Referendumurile locale anuntate de PNL in ziua alegerilor pe tema legalizarii drogurilor usoare si prostitutiei sunt la fel de grave, la fel de incorecte, dar nu este un conflict de interese pentru ca nu candideaza presedintii de Consilii Judetene, afirma directorul Transparency International Romania, Victor Alistar la Discutia de Luni, realizata de Dan Tapalaga si difuzata la HotNews.ro si RFI. El a explicat ca cele patru ONG-uri n-au reactionat si in cazul Antonescu, la fel cum au facut-o in cazul referendumului anuntat de Traian Basescu, deoarece n-au fost adoptate hotararile in plan local, pe cand decretul a fost semnat.

  • Asculta integral interviul AUDIO: De ce in Statele Unite sunt posibile referendumuri in ziua alegerilor prezidentiale si in Romania nu? De ce ONG-urile n-au reactionat in alte situatii cand candidatii si-au creat un avantaj?

Asculta emisiunea Discutia de Luni

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din Discutia de Luni:

  • Georgiana Iorgulescu: Nu contestam dreptul presedintelui de a organiza referendum in ziua cu alegerile, dar aici discutam de un caz special. Aici vorbim de o teza de interes pentru romani, romanii nu-i iubesc pe parlamentari. Cand aduci o astfel de tema bine placuta publicului, e evident ca ai un avantaj. Toti candideaza speculeaza, important e din postura carei exercitii publice in stat o faci. Aici este problema. Fiecare speculeaza cum poate si noi ii sanctionam dupa cum ii vedem ca fac.

  • Victor Alistar: Din punctul meu de vedere, Traian Basescu incalca Constitutia articolul 16 si articolul 57, care prevad sanse egale si drepturi egale. Atata timp cat iti creezi un avantaj pe care ti-l faci prin exercitarea prerogativelor prezidentiale, nu doar prin faptul ca esti presedintele in functie. (...) Acum tocmai asta se intampla: un abuz de putere va putea fi urmat si de altii. Daca un alt presedinte va utiliza aceleasi instrumente de distorisiune a votului, si atunci va trebui sa tacem? Nu. Nu ne intereseaza persoana, ne intreseaza un joc politic corect. Or, pentru asta trebuie sa urlam. Am urlat si in '92, si in '96 si in 2000 si in 2004 cand ni s-a spus ca suntem ong-uri basesciene, iar acum ni se spune ca suntem ong-uri antibasesciene.
  • Georgiana Iorgulescu: L-am vazut si pe Crin Antonescu, nu stiu daca au iesit hotararile acelea privind referendumurile locale. N-am iesit vis-a-vis de persoana lui Traian Basescu, pentru ca ne place sau nu ne place. (...) Joi, cand am facut conferinta de presa, in aceasta materie a decretului prezidential, nu am stiut de aceasta intentie a altui candidat de a face treaba asta. Avocatul Poporului nu ne-a raspuns nici acum nici acum cinci saptamani cand am facut o sesizare similara vis-a-vis de aceiasi lege a referendumului. Noi nu am primit nici un raspuns oficial, dar colegi ai dvs din media au primit raspuns ca nu va da curs cererii noastre, dar noi n-am primit nici un raspuns. O sa ne consultam intre noi sa vedem ce facem.