PNL, PSD, PC si UDMR, cu ajutorul PD-L, vaduvesc statul de 40 mil. euro prin trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert. Ministerul Justitiei cere ca legea sa nu fie promulgata

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Marţi, 3 noiembrie 2009, 15:56 Actualitate | Politic


 documente
(03 Nov 2009) PDF, 194KB
Deputatii au adoptat, marti, un proiect de lege care prevede trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert. Initiativa legislativa este semnata de liberalul Cristian David, ginerele actualului sef al Camerei de Comert a Romaniei, Mihai Vlasov, si de senatorul Dan Voiculescu.

Proiectul de lege a fost votat de PSD, PNL, UDMR si o parte din PD-L cu 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri. Preluarea Registrului a starnit un adevarat scandal in Parlament de-a lungul anilor.
 • Miza acestui proiect de lege sunt banii proveniti din tarifele impuse de Registrul Comertului care vor fi directionati catre Camera de Comert a Romaniei, venit de zeci de milioane de euro anual.
Proiectul de lege prevede ca datele detinute de Registru sa fie de utilitate publica, iar banii proveniti din tarifele impuse de Registrul Comertului urmeaza sa fie directionati catre Camerele de comert judetene si apoi catre Camera de Comert a Romaniei pentru bugetul propriu. Inititiva legislatiava mai prevede ca doar excedentul de bani colectati sa fie directionati catre bugetul de stat.

Deputatii s-au certat din nou pe proiectul de lege de aceasta data initiat de PC. PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", iar  PNL, PC si PSD au pledat pentru adoptare.

Daniel Oajdea, deputat PD-L: "Adoptarea acestui proiect de lege este impotriva moralitatii si a bunului simt. Prin acest transfer se dau bani la niste privati care probabil sponsorizeaza anumite campanii electorale. Prin preluarea Oficiului, Camerele de Comert vor avea acces la toata baza de date a firmelor private, fapt considerat de pedelist drept neloial. Suntem intr-o perioada in care se fac eforturi uriase pentru a se plati pensiile si salariile si asistam la un proiect de lege care nu face altceva decat sa dea bani la niste privati care, probabil, sponsorizeazã anumite campanii electorale. E vorba de excedent care merge la bugetul de stat. Despre ce excedent e vorba? Trebuie sa stie cei care ne urmaresc ca cei din Camerele de Comert isi vor face salarii pe care ei le vor suporta - agentii economici".

Marton Arpad, deputat UDMR: "Potrivit legii actuale, toate datele la care a facut referire Oajdea sunt publice si trimise catre Camerele de Comert, aceste informatii pot fi accesate si in prezent. Va reamintesc ca banii in excedent se pot duce la bugetul de stat tocmai pentru a acoperi acele gauri create de nu spun cine sau pentru a impulsiona activitatea economica".

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Nici daca am fi fost la Marea Adunare Nationala nu s-ar fi vorbit cu atata manie impotriva sectorului privat. Ce valori are un partid de dreapta daca se opune sectorului privat? Proiectul face dreptate si ordine in sectorul inregistrarii firmelor din Romania si este binevenit, si va ajuta sa scoatem de sub tutela Ministerului Justitiei sectorul productiv din Romania. E vorba de a face un sistem sa functioneze corect. E normal sa-l votam, chiar daca cu multa intarziere".

Deputatii PSD, PNL, PC si UDMR cu ajutorul unei parti din PD-L au votat favorabil proiectul de lege. De remarcat este ca, inainte de procedura de vot, sistemul electronic de vot s-a defectat si astfel opinia publica nu poate vedea care sint parlamentarii care au votat in favoarea proiectului de lege.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca proiectul de lege a trecut pentru ca  toate partidele politice au presedinti de Camere de Comert Judetene. "Au votat toti proiectul, cu exceptia a doar o parte din PD-L. Cativa parlamentari democrat-liberali au votat si ei pentru ca au in judetele pe care le reprezinta presedinti de culoare portocalie la Camerele de Comert. Din cauza asta s-a stricat votul electronic", au declarat sursele Hotnews.ro.

