Staff-urile de campanie ale candidatilor si moderatorul dezbaterii de vineri seara, Robert Turcescu, au stabilit, vineri dimineata, formatul confruntarii, anunta Realitatea Tv. Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu vor sustine cate un discurs, dupa care vor urma trei confruntari unu la unu: prima - Geoana-Antonescu, a doua - Basescu-Geoana si a treia - Antonescu-Basescu.

DESFASURATORUL CONFRUNTARII:

  • RUNDA 1: De ce vreau sa fiu presedinte? - cate cinci minute pentru fiecare candidat.
  • RUNDA a 2-a: Cele trei dueluri unu la unu: Mircea Geoana - Crin Antonescu; Mircea Geoana - Traian Basescu; Crin Antonescu - Traian Basescu.
  • RUNDA a 3-a: Dezbatere de 60 de minute.
  • RUNDA a 4-a: Trei intrebari din partea presei.
  • RUNDA a 5-a: Intrebarea moderatorului.

Ordinea in care candidatii isi vor sustine discursurile de la inceputul dezbaterii a fost trasa la sorti si este urmatoarea: Mircea Geoana, Crin Antonescu, Traian Basescu.

Dezbaterea este organizata de Institutul pentru Politici Publice si va fi gazduita de Palatul Parlamentului, iar televiziunile au fost invitate de organizatori sa transmita evenimentul in direct.

Fiecare candidat va avea dreptul sa vina insotit de 5 membri ai staff-ului de campanie si 30 de sustinatori. Dezbaterea va fi urmata de o masa rotunda la care vor participa cei trei candidati, iar jurnalistii le vor putea adresa intrebari.

  • Dezbaterea de miercuri, anulata

Initial, principalii candidati la presedintie convenisera sa participe la o dezbatere in cinci, miercuri seara, la TVR. Aceasta a fost anulata, insa, dupa ce Traian Basescu, Crin Antonescu si Sorin Oprescu l-au acuzat pe seful televiziunii publice, Alexandru Sassu, ca a schimbat formatul emisiunii, de la cinci la sapte candidati, introducandu-i in emisiune si pe Vadim Tudor si George Becali.

"Constat ca avem un al treilea mogul: Alexandru Sassu, presedintele director general al TVR. (...) Noul mogul poate sa faca ce vrea, dar nu cand este sef al televiziunii publice, care nu are ca misiune falsificarea adevarului, cum fac celelalte doua televiziuni private ale mogulilor Vantu si Voiculescu", a declarat miercuri Traian Basescu.

Si candidatul liberalilor l-a criticat pe seful TVR, despre care a declarat ca a facut jocurile lui Mircea Geoana, care "n-a avut curajul sa vina la dezbatere fara Vadim si Becali". Seful statului a cerut TVR sa reprogrameze emisiunea la care trebuia sa participe joi, pentru vineri, intrucat joi se afla la Bruxelles, in calitate de sef al statului, la lucrarile Consiliului European.

In replica, Mircea Geoana a declarat, miercuri seara, ca "lumea a vazut ca exista o frica de confruntare cu mine". "Azi a fost un exemplu de balcanism total", a spus candidatul PSD, care a participat apoi la o emisiune cu Crin Antonescu, la Antena 3. O confruntare in care cei doi candidati s-au intrerupt si acuzat reciproc pe toata durata emisiunii. Mircea Geoana a limitat dezbaterea anuntand, la inceputul emisiunii, ca trebuie sa plece la o alta televiziune unde era invitat. Emisiunea s-a incheiat imediat dupa plecarea sefului PSD.