Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul discutiilor cu delegatia PDL, ca va analiza in cursul zilei de vineri rezultatul consultarilor pe care le-a avut cu reprezentantii partidelor. "Probabil in cursul zilei de maine voi trage concluziile rezultate din consultarea tuturor partidelor", a spus seful statului.

Traian Basescu la intalnirea cu minoritatile: V-ati inteles cu Crin Antonescu? Cine-l propune pe Johannis? Dvs. sau PNL?

Grupul parlamentar al minoritatilor nationale are doua propuneri pentru postul de premier: primarul Sibiului, Klaus Johannis, sau Aurel Vainer, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a declarat joi Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor, la inceputul consultarilor cu presedintele Traian Basescu.

"Johannis este propunerea noastra, noi nu-l consideram reprezentant al niciunui partid si nu-l asumam ca fiind o minoritate", a declarat Pambuccian.

In replica, presedintele Basescu a declarat: "V-ati inteles cu Crin Antonescu? Cine-l propune pe Johannis? Dvs. sau PNL?".

"Eu cred ca grupul nostru are doua persoane care pot, prin experienta pe care o au, accede la asemenea functie, domnul Johannis si domnul Vainer", a spus Varujan Pambuccian.

"Iata o propunere interesanta", a raspuns seful statului.

La finalul consultarilor Pambuccian a declarat: "noi putem oricand sa-l asistam pe domnul Johannis in procesul de negociere cu partidele; este o propunere care ar putea sa deblocheze destul de repede situatia de criza polica prelungita in care ne aflam.

Delegatia grupului minoritatilor este formata din sapte deputati, iar la discutii participa si consilierul Sebastian Lazaroiu.

Aurel Vainer este un economist roman de etnie evreiasca, activist pe taram obstesc, indeplineste functia de presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Este deputat in Parlamentul Romaniei ca reprezentant al acestei minoritati nationale si religioase.

Grupul independentilor: Nu am venit cu nici o propunere

Reprezentantul grupului independentilor, Gabriel Oprea a declarat la finalul consultarilor: "acum se vad barbatii politici, care renunta la interesele politice pentru interesele nationale, noi militam pentru depasirea crizei."

"Nu am venit cu nici o propunere de premier", a raspuns deputatul Gabriel Oprea la intrebarile jurnalistilor.

UDMR: Consideram ca presedintele poate lua in calcul varianta Klaus Johannis

Vicepresedintele UDMR, Verestoy Attila, a declarat ca "UDMR doreste sa fie parte intr-o coalitie care are sustinere in Parlament; aceasta coalitie i s-a oferit domnului presedinte si data trecuta".

"Consideram ca presedintele poate lua in calcul varianta Klaus Johannis; noi nu am inaintat o alta propunere presedintelui", a continuat Attila.

PNL: Propunerea noastra e aceeasi, Klaus Johannis. Basescu: Ati venit sa impuneti un om

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, in debutul discutiilor cu Traian Basescu, ca propunerea liberalilor este aceeasi, primarul Sibiului, Klaus Johannis.

"Nu e vorba de a impune ci de a insista pentru o solutie rationala care raspunde tuturor nevoilor acestui moment", a afirmat Crin Antonescu.

Seful statului l-a contrazis imediat, replicandu-i lui Crin Antonescu: "Dvs. ati venit sa impuneti un om (...) Dvs vreti o solutie dictata, o intelegere intre oameni in care eu nu am incredere", a afirmat el, facand referire la "majoritatea de la Grivco".

Traian Basescu a precizat ca este perfect de acord cu nevoia unei solutii rationale: "Am venit in intampinarea dvs. cu o solutie rationala. Ati vrut un independent, am propus majoritatii un independent, o solutie care mi s-a parut absolut corecta", a subliniat el.

El a precizat ca isi mentine in continuare punctul de vedere potrivit caruia guvernul Croitoru ar fi trebuit investit de Parlament.

Crin Antonescu: Vizez doar functia de presedinte al Romaniei, nu vreau sa fiu premier sau seful Senatului

La finalul discutiilor, Crin Antonescu a respins speculatiilor potrivit carora ar viza functia de premier sau de sef al Senatului: "Vizez o singura functie in statul roman, functia de presedinte al Romaniei. Nicio alta speculatie nu are vreo legatura cu realitatea, nu ma intereseaza nici functia de prim ministru, nici de presedinte al Senatului (...) ma intereseaza presedintia Romaniei", a spus el, intr-o conferinta de presa.

