Presedintele Traian Basescu a facut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Dupa ce si-a inceput declaratia cu informatii legate de subventiile pentru fermieri, Basescu a anuntat ca joi va demara consultarile cu partidele politice si va propune Parlamentului un nou premier "care sa si treaca".

Astfel, la inceputul conferintei, Presedintele a anuntat ca CEC, BRD si BCR au semnat conventii de finantare a crescatorilor de animale, iar Raiffeisen Bank si Bancpost se afla in proces de discutare a conditiilor de acordare a finantarii.

Deocamdata s-a stabilit achitarea diferentei dintre sumele pe care le-au platit deja Guvernul Romaniei si APIA catre crescatorii de animale, iar procesul de plata se afla in derulare. CEC va incepe de luni platile, iar celelalte banci urmeaza sa-si anunte programul de plata. Fermierii vor primi 90% din valoarea subventiei datorate de stat, cite 10% fiind oprit de banca drept dobinda, urmind ca regularizarea sa se faca in februarie 2010.

Mecanismul si actele cu care crescatorii de animale trebuie sa se prezinte la banca se vor decide maine, in urma unei discutii intre CEC, BRD, BCR, APIA, Fondul de Garantare si reprezentanii crescatorilor de animale.

Intrebat de situatia politica din Romania, la finalul conferintei de presa, Traian Basescu a afirmat ca va stabili, joi, impreuna cu partidele, un program de incepere a consultarilor si si-a exprimat intentia de a numi cat mai repede un nou premier. "Intentia mea este numesc cat se poate de repede, sa desemnez cat se poate de repede un nou premier, pentru a propune Parlamentului un guvern care sa si treaca".

In plus, Presedintele, a anuntat ca tot in cursul zilei de joi va promulga Legea salarizarii si Legea cu privire la reducerea agentiilor din structura Guvernului, care au fost validate de Curtea Constitutionala. "Intentia mea este sa le promulg chiar si in conditiile in care se va constata ca sunt necesare unele imbunatatiri. Important este sa indeplinim conditiile impuse de FMI", a mai declarat presedintele.

"Voi fi de acord cu interesul national, si in niciun caz cu o propunere de premier in spatele caruia sa se ascunda grupurile de interese", a mai spus Traian Basescu.