Senatorii si-au intrerupt munca in sedinta de luni 2 noiembrie pentru a audia glumele facute de unii colegi pe seama unei legi care priveste sezonul de vanatoare al ciorii de semanatura. Un senator si-a amuzat colegii propunand ca legea sa nu fie adoptata pana cand nu este audiata in comisia de specialitate chiar cioara. Propunerea sa a fost la un pas de a fi votata. Marti, 3 noiembrie, Teodor Melescanu si-a inveselit colegii senatori facand glume pe seama gripei porcine. Toate intamplarile sunt reale si inregistrate in Parlament unde un senator este platit din bugetul de stat cu minim 6343 de lei lunar.

Vizioneaza montajul video de mai jos

In sedinta din 3 noiembrie, senatorii au luat in discutie propunerea legislativa privind completarea pct.3 din anexa nr.1 din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006. (articol unic, cu o modificare). Aceasta propunere prevede modificarea perioadei de vanatoare a ciorii de semanatura. Detalii despre acest proiect aici .

Amuzati de initiativa legislativa, senatorii au pierdut mai bine de 10 minute prin propuneri fara rost. Spre exemplu, senatorul Toni Grebla i-a propus lui Teodor Melescanu cel care conducea sedinta Senatului ca legea respectiva sa fie retrimisa la comisia de specialiate pentru ca nu a fost audiata cioara de semanatura. "Eu as avea o propunere de facut si aceea sa intoarcem raportul la Comisie pentru a fi audiat acolo si principalul beneficiar al acestei initiative", a declarat Toni Grebla.

Teodor Melescanu a luat in serios propunerea si a intrebat: "E vorba de cioara? La ce va referiti, cioara de semanatura?". Senatorul Grebla a revenit si a mentionat ca propunerea sa nu trebuie supusa votului, in momentul in care Teodor Melescanu a vrut sa supuna propunerea la vot. Dupa acest moment, Valentin Iliescu, secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul a intervenit si a mentionat ca in opinia Guvernului nu este de acord cu propunerea. "Specialistii spun ca ar pune in pericol o alta specie: vanturelul de seara". In schimb comisia de specialitate din Senat a avizat aceasta modificare a legii.

Inainte de vot, tot amuzant de intamplare, un alt senator a arata ca legea este in pericol de a fi adoptata prin procedura de adoptare tacita. "Nu trebuie sa uitam faptul ca ne indreptam cu viteza mare spre adoptare tacita, cred ca reintoarcerea la Comisie nu ar avantaja cu nimic initiativa legislativa, tinand cont si de programul nostru incarcat pe care il avem in aceste zile...", a afirmat Traia Igas. In sala, senatorii au izbucnit in ras, unii au aplaudat. In imaginile de pe inregistrare apare si senatorul clujean Mihail Hardau care ii soptea colegului sau Ignas: "Hai, ia-ti zborul, ia-ti zborul". Toata dezbaterea a durat peste 10 minute in care senatorii au ras si au aplaudat.

Marti, senatorii s-au distrat cu bancuri spuse de Teodor Melescanu. In calitate de presedinte de sedinta, acesta a oprit lucrarile plenului pentru a face o gluma pe seama gripei porcine. In timp ce citea punctul numarul 3 al ordinii de zi, Ordonanta Guvernului nr. 24/2009 privind gestionarea financiara a fondurilor externe nerambursabile, Teodor Melescanu a oprit lucrarile pentru a cere senatorilor sa inchida usa plenului pentru ca ii este frica de gripa porcina.

"Inchideti-o ca ne ia gripa porcina si ramaneti fara combatanti. Va rog eu frumos. Puteti scapa de noi si altfel. Prin vot". Dupa cateva zeci de minute un senator PSD a tinut sa ii spuna lui Teodor Melescanu ca a supervizat inchiderea usii astfel incat liberalul sa fie protejat de virusul gripei porcine. "Am fost atent sa se inchida usa ca sa nu va atinga inaltimea.. virusul care bantuie. Va pretuiesc si va protejez". Melescanu i-a raspuns: "Da, da e foarte grav".

  • Potrivit ordonantei de guvern 10/2008 parlamentarii au o indemnizatie lunara bruta de 6.343 RON. Aceasta este indemnizatia bruta pe care o primeste un senator. La acest venit se adauga diferite diurne si remuneratii pentru sedintele din plen precum cele de pe 2 si 3 noiembrie.