Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat luni ca este nevoie de o modificare a legii de organizare a Guvernului. "Modificam legea de organizare a Guvernului. Modificarea este esentiala", a declarat Mircea Geoana, precizand ca un guvern interimar va avea astfel voie sa faca bugetul.

Anuntul liderului PSD vine la mai putin de o saptamana dupa ce Parlamentul a adoptat (cu 259 de voturi pentru - din partea PSD, PNL, UDMR si minoritati, 4 impotriva si 120 de abtineri - din partea PD-L), o hotarare ce obliga Guvernul Boc sa vina in fata Legislativului cu proiectul de buget pentru anul 2010. In aceeasi zi, Vasile Blaga a declarat pentru HotNews.ro ca PD-L va ataca la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului.

Corneliu Liviu Popescu, profesor de Drept Constitutional, a declarat pentru HotNews.ro ca "este in mod evident o hotarare neconstitutionala. Potrivit Constitutiei, guvernul interimar nu poate face decat gestionarea treburilor curente. In mod normal, oricine o va ataca la Curtea Constitutionala va avea castig de cauza".

Opinia profesorului a fost sustinuta si de un social-democrat, care a declarat, sub protectia anonimatului, ca "stricto sensu, e clar neconstitutionala, dar ce mai conteaza printre atitea acte neconstitutionale. Oricum, CCR va da un termen prin martie".

Adoptarea legii bugetului pe 2010 pana in luna decembrie este una dintre conditiile principale impuse Romaniei de Fondul Monetar International, pentru eliberarea banilor din imprumut.