Din nou candidatii pentru prezidentiale au iesit in turneu electoral prin tara. In Ardeal, Mircea Geoana a vizitat o biserica sponsorizata de PSD si a primit o icoana "s-o duca la Cotroceni", a promis subventii pentru fermieri, bani profesorilor si chirii subventionate tinerilor. In Timisoara, presedintele Traian Basescu s-a decretat comandantul navei Romania si a fluturat drapelul national. Dupa-amiaza, Basescu, la Cetate, i-a taiat microfonul si l-a trimis la plimbare pe poetul Mircea Dinescu. Crin Antonescu a vizitat Satu Mare si le-a vorbit tinerilor prezenti la concertul Holograf despre revolutia bunului simt.

Icoana pesedista pentru Cotroceni

Aflat in campanie electorala in Ardeal, candidatul PSD la presedintie, Mircea Geoana a primit cadou din partea unui preot o icoana, cu misiunea sa o duca la Cotroceni. Geoana a vizitat biserica Sarad din Campia Turzii, a carei constructie a fost finantata de organizatia PSD.

"Domnia sa nu a venit aici in campanie electorala, nu a venit sa ne adune voturile, votul il da fiecare cum crede. Dansul a venit in vizita de lucru, a venit sa viziteze biserica noastra, care biserica este ridicata cu ajutorul PSD, caruia ii multumesc. Dumnezeu sa le dea sanatate, bucurie si pe Maica Domnului ce ati primit-o in dar de la noi sa o duceti la Cotroceni", a spus preotul in fata a cativa membri si simpatizanti PSD, veniti la intalnirea cu liderul PSD, relateaza agentia NewsIn.

Geoana si-a continuat turneul electoral vizitand fabrica de sticla S.C. Sticla Turda SRL din Campia Turzii, o ferma construita din fonduri Sapard din localitatea Copaceni si o pepiniera din Cluj-Napoca. Geoana a fost insotit de Ilie Sarbu, Ecaterina Andronescu si Constantin Nita.

La ferma din Copaceni, Geoana a fost intampinat de agricultori nemultumiti, care s-au plans ca subventiile pentru agricultura nu vin la timp. Acestia i-au solicitat presedintelui PSD ca statul sa dea garantii pentru creditele pe care acestia le iau de la banci.

"Vreau sa transmit un mesaj celor care doresc sa investeasca in agricultura: vom asigura inca din bugetul pe 2010 resursele necesare pentru subventiile pe care agricultura le asteapta de foarte multa vreme. Voi veghea ca subventia sa vina la timp", le-a raspuns Geoana.

Clujul nu pierde daca Basescu pica

In Cluj, presedintele PSD Mircea Geoana le-a transmis simpatizantilor ca judetul lor nu va avea de pierdut daca Traian Basescu pierde alegerile.

"Am constatat in aceasta campanie electorala un adevar care este spus copios de catre cei de la PDL, cum ca daca Basescu pierde, viitorul presedinte si viitorul Guvern nu vor acorda atentia pe care Clujul o merita si vreau sa infirm la modul cel mai serios acest neadevar. (...) Mesajul meu este sa nu credeti in propaganda care spune ca se termina viata si proiectele pentru Cluj daca Basescu moare politic. Este viata dupa si poate ca e viata mai buna dupa Basescu. Uitati ce i-a facut si lui Boc care pana la urma l-a slujit cu credinta si de multe ori si-a calcat pe orgoliu ca sa indeplineasca 1.000% ordinele de la Cotroceni: la prima furtuna l-a aruncat si l-a decartat fara niciun fel de jena".

Geoana si-a continuat discursul aratand cu degetul catre presedintele Traian Basescu care "sacrifica interesul pensionarilor" si cerand-i lui Emil Boc "sa aiba demintate" si sa dea tarii bugetul pe 2010.

"Traian Basescu este atat de cinic, incat nu are niciun fel de limita in a sacrifica interesul pensionarilor si al bugetarilor si interesul credibilitatii noastre internationale fata de FMI, de Comisia Europeana si de Banca Mondiala. Emil Boc este primul-ministru al Romaniei, ne place, nu ne place, are aceasta demnitate in statul roman si-i cer sa aiba demnitate macar pe ultimii metri ai mandatului, sa dea tarii un buget ca sa putem sa asiguram pensii si salarii si ca viitorul guvern sa poata intr-adevar sa relanseze economia".

