In duminica in care sunt sarbatoriti Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, candidatii la presedintie s-au atacat fara Dumnezeu. Traian Basescu s-a imaginat din nou seful vasului Romania si a promis ca va scoate tara din furtuna, Mircea Geoana a petrecut sarbatoarea celor doi sfinti la Festivalul Marului din Dambovita, de unde a plecat cu mere, o icoana si o sampanie. Crin Antonescu a fost nevoit sa descalceasca potecile incalcite ale lui Ludovic Orban, care si-a pus cenusa in cap spunand ca electoratul lui Basescu este reprezentat de prostituate, drogati si tigani.

Presedintele Traian Basescu si-a petrecut a treia duminica electorala la Craiova si Pitesti. La fel ca si in weekendul trecut, Basescu s-a vazut din nou marinar la carma crucisatorului Romania si a vorbit despre tricolor: "Este asa, ca atunci cand esti in furtuna, cu o nava uriasa care se numeste Romania. O nava uriasa care are un echipaj de 22 de milioane de romani. O nava care este astazi in furtuna, dar care are pe puntea de comanda un comandant care tine ferm carma navei si va duce nava intr-un port linistit".

Presedintele a mai vorbit si despre emotiile pe care i le starneste tricolorul. "Cum sa nu fii emotionat cand vezi tricolorul. Am auzit aseara ca un domn spunea ca trebuie sa dormi cu tricolorul sub cap. Eu spun ca nu trebuie sa dormi cu el sub cap, trebuie sa dormi cu tricolorul in suflet", a afirmat presedintele Basescu.

Basescu: Presa s-a compromis

Nu a uitat insa ca este in campanie si ca trebuie sa isi atace adversarii. In colimatorul sau au intrat, rand pe rand, "mogulii" Voiculescu, Vantu si Patriciu si apoi Geoana si Iliescu. Presedintele a vorbit si despre presa, despre care a spus ca este libera, dar ca singura a reusit sa se compromita. "Sunt bucuros ca, in mandatul meu, presa a fost libera, daca este nevoie sa se compromita singura. Si a reusit s-o faca. Ceea ce se intampla cu presa astazi nu este un rau. Eu nu acuz presa. N-o sa fiu niciodata de acord sa facem o lege pentru presa, s-o bagam in patratele stabilite prin articole. Nu. Presa trebuie sa fie libera si am convingerea ca dupa lectia acestor cinci ani va deveni o presa mult mai responsabila", a declarat Traian Basescu.

In discursul electoral, presedintele a inclus si o mica amenintare catre mogulii de presa. "Singurul lucru pe care nu li l-am satisfacut a fost lacomia. Nu i-am mai lasat sa fure, sa se infrupte din ce a mai ramas acestei tari, sa transforme banii in influenta politica. Acest lucru v-o spun acum: ca daca nu vor renunta la a mai vrea sa rupa din tara asta si in mandatul viitor va fi scandal. Va fi scandal cu aceeasi duritate cu care incearca sa-i pacaleasca pe romani. Eu nu-i spun scandal, scandal ii spun televiziunile", a spus Basescu.

El a mai afirmat ca in mandatul sau a reusit sa creasca suprafata tarii si, desi este nemultumit de cei cinci ani ca presedinte, ar mai vrea inca odata la Cotroceni. Traian Basescu a facut si o previziune. Si anume ca in urmatorii 15 ani toti presedintii vor fi de la PDL.

Geoana a primit icoane si sampanie la Festivalul Marului

Mircea Geoana a ales ca duminica sa participe la Festivalul Marului de la Voinesti din Dambovita. Candidatul PSD si-a completat aici colectia de icoane electorale pe care le-a primit de la inceputul cursei pentru Cotroceni. Primarul de la Voinesti, Gabriel Sandu, i-a oferit icoana pictata de copii din sat si o sampanie cu o inscriptie speciala.

''Icoana este pentru a va pazi de cei vicleni si haini. Va mai ofer o sticla de sampanie pe care este scris urmatorul mesaj: Mircea Geoana 2009, recomandat numai campionilor. A se servi obligatoriu in 6 decembrie, intr-un cadru festiv, in cinstea tuturor romanilor fericiti. Recomandarea este sa lasati ambalajul gol la intrarea in Cotroceni'', i-a spus primarul din Voinesti lui Mircea Geoana.

Nastase: Sa-i dam un referendum de sa nu-l poata tine

Daca presedintele PSD nu s-a remarcat prin atacuri la adresa contracandidatilor sai, Adrian Nastase si Ion Iliescu au preluat sarcina de campanie si l-au lovit frontal pe Traian Basescu cu diverse acuze. ''In 2004 am avut un mar otravit care a fost oferit romanilor. Sa aratam ca stim acum sa alegem mai bine. Este important sa spunem aici, la Voinesti, ca de data asta sa nu mai gresim. Traian Basescu vrea un referendum. Sa-i dam un referendum de sa nu-l poata tine! Atunci cand a vandut flota, nu a facut referendum sa ii intrebe pe romani daca sunt de acord. Atunci cand si-a dat o casa in Mihaileanu, nu a facut referendum sa ii intrebe pe bucuresteni daca sunt de acord. Atunci cand a facut un imprumut de 20 de miliarde de euro, pe care il vor plati si copiii si nepotii dumneavoastra, nu i-a intrebat pe romani printr-un referendum daca sunt de acord. Sa-i aratam lui Traian Basescu ca nu poate sa ne pacaleasca din nou'', a spus Nastase.

