Comparand familiile de personaje asociate celor patru candidati la presedintie din Imaginea 1, putem observa cateva lucruri:

A. Fiecare candidat ocupa rolul principal in propriul catalog de personaje. Acest lucru dovedeste ca, in general, articolele care ii pomenesc le sunt dedicate. Cu alte cuvinte, in etapa actuala a campaniei elctorale, presa prefera articolele care urmareasc evolutia izolata a fiecaruia in parte, in defavoarea celor de analiza comparata. (O alta explicatie teoretica ar fi faptul ca presa este polarizata, plina de parti pris-uri si afilieri politice.)

B. De regula, fiecare tag cloud al unui candidat ii contine si pe ceilalti trei. Lectura articolelor arata ca, de cele mai multe ori, orice doi candidati se ataca reciproc. Ceea ce s-ar traduce: cu cat un contracandidat este mai important in cadrul unui catalog, cu atat lupta intre cei doi este mai acerba, acuzele si intepaturile politice mai sangeroase. Presupunand ca logica de mai sus ar fi chiar corecta, sa o ducem la capatul consecintelor ei:

- Inamicii pricipali ai lui Crin Antonescu par a fi, in viziunea presei, in egala masura, Mircea Geoana si Traian Basescu. Interesant: Sorin Oprescu este puternic menajat de Crin Antonescu.

- Presa arata ca Traian Basescu nu pare a avea o tinta majora in persoana vreunuia dintre contracandidatii din grup. Totusi, exista o ierahie: Geoana, Antonescu, Oprescu.

- Mircea Geoana are o tinta principala, cel putin in ochii presei, spun aceleasi date statistice: Traian Basescu. Urmeaza Antonescu si, firav, Oprescu.

- In cazul lui Sorin Oprescu, presa il vede din nou pe Traian Basescu drept principala tinta.

C. Cele patru mari partide, PSD, PDL, PNL si UDMR, apar sistematic printre personajele fiecarui candidat. Exceptia se intampla la Sorin Oprescu, care pare asociat doar cu PSD-ul. Exact aceeasi situatie in privinta personajelor Emil Boc si Klaus Johannis, prezenti la mai toti, dar nu si la Oprescu.

D. Personaje pe care nu le "impart" cu nici un alt prezidentiabil:

- In cazul lui Crin Antonescu: SIBIU;

- In cazul lui Traian Basescu: LUCIAN CROITORU;

- In cazul lui Mircea Geoana: -;

- In cazul lui Sorin Oprescu: BUCURESTI, CAPITALA, FLORIN GEORGESCU, ION ILIESCU, MIRCEA RAICU, ROBERTA ANASTASE, TIMISOARA, VASILE BLAGA;

Analiza punctului D poate fi extrem de interesanta. NewsMix va lasa sa rezolvati acest rebus singuri. Pe liniile cu rastru veti descoperi numele mancarii preferate a fiecaruia dintre candidati.

Buletinul saptamanal NewsMix

In fiecare zi de luni, echipa NewsMix va propune o analiza a principalelor evolutii si tendinte inregistrate in saptamana anterioara, in lupta pentru Cotroceni, asa cum este ea consemnata de presa. In restul saptamanii, puteti vizita paginile dedicate candidatilor principali la presedintie, unde veti gasi informatii de sinteza, actualizate in regim live.

Va avizam ca buletinul nostru informativ va da doar interpretari si corelari statistice si cronologice, nicidecum analize politice.

Mai mult, datele prezentate pe paginile candidatilor sunt rezultatul unor mecanisme automate, nepartinitoare, de extragere a informatiilor din presa online. Motorul original "NewsMix" este inima unei platforme statistico-semantice automate, care pastreaza o perfecta echidistata fata de orice personaj sau subiect.

Paginile candidatilor realizate de NewsMix.ro si HotNews.ro:

- Crin Antonescu

- Traian Basescu

- Mircea Geoana

- Sorin Oprescu