Promisiunile lui Geoana: chirii subventionate si bani pentru profesori

La mitingul electoral, desfasurat la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, Geoana a promis chirii subventionate pentru tineri si locuri de munca.

'Pentru mine si pentru guvernul pe care am sa-l instalez pana de Craciun, problema locurilor de munca va fi prioritatea numarul zero a acestei tari. Locuri de munca, locuri de munca, locuri de munca. Statul trebuie sa se implice.(...) fac un apel catre cei care au in jurisdictie si in guvernarea viitoare problema parcurilor industriale, problema unor facilitati in care sa putem atrage investitii proaspete si locuri de munca. Aceste orase mai mici trebuie sa fie sprijinite si pentru orasele monoindustriale va trebui sa gasim un program national in care incercam sa ajutam si acesti oameni'. Va trebui sa asiguram pentru tinerii Romaniei o locuinta cu chirie subventionata pana cand au bani suficienti sa-si ia un credit pentru casa'.

Geoana nu a uitat nici de profesori declarandu-se solidar cu acestia, promitandu-le ca "va veghea ca in bugetul pe 2009 sa fie distribuit 6% din PIB pentru Educatie.

"Vreau sa transmit un mesaj catre profesorii si dascalii din aceasta tara din acest mare centru universitar: voi veghea ca in proiectul de buget pe 2010 cei 6 la suta din PIB pentru educatie sa fie acolo si va garantez faptul ca vom trece in mod solidar aceasta criza si vom gasi de unde sa facem economii".

Mere, sepci si pelerine de culoare portocalie

La cateva sute de kilometri distanta, presedintele Traian Basescu si-a continuat turneul pentru promovarea referendumului la Timisoara, in Piata Rozelor. Democrat liberalii au muncit din greu pentru organizarea mitingului, adunand simpatizanti din mai multe judete din Banat.

Inca de dimineata in Piata Rozelor au sosit sute de autocare si microbuze din judetele Tims, Arad, Caras-Severin si Hunedoara. Simpatizantii au primit in pungi portocalii un mar, o chifla, afise pentru sustinerea referendumului si pliante electorale. In piata, echipa de campanie a impartit sepci si pelerine de ploaie portocalii, relateaza agentia Newsin.

In prezenta a 20.000 de oameni, Basescu a trecut in revista succesele mandatului sau si a punctat obiectivele sale dintr-un viitor nou mandat. Presedintele si-a inceput discursul amintind de revolutia din '89 si de Ion Iliescu care a condus Romania timp de 20 de ani.

"La douazeci de ani de la Revolutie inca traim intr-un stat care a fost conceput de Ion Iliescu si oamenii din apropierea lui. Cei cinci ani de mandat au fost cinci ani in care am incercat sa schimb statul. In primul rand am incercat sa schimb statul pentru a-l face un stat care sa fie la dispozitia cetatenilor si nu asa cum l-a construit Ion Iliescu, la inceputul anilor '90, un stat care tine cetatenii la dispozitia lui."

Basescu le-a spus banatenilor ca trebuie reformat sistemul politic si pentru asta i-a chemat la vot pe 22 noiembrie. Presedintele le-a explicat celor prezenti ca a fixat referendumul in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale pentru ca pe durata intregului sau mandat a incercat sa convinga toate partidele ca este nevoie de reforma clasei politice si a Parlamentului, dar nimeni nu a dorit, niciodata, sa schimbe ceva.

"Acum, in disputa dintre mine si ei, v-am chemat pe dumneavoastra sa decideti cine are dreptate: eu sau majoritatea parlamentara", a conchis Basescu.

Presedintele si-a adaptat discursul pentru timisoreni facand o paralela intre manipularea din '89 cand televiziunea publica transmitea evenimentele din Timisoare si televiziunile "mogulilor Vantu si Voiculescu" au spus ca Basescu iar face scandal.