Camera Deputatilor este forul decizional, proiectul de lege merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Ministerul Justiei ii cere presedintelui sa nu promulge legea

Ministerul Justitiei ii va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege, care ridica "probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare", potrivit unui comunicat de presa.

"Vom solicita presedintelui Romaniei sa uzeze de dreptul constitutional de a solicita Parlamentului reexaminarea Legii. Vom face acest lucru pentru a respecta angajamentele fata de partenerii din Uniunea Europeana, precum si interesul general al societatii”, a declarat secretarul de stat Alina Bica.

Ministerul sustine ca, daca legea este promulgata, se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale.

"De asemenea, se ignora si pericliteaza mecanismele moderne, care functionau bine pana in acest moment, de publicitate si aplicare a procedurilor in materia insolventei si regimul societatilor comerciale si a comerciantilor. Sunt afectate si aplicabilitatea reglementarilor in materia combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, care stabilesc obligatii clare in acest sens”, a adaugat Alina Bica.

Argumentele Ministerului Justitiei pentru mentinerea actualului statut al Registrului Comertului:
 • MJLC este institutia responsabila sa realizeze transpunerea si sa monitorizeze aplicarea normelor comunitare in materia societatilor comerciale, aplicare realizata, in cea mai mare parte, prin ONRC.
 • viabilitatea unor soluţii legislative şi asigurarea corectitudinea aplicării actelor normative corespunzătoare depind de modul de funcţionare a ONRC (Legea societăţilor comerciale, Legea insolvenţei, Legea nr.359/2004, OUG nr.44/2008, Codul de procedură penală-atragerea răspunderii penale a persoanei juridice).
 • argumente de drept comparat: dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar în Olanda şi Italia registrul funcţionează pe lângă camerele de comerţ. In Italia, insa, camerele de comerţ sunt instituţii publice în cadrul administraţiei publice locale, iar în Olanda camerele de comerţ se află sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale.
 • Toate celelalte state membre ale Uniunii Europene au optat pentru varianta registrul comerţului-instituţie publică.
În 2008, veniturile ONRC au depăşit 40 milioane euro.  

Miza proiectului de lege, zeci de milioane de euro anual

Trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert a creat de lungul anilor un adevarat scandal in Parlament. Primul proiect de lege care prevedea acest lucru a fost initiat in 2005 de liberali, intre care Ovidiu Silaghi, ministru al IMM. Legea a fost aprobata de Parlament, dar contestata la Curtea Constitutionala. In urma ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate de catre un grup de deputati din mai multe partide politice, Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei.

In 2007, al doilea proiect de lege a fost introdus in Parlament tot de aceeasi echipa de liberali, care au eliminat mai intai unele prevederi referitoare la Registrul Comertului, dar au pastrat preluarea Biroului Unic si a informatiilor de la Registrul Comertului, gratuit precum si interzicerea, in favoarea camerelor de comert, a desfasurarii activitatii de asistenta pentru infiintarea, autorizarea si inregistrarea firmelor de catre Registrul Comertului. Legea nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata.

Democrat-liberalii acuzau la vremea respectiva ca liberalii au interese financiare si pentru asta doresc trecerea Registrului la Camerele de Comert. "Institutia este o sursa de bani inepuizabila, sunt bani colectati din taxe care ar intra in bugetul Camerei de Comert si care nu ar putea fi controlati de stat", declara deputatul PD-L, Danile Buda, la vremea respectiva.

Conform cotidianului "Evenimentul Zilei", bugetul Registrului a fost in 2008 de 48 de milioane de euro si a avut  venituri anuale de 30 de milioane de euro. In baza de date a Registrului sunt inregistrate 400.000 de societati comerciale si are un patrimoniu evaluat anul trecut la peste 10 milioane de euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2487 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Ceva cu falimente (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:17)

  Cristina [anonim]

  N-a mai fost vreme sa ne explice reprezentantul Ministerului Justiei ieri intr-o emisiune la Money Channel, dar tare as fi vrut sa stiu daca trecerea asta a OC la camerele de comert are legatura cu criza.
  Are legatura cu cei care vor sa se protejeze de creditori ? Pana acum decidea un judecator declararea insolventei
  • +1 (1 vot)    
   noi suntem mereu pe dos fata de UE (Marţi, 3 noiembrie 2009, 21:51)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Cristina

