Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri ca vizita sa la Moscova din primavara acestui an a avut ca principal scop "normalizarea" dialogului cu Federatia Rusa, in conditiile unei "relatii congelate" cu Romania, pentru care l-a gasit vinovat pe Traian Basescu, scrie NewsIn. Cu trei zile in urma, HotNews.ro a publicat in exclusivitate informatii despre vizita privata pe care Mircea Geoana a efectuat-o, pe 27 aprilie 2009, la Moscova, unde s-a intalnit in secret cu unul dintre consilierii presedintelui Medvedev.

  • Intrebat ce anume a discutat in timpul vizitei private din aprilie, presedintele PSD a raspuns:  "Contactele neoficiale sunt contacte neoficiale, ele au pregatit acest moment politic care se prefigureaza". "De aceea, faptul ca Traian Basescu a paralizat relatia cu vecinii nostri nu este o invitatie la inactiune din partea mea (...) Stiu extrem de precis care este limita unui mandat chiar neoficial si am facut acest lucru cu consultarea institutiilor care au prerogative, in principal MAE, si vreau sa desfid orice fel de provocare de a politiza o tema care pana la urma este in interesul tarii acesteia", a precizat Geoana.
  • "Avem o relatie practic congelata cu Federatia Rusa, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop", a continuat liderul PSD, precizand totodata ca "Rusia lui Medvedev nu mai este URSS-ul lui Stalin".
  • "Daca Obama merge in vizita la Moscova, nu vad un motiv ca presedintele Romaniei sa nu mearga in vizita la Moscova (...) Modul penibil in care se incearca specularea unui astfel de moment il condamn, pentru ca numai jucatorii mici si care nu cunosc regula jocului international pot sa aduca in campanie un astfel de argument. Seamana intr-un fel cu atacul lui Basescu din 2004 care a spus ca premierul francez a venit la Bucuresti sa-si ia tainul, este exact acelasi mod primitiv, needucat si contraproductiv pe care actualul presedinte il aduce in politica externa", a mai declarat Geoana.
  • El a mai spus ca a avut multe vizite neoficiale in multe tari, enumerand America, Italia, Germania, Marea Britanie, Austria sau Franta. "Am fost ca ambasador in America si ministru de Externe, un ostas al interesului national. Am stiut si stiu ca locul Romaniei apartine in Occident, am stiut si stiu ca aliantele noastre cu marele puteri ale democratiilor occidentale reprezinta marca fireasca a poporului roman. Dar acelasi interes national impune Romaniei normalizarea relatiilor cu vecinii, suntem o tara membra a NATO, a UE, si cu baze militare americane in tara noastra. De aceea normalizarea relatiilor cu vecinii si indreptarea modului primitiv in care actualul presedinte a abordat relatia cu tari ca Republica Moldova, Ucraina sau Rusia trebuie sa inceteze", a mai declarat Geoana.
  • Totodata, liderul PSD a mai spus ca in acest moment Romania are relatii "atat de fragile cu tari importante". "Faptul ca presedintele Romaniei nu este primit nici la Washington, nici la Beijing, nici la Moscova, nici la Berlin, arata, de fapt, modul primitiv in care a facut politica externa Traian Basescu. Arata de fapt ca ceea ce a parut un element neesential in 2004, faptul ca un presedinte de tara trebuie sa aiba calificarea si eductia pentru politica externa, astazi apare ca un element de prioritate pentru noi toti", l-a atacat liderul PSD pe seful statului.