"In Romania se face o presiune extraordinara pe procurori la cazuri deosebite", a afirmat, luni, Ciprian Nastasiu, fostul procuror care a cerut eliberarea lui Omar Hayssam, cu prilejul lansarii unei carti despre anchetele pe care le-a derulat - "Pradarea Romaniei". El a acuzat si faptul ca, in perioada in care era procuror, existau mandate de monitorizare pentru politicieni - "Udrea, Stolojan, Verestoy, Voiculescu". Fost procuror DIICOT, Nastasiu a fost sanctionat pentru fuga din tara a lui Omar Hayssam, pe care tot el a investigat-o, iar ulterior, a demisionat din magistratura.

  • "Marturia din aceasta carte nu este a unui om frustrat, ci durerea unui om considerat in mod public vinovat de eliberarea lui Omar Hayssam. In Romania se face o presiune extraordinara pe procurori la cazuri deosebite", a afirmat Ciprian Nastasiu, in cadrul unei conferinte de presa televizate, prilejuita de lansarea cartii sale.
  • Ciprian Nastasiu a mai dezvaluit ca, in perioada in care era procuror, "Existau mandate de monitorizare pentru politicieni. Politicienii monitorizati erau suspectati de infaptuirea unor infractiuni". Ciprian Nastasiu a dezvaluit ca politicienii monitorizati erau Elena Udrea, Theodor Stolojan, Verestoy Attila si Dan Voiculescu. El a adaugat ca au existat si jurnalisti monitorizati, nominalizandu-l doar pe Bogdan Chirieac.
  • Ciprian Nastasiu a mai dezvaluit ca el s-a ocupat si de dosarul spionajului energetic - ce a dus la arestarea lui Vadim Benyatov si Stamen Stanchev - interceptandu-i timp de o luna pe Theodor Stolojan, Elena Udrea si Dan Voiculescu.
  • "Omar Hayssam spunea ca stie foarte multe lucruri, pe care le va dezvalui", a mai adaugat Ciprian Nastasiu, care spune ca "Informatiile privind negocierile pentru eliberarea jurnalistilor tinuti ostatici sunt clasificate, celula de criza de la Cotroceni are toate amanuntele".

In vara anului 2006, cand Nastasiu investiga fuga din tara a lui Hayssam, cei doi au avut mai multe discutii telefonice, stabilindu-se ca sirianul se afla atunci in Liban. Ciprian Nastasiu a afirmat, luni, in timpul conferintei de presa, ca termenul "Profesorul", care apare in inregistrarea telefonica, ce a aparut, ulterior, si in presa, nu a fost inventat de el, ci de Omar Hayssam.

Ciprian Nastasiu a mai adaugat ca s-a folosit, pentru scrierea cartii sale, si de documente declasificate de autoritatile americane, iar un grup particular american ar fi facut lobby in dosarul sirianului.

  • Victor Gaetan: Se stia din 2005 ca "Profesorul" este Traian Basescu

La randul sau, publicistul romano-american Victor Gaetan a afirmat, cu ocazia lansarii cartii lui Ciprian Nastasiu, ca "De faptul ca Traian Basescu este se stia la Washington din 2005". In plus, el l-a acuzat pe seful statului ca "a fost in Siria in 2008 pentru a ascunde adevarul despre fuga lui Hayssam".

"Presedintele Basescu a fost ales pe un program de combatere a coruptiei. Dupa 5 ani, presedintele Basescu mai cere un mandat de 5 ani. El ar trebui sa dea mai intai socoteala daca a exterminat coruptia, asa cum a promis. Mandatul domnului Basescu este un esec total, pentru ca a impiedicat infaptuirea actului justitiei. Traian Basescu a inlaturat procurori capabili din magistratura", a mai acuzat Victor Gaetan.