   Asta-mi spune ca suntem cu cioara vopsita. Pe de o parte politicienii se dau pro-europeni dar pe cealalta parte fac exact pe dos decat toate statele din Uniunea Europeana.
   Ori noi suntem mai destepti ca UE, ori ei nu-l au pe Voiculescu sa propuna super legi.
 • 0 (2 voturi)    
  Asa, si? (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:18)

  Unu' [anonim]

  Ce revoltator. O parte din banii care mergeau inainte la Ministerul Justitiei vor merge acum la "Camerele de comert judetene."
  Incredibil, se descentralizeaza ceva in tara asta...
  • +1 (1 vot)    
   mai raspindit baieti (Marţi, 3 noiembrie 2009, 19:57)

   gelu [anonim] i-a raspuns lui Unu'

   se stie ca camerele de comert sant oficine ale securitati si doresc registrul comertului pentru actiuni de santaj .fosti nu se lasa cu una cu doua si faptul ca a trecut prinparlament dovedeste asta
 • +2 (2 voturi)    
  oare? (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:21)

  Ana [anonim]

  Nu e acelasi scandal ca acum cativa ani buni cand Registrul Comertului fusese desprins de la Camerele de Comert? Atunci s-a comentat pe tema ca aceste Camere de Comert vor pierde banii generati de Registre si nu vor supravietui fara finantare de la stat. E ceva de genul facem, apoi desfacem si iarasi refacem ... ca sa avem ce comenta! Ce sa mai zic?
  • +1 (1 vot)    
   ce sa mai zici ? (Marţi, 3 noiembrie 2009, 20:00)

   relu [anonim] i-a raspuns lui Ana

   nu ai inteles nimica . este o mangla la vedrere .deci asculta aici . niste srluri cum sant camerele de comert vor sa preia de la ministreul justitiei registrul comertului . de ce ? bani si mangle . la un srl unde activeaza baietii este o sursa mare de bani de cheltuit fara tinta .
 • +1 (1 vot)    
  cat o sa o mai tina asa? (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:38)

  izabela moras [anonim]

  Incredibil. Nu au trecut nici 10 ani de cand registrul comertului trecea de la camere la minister. Doar cine a lucrat cu registrul comertului si atunci si acum a simtit pe pielea lui diferentele. Nu o sa uit toata viata mea cozile incredibile, balamucul, lipsa de profesionalism cu care lucra registrul comertului pe vremea cand erau subordonate camerelor. Erau un fel de stat in stat. Sper din toata inima ca nu ne vom mai intoarce acolo.
 • -1 (1 vot)    
  Titlu (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:38)

  CTC [anonim]

  Titlu pare citat din cineva de la PDL. Nu vad nici o analiza (experti, asociatii patronale, .. ) care sa-l confirme/infirme. Poate ca are dreptate, dar asa nu aflam decat ca "jurnalistul" e de acord cu el. Eu personal, pentru fiecare milion de euro care nu mai ajunge in bugetul statului ma bucur. Fiecare sa-si administreze felia lui. Si binenteles sa fie si controlat, dar principiul e bun. Ministerul Justitiei ar trebui sa se ocupe de ceva care este trecut chiar si in numele lui.
  • +1 (1 vot)    
   mangle (Marţi, 3 noiembrie 2009, 20:03)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui CTC

   ministerul justitiei are o responsabilitate .camerele de comert sant fara responsabilitate . sant niste baietii de etnie care au pus mana pe camere care nu reprezinta pe nimeni si care sant urmasi baietilor din comert exterior care faceau bani din targuri si expozitii si firmele lui ceausescu de comert exterior .
 • +1 (1 vot)    
  La loc comanda (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:40)

  Altul [anonim]

  Titlul corect ar fi: "Registrul Comertului REVINE in subordinea Camerelor de Comert". Registrul comertului a functionat in subordinea Camerei de comert inca de la infiintare, din 1990. A fost trecut in subordinea Ministerului Justitiei de Adrian Nastase in anul 2002 prin Ordonanta de Urgenta nr. 129/2002. Ne intoarcem deci la anii '90. De infiinarea si functionarea firmelor ar trebui sa se ocupe tribunalul ca in mai toate tarile civilizate... Regresam, regresam....
 • +1 (1 vot)    
  ESTE ILEGAL (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:47)

