Transportul organizat al alegatorilor, continuarea campaniei electorale, stampile pierdute sau deteriorate, dar si modul abuziv in care Sorin Oprescu si Ion Iliescu au incalcat prevederile legii electorale prin declaratiile facute in ziua votului, chiar in sectiile de votare, sunt doar cateva dintre neregulile legate de primul tur al alegerilor prezidentiale, sesizate de Alianta pentru Alegeri corecte, formata din Asociatia ProDemocratia, Cartel Alfa si Agentia de Monitorizare a Presei.

"Alianta pentru Alegeri Corecte semnaleaza (..) modul abuziv in care candidatii la Presedintie incalca prevederile legii electorale prin declaratiile facute in ziua votului, chiar in sectiile de votare. Este cazul candidatului Sorin Oprescu si al fostului presedinte, Ion Iliescu", precizeaza Alianta, intr-un comunicat de presa.

Asociatia Pro Democratia sustine ca sectiile speciale au devenit "instrumentul preferat al grupurilor care fraudeaza constant votul si bazele statului de drept", fenomen amplificat de organizarea concomitenta a doua scrutine in aceste sectii speciale.

Exemple:

  • Sectia speciala nr.181, din comuna Ganeasa, judetul Ilfov, unde, din cauza numarului mare de alegatori prezenti in sectie, membrii BESV au decis sa distribuie, spre completare, declaratiile pe propria raspundere in afara sectiei de votare.
  • In comuna Mogosoaia un grup organizat de 30 de persoane a blocat timp de peste o ora accesul in sectia de votare speciala nr. 211.
  • In orasul Buftea, cei mai multi alegatori inscrisi pe listele electorale provin, in mod curios, din trei judete: Giurgiu, Prahova si Vaslui.
  • Sectia nr. 141 din autogara Braila, unde cabina de vot se afla in afara spatiului de votare, in sala de asteptare (aveti atasata fotografia).
  • In judetul Iasi, comuna Tatarusi, consilierii locali ai PSD au fost surprinsi transportand alegatorii la vot. In mod ciudat, ulterior sesizarii observatorilor APD, sectia de votare cu pricina, nr. 734, a fost inchisa jumatate de ora pentru pauza de masa, desi legea nu permite acest lucru. Cazuri similare de transport organizat au fost inregistrate de observatorii APD si in judetele Teleorman si Vrancea.
  • "Nici campania electorala nu da semne ca s-ar incheia, atat candidatii la Presedintie, cat si initiatorul referendumului continuand sa-si promoveze mesajele prin intermediul canalelor on-line, care scapa prevederilor legii electorale, dar si prin intermediul reprezentantilor din teritoriu. Astfel, in orasul Lupeni, judetul Hunedoara, membrii PSD indeamna alegatorii din sectii sa voteze cu acest partid", potrivit sursei citate.
  • Una dintre cele mai grave nereguli, care ameninta direct chiar institutia observatorului, vine de la Lupeni (judetul Hunedoara), unde deputatul PSD Claudiu Rasmerita face presiuni asupra observatorilor APD si asupra membrilor BESV.

"Ceea ce caracterizeaza primele ore ale votului este un sentiment de teama ca alegerile sunt fraudate, ceea ce face ca neregulile sa fie hiperbolizate, iar starea de spirit a corpului electoral ar putea fi modificata", spune Cristian Pirvulescu, presedinte APD.

"O alta consecinta directa a acestui fapt este un abuz de panica, care poate duce la ignorarea fraudelor electorale", considera Mircea Toma, presedinte Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei.