai scrutinului de duminica, Traian Basescu si Mircea Geoana, au facut apeluri la alegatorii PNL, mai direct sau mai voalat, in discursurile prin care au comentat rezultatul alegerilor.

Traian Basescu a subliniat ca rezultatul alegerilor consfinteste victoria dreptei in Romania, in conditiile in care peste jumatate dintre alegatori au votat cu el sau cu Crin Antonescu. El nu s-a ferit sa afirme ca alcatuirea viitorului Guvern trebuie sa tina cont de preferinta romanilor pentru partidele de dreapta.

Geoana le-a multumit direct alegatorilor lui Crin Antonescu si nu s-a sfiit sa-l laude pe candidatul liberal: "Le multumesc celor care au votat cu ceilalti candidati, si cu Basescu, dar mai ales celor care au votat cu Crin Antonescu, care a avut o campanie frumoasa si care va avea consecinte bune".

Geoana a facut, de altfel, un apel direct la electoratul liberal: "Chem partidele ai caror candidati au luat voturile exprimate impotriva actualului presedinte, social-democrati, liberali, sa dam o noua sansa cu sange proaspat".

Si Ion Iliescu se bazeaza pe fidelii lui Crin Antonescu: "Sper ca ceilalti candidati isi vor mentine optiunea anti-Basescu".