  Raluca [anonim]

  de ce sa ia banii camerele de comert? ati vazut ce sedii au? alti hoti implicati?
  rusine tutror parlamentarilor pentru acest vot!
  rusine
  • 0 (0 voturi)    
   sedii (Miercuri, 11 noiembrie 2009, 12:23)

   coco [anonim] i-a raspuns lui Raluca

   sediile sunt construite cu banii registrelor
 • +1 (1 vot)    
  ONRC (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:52)

  Ioan [anonim]

  Dupa vanzarea PETROM este cea mai mare hotie parlamentara facuta in Romania.
  Un serviciu onest incape pe mana unor neica nimeni ai asa ziselor Camere de Comert .
  Este cineva in stare sa spune care este excedentul acestor Camere de-a lungul anilor. Puteti citi pe mfinante.ro.-un mare zero. Si vafi un mare zero atata timp cat marele maestru Vlasov va mai cumpara inca un Rols Royce pe banii Camerelor de Comert imbogatind flota de masini peste 200000euro fiecare.
  Toata aceast sfortare s-a facut pentru bani-de data aceasta banii statului.
  De ce nu s-a dat acest serviciu unor alte organizatii ale oamenilor de afaceri ?
  Pentru ca la butoane stau tot gasca de gineri ,nepoti si fosti securisti partinici si transpartinici.
  Sa speram ca cineva va reclama acesta lege ca fiind neconstitutionala-pentru ca este si presedintele nu o va promulga .Doamne ajuta!
  Oare dece nu se adopata si un proiect de lege prin care Camerele de comert sa traca sub tutela Ministerului Economiei. Atunci totul ar fi corect.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar nu e logic ? (Marţi, 3 noiembrie 2009, 16:53)

  Catalin [anonim]

  Mi se pare normal ca Registrul Comertului sa treaca sub Camera de Comert. Nu pare logic ???
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e logic (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:12)

   Vianu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Nu pare deloc logic. Pentru ca tie nu iti va conveni, daca vrei sa iti faci o firma, sa ii dai banii lui Popescu ONG, si asta sa iti dea un act pe care il poti folosi ca si hartie igienica in valoarea sa juridica.
  • 0 (0 voturi)    
   re (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:16)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   nu ce e normal e si logic
  • 0 (0 voturi)    
   onrc (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:16)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Nici o logica . cine sunt Camerele de Comert ?
   Pe cine reprezinta ? Au cateva sute de membrii in fiecare judet . asta inseamna reprezentare ?
   Nici 2% din numarul total de firme.
   Logic ? Pentru cine ?
   Banii for fi mancati in interiorul acestor institutii prin salarii ,prime si alte bonusuri ,atat de angajati cat si de mambrii colegiilor de conducere.
   Nimeni nu a analizat activitatea caestor Camere.
   In numele ajutorului dat mediului de afaceri fac activitati comerciale pentru care nu platesc un leu impozit .
   Asazisa activitate de consultanta si invatamant este o activitate taxabila pentru firme dar nu si pentru Camera de Comert. Menirea acestor institutii ne este de a face concurenta neloaiala mediului de afaceri .
   Daca se va analiza vreo data acesta activitate poate veti reusi sa intelegeti ca aceste camere de Comert nu sunt decat niste SRL-uri in haina de ONG.
  • 0 (0 voturi)    
   Dosare securiste (Marţi, 3 noiembrie 2009, 20:05)

   catalin file de dosar [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   la registrul comertului . baietii grupati in camere de comert au complici in parlament . se reface securitatrea . au facut srl . camere de comert o caricatura mafiota care functioneaza numai in legea bunului plac .tiganie romaneasca
 • 0 (0 voturi)    
  Ieri au dat azi au luat (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:00)