"Cand am anuntat acest referendum, televiziunile mogulilor au spus ca Basescu iar face scandal, iar nu se intelege cu bietii parlamentari, cu majoritatea parlamentarilor. Va aduceti aminte ca in decembrie 1989, televiziunea spunea ca niste huligani fac scandal in Timisoara. La fel spun si acum. Sunt aceiasi oameni, care, atunci cand le atingi interesele, spun Basescu face scandal. Exact cum voi faceati scandal pentru libertate la Timisoara, acum 20 de ani. Vrea sa fie liniste, dar nu linistea lui Iliescu", a subliniat Basescu.

Basescu se crede comandantul navei Romania

Traian Basescu si-a terminat discursul declarand ca el se simte "comandatul navei Romania pe care o va duce departe de furtuna in port linistit". "Eu privesc la aceasta criza financiara ca la o furtuna si ma simt comandant pe cea mai mare nava pe care am comandat vreodata. Aceasta nava are numele sfant Romania, o nava care are la bordul ei un echipaj de 22 de miloane, o nava si un echipaj care au un comandat ce tine ferm mana pe carma si va duce nava dincolo de furtuna intr-un port linistit.

Eu am incredere in echipajul navei Romania, sa aveti si voi incredere in comandantul navei. Sa ne vedem si sa ne auzim pe 6 decembrie la al doilea mandat. Va multumesc la toti", si-a incheiat Basescu discursul in aplauzele si ovatiile simpatizantilor.

Dupa discurs, pe acordurile de „La multi ani cu sanatate, sa va dea Domnul tot ce doriti”, cantat de Aurel Tamas, presedintele Basescu i-a strigat pe democrat liberalii aflati pe scena, chemandu-i mai aproape de el. "Foarte multi au spus ca presedintele este singur. N-am fost singur niciodata. Sunt multi oameni in jurul meu si, in primul rand, sunt romanii. Si ca sa vedeti ca nu sunt singur: "Emil Boc! Emil, Elena! (Udrea, n.r.) Vino incoace Berceanu! Falca! Monica! Monica Macovei! Funeriu! Profesorul Funeriu!".

Din Cetate, Basescu l-a trimis la plimbare pe Mircea Dinescu

Din Timisoara, Basescu a plecat spre Dolj unde a fost invitat in comuna Cetate chiar de primarul comunei social-democratul, Marian Duta. In prezenta a 3.000 de oameni primarul Craiovei Antonie Solomon a facut introducerea pentru a-l prezenta pe Traian Basescu. In timp ce Solomon ii ridica elogii presedintelui, pe scena si-a facut aparitia Mircea Dinescu care a cerut microfonul.

"Pe Mircea Dinescu il trimit pe malul drept al Dunarii. Acolo sa petreaca cinci ani de zile, iar eu ii voi administra mosia. Nu domnul Dinescu, mai tarziu. Lasati-l pe domnu presedinte", a replicat Solomon, refuzand sa-i dea cuvantul, transmite agentia NewsIn.

Traian Basescu a preluat stafeta de la Solomon si nu a ratat ocazia sa-l intepe pe Dinescu. "M-am obisnuit si daca va uitati chiar si la maestrii care au trecut pe aici sau chiar sunt aici (referindu-se la Mircea Dinescu, care se afla pe scena, n.r.), seara la televizor, ii vedeti cu cat dispret vorbesc despre tara lor. Ei sunt desteptii natiunii. Isi ponegresc tara, nimic nu le place in tara asta, dar fac bani de pe urma acestei tari".

In finalul discursului, presedintele nu s-a abtinut si i-a retezat-o scurt lui Dinescu trimitandu-l sa vorbeasca la televizor. "Domnul Dinescu vrea sa vorbeasca si dansul. El vorbeste in fiecare seara la televizor si niciodata nu am cenzurat niciun ziarist dar acum ii spun: este un miting organizat pentru presedinte. Deci domnu Dinescu, te duci la televizor si vorbesti, nu aici".

La plecarea din comuna, primarul pesedist Marin Duta i-a oferit lui Basescu o sabie care poarta numele primei nave condusa de seful statului, 'Biruinta', relateaza agentia Newsin.