Presedintele de onoare al social-democratilor a vorbit despre referendumul pentru parlamentul unicameral. "Referendumul pentru parlament unicameral initiat de Traian Basescu nu are nicio motivatie, este o diversiune prin care incearca sa sustraga atentia populatiei de la problemele esentiale ale alegerilor prezidentiale, care ar trebui sa se concentreze pe analiza bilantului mandatului de cinci ani al presedintelui in functie si compararea calitatii candidatilor pentru aceasta functie in stat", a declarat Ion Iliescu. In finalul periplului electoral, Geoana i-a urat la multi ani sotiei sale Mihaela si i-a promis ca ii va aduce mere rosii de la festival.

Antonescu, Orban, tiganii, prostituatele si drogatii

Crin Antonescu a avut de furca duminica cu tiganii, prostituatele si drogatii. Liderul PNL a trebuit sa impace cele trei categorii, dupa ce Ludovic Orban a declarat ca acestia reprezinta electoratul lui Traian Basescu. "Eu as rezuma asa, cine voteaza cu Basescu: alcoolicii, tiganii (...) prostituatele, probabil, desi ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata (seful statului, n.r.)", a declarat Ludovic Orban.

Crin Antonescu a incercat rapid sa indrepte greseala liberalului Orban. "Tiganii, prostituatele, drogatii, fara a-i asocia, sunt cetateni cu toate drepturile, atata vreme cat nu sunt condamnati in aceasta tara, sunt oameni pe care-i respect, al caror drept de vot il respect si care, in cazul prostituatelor si drogatilor, sunt niste victime, niste oameni in suferinta care trebuie ajutati. Daca Ludovic Orban a facut o asemenea declaratie, ma distantez de ea, nu o impartasesc. Cred ca e o greseala. Ludovic Orban este un om care din 1990, de cand il cunosc, a actionat in spiritul valorilor liberale, care inseamna tocmai toleranta, drept la diversitate si respectarea principiilor pe care tocmai le-am enuntat", a declarat Crin Antonescu.

Insotit de sotia sa Adina, Crin Antonescu a participat la mitingul electoral din Baia Mare unde i-a catalogat drept mincinosi pe Geoana si pe Basescu si s-a razboit cu institutele de sondare a opiniei publice. "Le spun baietilor cu sondajele, din spatele lui, «dati-i tare, baieti, cu sondajele». Ati mai publicat azi unul, suntem toata tara atenti la voi. Puneti-i 30%, 34%, 58%, puneti-mi mie cat de putin puteti, n-am nevoie de sondajele voastre. Am incredere si am nevoie de voturile romanilor!", a declarat Antonescu.

Oprescu si sistemele scalariforme

Duminica, independentul Sorin Oprescu a primit sprijinul comunitatii rrome din Oradea. Oprescu s-a declarat un sustinator al legalizarii prostitutiei, dar este impotriva legalizarii drogurilor. "Ca doctor, ca om care am operat bolnavi de SIDA si am aflat ca sunt bolnavi de SIDA dupa aceea, ca om care a vazut multe boli venerice la o serie intreaga de pacienti care si-au distrus si viata si familia, sigur ca inclin spre a spune ca sunt de acord sa existe aceasta prostitutie, controlata foarte bine de stat. Chestia cu controlul foarte bun tine de niste structuri foarte atente, sunt structuri ale politiei, dar in acelasi timp sunt structuri medicale dedicate. Nu este capabil sistemul medical sa poata sa faca fata acum provocarilor de genul asta", a subliniat Oprescu.

Cat despre legalizarea drogurilor usoare, Oprescu sustine ca ar fi o gresala. "E o tampenie asta cu drogurile usoare sau grele. Ele arunca piticii de pe scaun exact in celula nervoasa. Unii nu-si dau seama, pentru ca au sistem scalariform. Au trei neuroni: unul in cap, unul in (...) si unul in picior", a declarat Oprescu.

Tot la Oradea, independentul Oprescu a dezvaluit si ca in opinia sa Traian Basescu si Mircea Geoana joca pe aceeasi mana. "In acest moment, Geoana se situeaza cand inainte, cand sub Basescu si in acest moment vrea totul. Am senzatia ca exista o intelegere. (...) Eu stiu ca Basescu il doreste in turul doi pe Geoana. I-a mai dat o data 5 - 0, acum cativa ani de zile. Probabil ca vrea sa se asigure ca acolo nu va avea decat un dans, o chestie de lambada prieteneasca", a spus Oprescu, intr-o conferinta de presa.