  Un om scirbit [anonim]

  astor oameni nu le e rusine deloc. degeaba uninominal, bicameral si ce modele de democratii om mai avea.in 2002 pt ca unii presedinti de camera au deranjat grupul lui nastase sa dat oug prin care banii onrc treceau de la camere la stat. acum cand partile s-au impacat se rezolva treaba repede. nu e suspect oare modalitatea in care a trecut acest proiect de lege prin parlament? legea asta era prioritara pt cetatean? era prioritara pt o anume camarila, de cetateni ne doare in cot. mi-e scarba ca sunt cetatean al acestei tari si ca avem astfel de alesi. banii primeaza. ne plangem ca ne trebui bani la buget si noi ce facem. li se "birlare"(citat din clasic suspecti de gripa noua) de mediul de afaceri. dupe 20 ani tot de furat ne tinem. bv d-lor parlamentari. numai si numai pt asta am sa votez la referendum. sa va mai ia basescu din nas oameni de nimic ce sunteti. rusine, rusine de trei ori rusine. ca la noi la nimeni. traim in romania si asta ne ocupa tot timpul. - are mare dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  CAMERELE DE JAF (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:20)

  vasilache [anonim]

  Stimati domni, aveti cea mai mica idee ce se intampla prin Camerele de Comert? Aveti idee despre jaful generalizat. Pe mana astora lasam noi firmele noastre? Pe mana lui vlasov, dimitriu , bacanu?

  Doamne fereste

  Nu promulgati legea domnule Presedinte
 • 0 (0 voturi)    
  iar? (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:22)

  MirceaA [utilizator]

  iar faceti ca la legea maririi salariilor? Se voteaza in Parlament si-i cereti lui Basescu sa n-o promulge?
  • 0 (0 voturi)    
   Pai un Presedinte responsabil poate face asta... (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 2:18)

   bgd [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Pt ca nu orice decizie a Parlamentului este neaparat buna.
   Dar probabil va trece ca si legea maririi salariilor...si dupa aia se va scuza...ca vezi domle..a facut o greseala.
   Eu unul m-am saturat ca toti sa greseasca iar pagubele sa le platim noi.
 • 0 (0 voturi)    
  wow (Marţi, 3 noiembrie 2009, 17:37)

  cip [anonim]

  isi isi permit orice frate. ba, trezirea ca intr-o zi va fi prea tirziu, hai sa le dam peste bot. cine ii stie pe aia sa le-o traga, ca la judecata mergem cu totii.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca imi aduc bine aminte ... (Marţi, 3 noiembrie 2009, 19:03)

  bigradu [anonim]

  ... Registru Comertului a fost transferat la Ministerul Justitiei de la Camerele de Comert. Si atunci a fost un scandal la fel de mare. Din pacate mi-e greu sa spun cum e mai bine, dar: constat ca un client de-al meu are de facut o modificare in actele constitutive si a primit termen in Februarie, pentru judecatorii au obosit in timpul grevei si nu vor sa se surmeneze (deh: sporul de solicitare neuro psihica ...)
 • +1 (1 vot)    
  Fraza cheie (Marţi, 3 noiembrie 2009, 20:04)

  Frobenius [anonim]

  Fraza cheie a articolului este:
  "Initiativa legislativa este semnata de liberalul Cristian David, ginerele actualului sef al Camerei de Comert a Romaniei, Mihai Vlasov, si de senatorul Dan Voiculescu."
  Cine are cu ce, pricepe. Cine nu are, se mira si se uita la televizor.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca iti aduci aminte bine (Marţi, 3 noiembrie 2009, 20:06)

  Un om scirbit [anonim]

  LA unii se rezuma totul doar la ce spun clienti lor. Ca deh isi iau onorariile, dar la cel care nu isi poate un astfel de consultant cine ? E simplu de vb din perspectiva unui avocatzel sau consultant de bucuresti. Ai putea sa traiesti din salariul de referent la CCI? cu siguranta nu. Nu e vina oamenilor de la ONRC ca magistratii au fost in grevba , tot a politrucilor de la noi. Fiecare isi vede interesul imediat. Sa dea domunu ca Basescu sa nu o promulge ca ne ia dracu cu astia de la camere. Sa vezi tu taxe apoi si sa te mai vad ce zici d-le consultant sau avocatzel ce oi fi tu. Unii au uitat cat e taxa de membru si cat costa o inregistrare la CCI? A verificat cineva din parlament? a facut cineva un sondaj de opinie intre comercianti de rand? Nu intereseaza pe nimeni din clasa asta politica ce spun oamenii decat la alegeri. asa ca sunt scirbit din nou.
 • 0 (0 voturi)    
  despre registru (Marţi, 3 noiembrie 2009, 22:35)

