Raportul interimar al misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din Romania critica modificarea legislatiei electorale cu putin timp inainte de alegeri si subliniaza ca tema referendumului domina campania.

"Campania electorala se desfasoara pe fondul unei crize guvernamentale. Desi activa si, intr-o anumita masura, bazata pe platformele politice ale candidatilor, campania este dominata de problema referendumului. Desi nu s-au inregistrat incidente majore sau obstacole, in campanie au fost vazute si cazuri in care s-a folosit un limbaj dur, dar si materiale de campanie negative, uneori anonime", se arata in sumarul raportului interimar al Misiunii OSCE de observare a alegerilor, datat 13 noiembrie si publicat luni de Mediafax.

Documentul critica faptul ca legea privind alegerile prezidentiale a fost modificata printr-o ordonanta de Guvern in luna septembrie 2009.

"Amendarea legislatiei electorale cu putin timp inainte de alegeri nu este conforma cu bunele practici electorale, iar o astfel de actiune prin intermediul ordonantelor de urgenta ar putea ridica probleme constitutionale", se arata in sumarul raportului.

Documentul dezvolta ulterior acest subiect, precizand: "Practica schimbarii legilor electorale inainte de alegeri, desi des intalnita in Romania, nu este una conforma cu bunele practici. Mai mult, schimbarea legilor electorale prin ordonante de urgenta poate ridica probleme de constitutionalitate, deoarece Constitutia nu include drepturile electorale in domeniile care pot fi reglementate prin ordonante de urgenta".

Misiunea limitata de observare a alegerilor (LEOM) condusa de Vadim Jdanovici va fi compusa din 11 experti internationali provenind din noua tari membre ale OSCE care isi vor desfasura activitatea in Bucuresti. In plus, alti 14 observatori pe termen lung vor fi trimisi in centre regionale din tara.

Scopul misiunii este de a evalua daca alegerile prezidentiale din Romania sunt in conformitate cu obligatiile fata de OSCE si alte standarde internationale, cat si cu legislatia interna a Romaniei.

Jdanovici a facut parte si din echipa de observatori OSCE la alegerile din 2004, echipa condusa de britanicul Stephen Nash. Expertul rus lucreaza la OSCE din 1997, facind parte din echipe de observatori la numeroase runde de alegeri.