Informatia ca PSD se afla in spatele grevei de la metrou este o diversiune: "o greva nu poate fi declansata de un sef de sindicate", a declarat miercuri purtatorul de cuvand al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz. Social democratul a aratat ca ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a retras ofertele facute sindicalistilor de la metrou, vazand ca a prins diversiunea:"facem apel la sindicate sa gaseasca o solutie".

Si preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că desfide orice formă de asociere între PSD şi greva de la metrou şi face un apel la Radu Berceanu şi la sindicatele de la Metrorex să intre în dialog pentru rezolvarea problemei.

Negocierile intre sindicalistii Metrorex si Ministerul Transporturilor au esuat si, prin urmare, metroul bucurestean nu va circula nici miercuri intre orele 4-16. Tot miercuri, Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte asupra legalitatii grevei. Radu Berceanu spune ca negocierile au esuat fiindca pretentiile salariale ale lucratorilor de la metrou sunt imposibil de satisfacut, in timp ce liderul sindicalistilor, Ioan Radoi, considera ca vina este a ministrului.

Peste 1.000 de angajati de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marti, in intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat. Ei cer inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Ultima majorare salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. In ultimul an, la Metrorex nu au fost facute concedieri si nici reduceri de salariu.

Marian Vanghelie sustine ca il cauta de marti dimineata pe liderul sindical de la Metrorex, Ion Radoi, pentru a-i cere sa renunte la greva. "Il caut de dimineata, sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind la telefon. Totul se poate intoarce impotriva noastra, a PSD-ului", a declarat Vanghelie, pentru cotidianul Gandul.

Presedintele Traian Basescu spera ca instanta sa suspende greva de la metrou, sustinand ca aceasta greva este instrumentata politic de fostul senator PSD Ion Radoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou si arata pana unde merge "lipsa de responsabilitate".