  Decebal [anonim]

  Registrul Comertului a fost infiintat si a functionat din 1990 pina in 2002 la Camerele de Comert si a trecut (unii spun nationalizat) la Ministrul Justitiei unde functioneaza si in prezent. E adevarat. Dar ce a nationalizat statul? Pentru ca registrul nu a plecat cu sediile, si cu nici un bun - ci numai cu baza de date si cu arhiva. Baza de date e publica, iar arhiva este formata din dosarele comerciantilor.
  Cineva scria ca a fost infiintat si pus pe picioare de camere. Da - dar dupa cum se stie registrul comertului este un monopol legal. Orice firma din Romania se infiinteaza numai dupa ce este inscrisa in registrul comertului ... care implica plata unor taxe. Deci Camerele de Comert nu au alergat dupa clienti cum face intreprinzatorul la o afacere ci clientii au alergat la camerele de comert - asa cum alearga si acum la registrul comertului sau la administratia financiara.
  Pentru tinerea registrului comertului au fost recompensate cu taxele de inregistrare. Unii presedinti de camere au ales ca din acesti bani sa faca excursii (sub forma misiunilor comerciale) altii s-au implicat in politica finantindu-si campaniile din resurse camerale - deci din taxe de registru- sau au ales sa fie mai gospodari si au construit sedii. In toate cazurile bogatia camerelor a atras privirile oamenilor politici. Pentru ca nu-i asa, unde se vad bani, oamenii politici isi indreapta repede ochii plini de interes. Interes national, fireste.
  Unii spun ca registrul a functionat mai bine la camere, altii spun ca functioneaza mai bine la justitie. Realitatea este ca acum functioneaza mai bine. Motive care nu tin de modul de administrare: evolutia tehnologiei, imbunatatirile aduse legii, experienta marita. Motive care tin de modul de administrare: taxe si tarife unitare, unificarea procedurilor.
 • 0 (0 voturi)    
  despre registru 2 (Marţi, 3 noiembrie 2009, 22:35)

  Decebal [anonim]

  Ce s-a intimplat in 2002? Camerele de Comert au ramas fara axul principal al activitatii (deoarece toate sau aproape toate activitatile erau de registru sau auxiliare registrului comertului) dar si fara sursa principala de venit. Acest lucru a transformat Camerele de Comert prin reprezentantii lor in actori / activisti politici. Se spune ca si in finantatori ai politicienilor.
  Catre ce ne indreptam? Avem 2 alternative in prezent. Prima este ca registrul sa ramina la Ministerul Justitiei si conform legii de reorganizare a agentiilor guvernamentale - asumata de guvernul Boc dar contestata la Curtea Constitutionala - sa devina bugetara. Varianta pastreaza registrul unitar si directioneaza toate veniturile din taxele percepute comerciantilor, asa cum normal era inca din 2002, catre buget. Insa registrul comertului devine o sinecura politica. Toti copii care lipesc afise pentru unul sau altul dintre actorii politici, sau nevestele, cumetrii, verii politrucilor - absolventi dubiosi ai unor universitati de weekend - devin automat specialisti ai registrului comertului si sunt promovati directori, directori adjuncti, sefi de servicii, in general sefi.
  A doua alternativa este cea promovata de Camerele de Comert. Caracterul unitar dispare datorita faptului ca fiecare Camera de Comert isi va stabili propriul sistem de tarife - ca orice entitate privata cu personalitate juridica -, finantarea sistemului va lasa de dorit iar la bugetul de stat va ajunge excedentul. Si nu-i asa ... toate camerele vor inregistra pierderi. Insa numarul misiunilor economice, manifestarilor comerciale va spori simtitor. Cu sau fara efect in mediul economic. De ce ? Camerele de Comert sunt organizatii private neguvernamentale, asociatii ale comerciantilor, care dispun de resursele lor. Si care in realitate sunt controlate de citiva oameni. Pentru ca sunt foarte putine firme care sunt membre ale camerelor raportate la numarul de firme active.
 • 0 (0 voturi)    
  Merita o sansa! (Marţi, 3 noiembrie 2009, 23:00)