El a reiterat sustinerea PNL pentru desemnarea lui Klaus Johannis ca premier, prezentand argumentele sale in acest sens:

  • si-a dovedit competentele
  • e un idependent necesar Romaniei
  • o majoritate solida il sustine in Parlament
  • opinia publica a primit cu incredere nominalizarea sa

"Klaus Johannis e o sansa, este o sansa poate istorica pentru Romania in aceste momente dramatice si e pacat ca, din considerente politicianiste, sa o ratam. Punctul nostru de vedere e ferm, Kluas prim ministru".

Crin Antonescu a precizat ca, daca PDL doreste sa se alature sustinerii lui ca premier, PNL este deschis discutiilor in acest sens.

"Nu vrem un guvern politic, ci un guvern format din oameni competenti, sustinuti de o majoritate parlamenara", a precizat el, adaugand ca a propus ca acest cabinet sa functioneze cel putin pana la 1 septembrie 2010.

"Presedintele ne-a spus ca se mai gandeste si ca discutam", a adaugat liderul liberalilor, afirmand ca seful statului "a trecut in revista" si posibilitatea unui Guvern PDL-PNL, varianta "pe care noi am respins-o categoric".

Basescu catre Geoana: Nu voi lasa tara pana dupa alegeri fara guvern

Presedintele Basescu l-a acuzat pe Mircea Geoana ca incearca sa impuna un guvern condus de Klaus Johannis dar manevrat de Hrebenciuc, Iliescu si Vanghelie si a subliniat ca nu va lasa tara fara guvern pana dupa alegerile prezidentiale.

"Dvs. vreti sa impuneti un premier in spatele caruia sa se ascunda si dl. Hrebenciuc, si dl. Iliescu, si dl. Vanghelie, si, cand e nevoie, si dvs", a spus el, dupa ce Mircea Geoana a reafirmat ca PSD il sprijina pe primarul Sibiului.

"Eu nu voi lasa tara pana dupa alegeri fara guvern", a subliniat presedintele Traian Basescu.

Mircea Geoana a spus, in debutul discutiilor, ca "dupa demonstrarea prin votul parlamentului a existentei acestei majoritati regula democratica trebuie sa invinga interesul politic pe termen foarte scurt".

Liderul PSD l-a acuzat si el pe Traian Basescu ca a daramat primul guvern Boc, ceea ce a atras replica sefului statului: "Dvs. plecati de la premisa ca presedintele a daramat doua guverne. Nu imi aduc aminte sa fi fost eu in parlament" in momentul votului.

In schimb, sustine Basescu, PSD "a fost catalizatorul daramarii a doua guverne in criza economica". "Plecarea de la guvernare a ministrilor PSD intr-o singura zi a fost vointa voluntara a dvs. si nu a mea", a subliniat el.

Emil Boc: PDL este partidul care in Parlament are cele mai multe mandate si are dreptul sa formeze un Guvern

Premierul in exercitiu, Emil Boc, a declarat ca PDL este partidul care in Parlament are cele mai multe mandate si are dreptul sa formeze un Guvern. In replica, presedintele Basescu a subliniat ca in principiu apreciaza ca fiind indreptatita propunerea PDL: "a fost si motivul pentru care l-am desemnat pe Croitoru, cu care am incercat sa fac un compromis; voi tratata si propunerea majoritatii ad-hoc dar si propunerea dvs. in mod echitabil; trebuie discutat, nimeni nu poate veni sa spuna asta e propunerea noastra".

Seful statului a insistat asupra faptului ca nu este de acord cu amanarea desemnarii premierului pana la alegerile prezidentiale: "asta inseamna 6 saptamani si avem o criza economica si o pandemie de gripa".

Traian Basescu s-a referit si la bugetul pe 2010:"nu mi se pare legal ca guvernul pe care il conduceti sa prezinte bugetul; nu poti sa ceri unui guvern pe care l-ai trantit ca acum sa faca bugetul".

Geoana: Basescu continua santajul cu neplata pensiilor, a salariilor si intarzierea transei FMI

Mircea Geoana l-a acuzat pe presedintele Basescu, la finalul negocierilor, ca Traian Basescu nu face altceva decat sa continue "santajul cu neplata pensiilor, cu neplata salariilor, cu intarzierea transei de la FMI".

"Din pacate, asa cum ne asteptam, presedintele nu a avansat nicio solutie", a spus el, adaugand ca PSD va reveni la consultari doar atunci cand Traian Basescu va avea o solutie la rezolvarea "crizei politice care adanceste criza economica si sociala".

Mircea Geoana a sustinut ca Traian Basescu "continua de o maniera incapatanata" sa impuna un "guvern interimar la butoanele alegerilor prezidentiale" sau "un premier obedient".

"Suntem tot mai convinsi ca singura solutie este peste patru saptamani si trei zile, cand se va alege un nou presedinte", a continuat el, exprimandu-se speranta ca "Mos Nicolae va aduce o veste buna romanilor".