Antonescu la Satu Mare a vorbit despre coruptie

Si presedintele PNL, Crin Antonescu a fost in turneu electoral, de aceasta data la Satu Mare. La o intalnire cu oamenii de afaceri, Crin Antonescu a declarat ca daca va fi ales sef al statului, se va retrage din viata politica.

'Daca voi fi ales presedintele Romaniei, voi avea un singur mandat, voi face in acest mandat toate lucrurile pe care promit sa le fac, iar dupa aceea cariera mea politica se va incheia, pentru ca nu poti, asa cum am vazut mai ales cu prilejul mandatului dl. Basescu, sa faci cu adevarat ceva trainic, bun pentru Romania, daca gandul tau sta doar la un al doilea mandat, sta doar la continuarea carierei politice dupa ce nu mai esti presedinte al Romaniei', a spus Antonescu.

In fata oamenilor de afaceri Antonescu a vorbit despre coruptia din Romania care a ajuns "la un nivel nemaiintalnit".

'In pofida unei campanii electorale in 2004 centrate si castigate pe aceasta tema, in pofida unei discutii aproape zilnice de 5 ani incoace, fenomenul nu numai ca nu a fost ingradit, redus, ci a continuat sa creasca linistit, nestingherit, atingand in 2009 un nivel de cinism nemaintalnit. Asa nu se mai poate, nu putem merge mai departe cu un stat cu o birocratie obeza si destinat sa lucreze in favoarea acestei clientele, nu in favoarea societatii".

Antonescu: Sunt un om cu bun simt

Dupa amiaza, Antonescu a tinut un discurs in deschiderera concertului Holograf din Oradea. In prezenta a 3.000 de tineri presedintele PNL a declarat ca vrea sa declanseze "revolutia bunului simt" si vrea o coalitie a bunului simt pentru ca el este, in primul rand, un om cu bun simt, actiunile sale politice sunt intemeiate pe bun simt, fiind capabil sa discute si cu adversarii sai.

"Daca ati observat la posturile centrale de televiziune, se dau imagini din timpul campaniei electorale cu Geoana cantand muzica populara, usoara, retro, il dau pe domnul Basescu, ma rog, la targuri, dau tot felul de lucruri de ras, care arata foarte clar demagogie, capacitatea candidatilor de a se preta la orice, doar-doar sa iasa un vot. Ati vazut ca nu prea au imagini cu mine. Au facut taraboi ca m-am inchinat intr-o dimineata, cu sase oameni in jurul meu, intr-o biserica la Suceava", a precizat Crin Antonescu, citat de agentia Agerpres.

Iertarea de la Ionel Bratianu

In orasul Alesd, Antonescu a declarat in fata simpatizantilor ca daca s-ar intalni cu Ionel Bratianu i-ar cere iertare pentru ceea ce noi toti, romanii, nu am putut face in acesti 20 de ani de dupa Revolutie, relateaza agentia Agerpres.

"L-as invita si sa mergem impreuna prin tara asta pe care ei au facut-o si sa-i arat primari liberali, precum cel din Alesd, cu care nu mi-ar fi rusine sa ne prezentam in fata istoriei. (...) Vom vedea ca Romania vrea schimbare si o vom avea. Schimbarea lui Traian Basescu nu este Mircea Geoana, ci sunt eu, care nu i-am mintit niciodata pe romani, nu am furat si vreau sa dedic tot ce am mai bun acestei tari", a declarat Antonescu. In finalul discursului, Antonescu le-a spus simpatizantilor sa le spuna apropiatilor ca este "cinstit si ca ii iubeste pe romani".

"Spuneti-le celor apropiati ca sunt cinstit si ca ii iubesc pe romani indiferent din ce partid sunt. Avem nevoie sa strangem randurile, deoarece cu totii avem un numitor comun care ne leaga: Romania. Pe ea trebuie sa o servim, sa o respectam, nu vreau nimic pentru mine la sfarsitul mandatului meu decat sa vad ca tinerii nu vor sa mai plece din tara, ca oamenii se poarta unii cu altii cu bun simt, cu respect si cu drag. Este posibila aceasta Romanie? Eu cred ca da", a concluzionat Antonescu.