  Mihai Avramescu [anonim]

  40 de milioane care sunt deja in campania lui Base. El trebuie sa justifice acesti bani, dar degeaba noi suntem fraierii din care se face campanie electorala. Doar Crin Antonescu a implementat un model european de a face campanie. Trebuie sa ii acordam o sansa pentru ca o merita.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce sansa merita? (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 8:04)

   un om scarbit [anonim] i-a raspuns lui Mihai Avramescu

   Sansa porcului de Ignat? stii tu cumva modul de cheltuire a banilor la camere? mediul de afaceri va primi un Rolls Royce alb de cateva sute de mii de euro. Draga Mihai, aici e vb de banii oamenilor care acum merg la stat iar apoi merg la privati. asta e la noi. ne plangem ca nu sunt bani si prin legile aberante dam bani unor sa cumpere masini si privilegii. ASTA DA SANSA
 • 0 (0 voturi)    
  despre registru 3 (Marţi, 3 noiembrie 2009, 23:58)

  traian [anonim]

  in cazul asta, draga decebal, daca nici la minister, nici la camere nu merge, SA DAM REGISTRUL LA PATRIARHIE, SI PREAFERICITUL SA FIE PRESEDINTELE REGISTRULUI. Asa scapam de toti.....
  • 0 (0 voturi)    
   despre registru 3 (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 9:11)

   Decebal [anonim] i-a raspuns lui traian

   Solutia cea mai buna, dragul meu Traian, cred eu, desi am scris-o prima, este ca registrul sa ramina la Ministerul Justitiei. Veniturile merg la buget integral, sistemul e controlat de curtea de conturi, pe cind de la camere nu va merge nici un leu la buget. La urma urmei daca singura problema este politizarea, asta e. Toate institutiile sunt politizate si inca mai merg. Cam sontic ce-i drept. Si poate o sa pocneasca cindva si buba asta cu angajarea numai daca esti recomandat de la partid. La urma urmei la camere se angajeaza tot pe pile si relatii, mai mult sau mai putin politice.
 • 0 (0 voturi)    
  Cand au fost in GREVA (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 9:28)

  gabifm [utilizator]

  nu s-au gandit ca vor ajunge si aici? Chiar totul sa depinda de magistrati/
 • 0 (0 voturi)    
  Banul este ochiul dracului (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 16:46)

  Moromete [anonim]

  ONG cu mofturi de privat pe bani cuveniti statului din taxele stabilite de stat prin lege. De fapt, statul stange banii si privatii ii cheltuie pe ce vor muschii lor.
  Mai rau decat un monopol.
  Noi, fraierii care facem firme ii ingrasam pe porcii
  d" alde vlasovi , felicsi, davizi traficanti de droguri.
  Chiar nimeni nu poate taia tentaculele acestei caracatite mafiotice?
  Nu uitati sau chiar nu omiteti faptul ca la aceasta reglementare au contribuit din plin si jegurile de judecatori care au inceput sa lungeasca termenele pana la jumatatea anului viitor.
  Tara de nesimtiti .
 • 0 (0 voturi)    
  Ati auzit de persoana JURIDICA? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 16:08)

  antibase [anonim]

  Persoana Juridica... Justitie... Ministerul Justitiei
  Haideti oameni buni nu e chiar asa greu.
  Imi pare rau sa recunosc, dar de data asta caricatura de presedinte are dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania e numai a lor (Miercuri, 30 martie 2011, 11:12)

  Cetateanul R [anonim]

  PDL, PNL si PSD sunt dusmani doar atunci cand nu cad de acord in a-si imparti castigurile si avantajele. In institutiile statului membrii de partid (oricare dintre cele 3 amintite) isi folosesc conexiunile pentru a avansa, a-si promova rudele, a le trimite in strainatate la studii, conferinte, "vizite de lucru" etc. Si-au creat o retea a relatiilor si intereselor. Cei care le sunt subalterni stiu bine toate acestea si le pot confirma. Oamenii cu pregatire si dorinta de munca nu au nicio sansa...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by